Educatief kinderprogramma en meer op festival FOOD

DRIEBERGEN Een speurtocht over het landgoed, vragen stellen aan de imker en de tuinbaas, luisteren naar smakelijke verhalen van een Vlaamse verhalenvertelster en vooral veel lekkere hapjes proeven op de streekmarkt. Festival 'FOOD' op landgoed Kraaybeekerhof op zaterdag 4 en zondag 5 juni heeft een leuk, uitdagend en leerzaam programma voor kinderen (en volwassenen).

Gizella Komondy

Welke kruiden hebben een geneeskrachtige werking? Wat valt er te leren over bijen en welke planten in de natuur zijn eetbaar? Kinderen kunnen met een kinderpaspoort in de hand zelf op het landgoed op onderzoek uitgaan en speuren naar antwoorden op allerlei vragen over voeding uit de natuur, eetgewoonten en kruiden en planten uit de moestuin. Slimmeriken vragen de tuinbaas, de bijenexpert of een landgoedmedewerker om hulp.

Op het festival valt ook iets te leren over de etiquette die bij eten horen. Hoe houd je bijvoorbeeld op de juiste manier een keurig theekopje vast? En, niet onbelangrijk, waar ligt je dessertlepeltje eigenlijk als je aan een deftige gedekt tafel zit? Een 'super butler' van theaterschool ThreeHills uit Driebergen laat zien 'hoe het eigenlijk heurt' tijdens een Engelse tea of een chique diner.

PRIJSVRAAG Tijdens het weekend is ook een tentoonstelling te bewonderen van 3D-soepterrines en placemats gemaakt door basisschoolleerlingen van groep 6 en 7. Kinderen van 16 basisscholen uit de regio doen mee aan een prijsvraag en sturen de mooiste kunstwerken in om kans te maken op een workshop voor de hele klas van natuurkok Danielle Bergmans. De prijsvraag maakt onderdeel uit van Opscheppen! een project van Kunst Centraal Utrecht onder leiding van kunstenares Eline Janssen. Op zondag 5 juni maakt de jury, bestaande uit Eline Janssen, Danielle Bergmans en bestuurslid Stichting 100% Heuvelrug Hetty Thijssen, de winnaar bekend. Kinderen kunnen als publieksjury mede bepalen welke klas met de natuurkok een soep gaat maken in een 'heksenketel' boven een vuurtje.

Het festival FOOD is niet alleen educatief: het gaat ook over eten, vermaak, gezelligheid en proeven. In de grote open schuur kunnen streekproducten en slow food lekkernijen geproefd worden en op het terras van het landgoed serveert het restaurant van Kraaybeekerhof een dagmenu.

Erik Zinnig heeft appeltaarten volgens oud familierecept in de aanbieding en gelukkig ontbreekt de ambachtelijke ijscoman ook niet op het festivalweekend.

JONG EN OUD De Vlaamse verhalenverstelster Veerle Ernalsteen vertelt 15 minuten durende volksverhalen en sprookjes, die vermakelijk zijn voor jong en oud. Voor volwassen zijn er lezingen, workshops en amusant theater. De zingende groenteman Henk Boogaard, vermaakt het publiek met zijn nummers: het pompoenetje, de bieslook en het notenlied. Last but not least, Swingtuïtion, een swingend combo bestaande uit Monique Veenswijk, Frank Jenniskens, Fred van Reek en Herman van der Veer zorgt voor een 'vrolijke noot' met swingende jazz en blues.

Meer op: 100procentheuvelrug.nl