• De eeuwenoude rode beuk, één van de blikvangers op Broekhuizen, blijkt vele soorten paddenstoelen te huisvesten.

    Edith Hazelzet

Eddy Zoëy met Jana Verboom op pad op Broekhuizen

LEERSUM In 'Natuurlijk Zoëy' laat Eddy Zoëy de verrassende kanten van de Utrechtse natuur zien. Hij bezoekt bijzondere gebieden in de hele regio en ontmoet natuurliefhebbers met interessante specialismen. Op landgoed Broekhuizen leerde hij van biologe Jana Verboom veel over paddenstoelen en eetbare natuur.

Edith Hazelzet

 

Leersum was al heel vaak het decor van televisie- en filmopnamen. Deze herfst ging Zoëy voor RTV Utrecht eerder al bij het Leersumse Veld op zoek naar libellen en zwarte spechten. Op 20 september maakte hij een lange wandeling over het landgoed Broekhuizen met deskundige Jana Verboom uit Leersum, die daar als vrijwilliger bij Staatsbosbeheer en Dorp en Natuur vaak te vinden is.

 

VOGELAAR Eddy Zoëy is als presentator een vertrouwd gezicht in de Nederlandse huiskamers; hij presenteerde vele ludieke programma's op de nationale zenders. Zijn passie voor de natuur, en in het bijzonder vogels, is minder bekend. ,,Ik vind het heerlijk om nu een programma te mogen maken, dat dicht bij mijn eigen interesse ligt. Die andere programma's zijn leuk, maar ook vluchtig." Hij is van jongs af aan gefascineerd door de natuur. ,,Ik was altijd buiten in de weer. Vogels spotten, potjes kikkerdril, dat werk," vertelt hij. ,,Het maken van muziek, radio, tv is mooi, maar dit is wie ik ben. Dit is mijn hele leven bij me gebleven," aldus Zoëy, die standaard een uitgebreide uitrusting om vogels te kijken heeft liggen achter in zijn auto.

 

GO WITH THE FLOW Het wekt verbazing om te zien, hoe de opnamen totaal à l'improviste tot stand komen. Als er al op de parkeerplaats een kleine watersalamander opduikt, gaat men meteen over tot actie. Voor een mooier beeld, wordt hij wat verplaatst en dan is het draaien maar. Eddy Zoëy wil alles weten, en Jana Verboom weet héél veel. Zo te zien zonder enige zenuwen gaat zij mee in het filmen. Om de paar stappen ziet zij wel weer iets interessants, waarover zij honderduit begint te vertellen. Vooral wat betreft de eetbare planten valt Zoëy in de ene verbazing na de andere. ,,Dat hier zoveel groeit dat je zomaar kunt eten."

Er wordt ijverig geplukt om een salade te maken: kleine veldkers, brandnetel, zevenblad, eekhoorntjesbrood. Tijdens de opnamen is vogelaar Zoëy regelmatig afgeleid door vogels en hun geluiden. Een ijsvogel schiet voorbij, maar die is niet te filmen. Zowel Zoëy als cameravrouw en regisseuse Nathalie Ringrose glijden onderuit aan de gladde waterkant waar zonnedauw te vinden is. ,,Schokkende beelden bij RTV Utrecht, kijk aanstaande zaterdag!" reageert Zoëy ad rem. Met veel humor en spontaniteit praat hij het programma aan elkaar, maar ondertussen loopt hij ook echt te genieten: ,,Fraai, superfraai," blijkt zijn stopwoordje. Passanten op het landgoed worden aangesproken en ongedwongen geïnterviewd, ze gaan er zo in mee.

 

MISSIE Jana Verboom kijkt met plezier terug op de opnamen: ,,Ik vond het leuk om te doen en de salade was lekker. Die ging op tot de laatste hap. Ik ben wel benieuwd wat er overblijft als twee uur opnamen worden teruggebracht tot twaalf minuten. Maar mijn persoonlijke missie is om de verbondenheid tussen mensen en natuur te herstellen, en dus ik grijp elke kans aan om natuurbeleving met alle zintuigen te promoten." Wie ook met haar op pad wil, kan dat op 17 december via Staatsbosbeheer.

'Natuurlijk Zoëy' is op 14 oktober om 07.30 uur te zien op RTV Utrecht. Hierna wordt het de hele dag elk uur herhaald op het halve uur. Het is ook terug te zien via rtvutrecht.nl/gemist