• Driebergse dweilband DAD speelde Utrecht toe vanaf een boot

    Danny van der Linden

Dweilband Aurora Driebergen laat Utrecht dansen

DRIEBERGEN Meer dan 1.500 blaasmuzikanten vertoonden tijdens het WASBE International Symphonic Wind Band Festival hun kunsten op tal van locaties in de stad Utrecht. Van over de hele wereld kwamen blaasmuzikanten naar de Domstad om hun kunsten te vertonen. Tijdens de botenparade op zaterdagavond waren er ook muzikanten uit Driebergen aanwezig.

Danny van der Linden

 

Het festival bestond uit drie onderdelen: in het conservatorium waren workshops, lezingen en masterclasses en de Grote Zaal van TivoliVredenburg vormde het decor voor optredens van een tiental gerenommeerde blaasorkesten (uit o.a. Spanje, de VS, China en Nederland). Daarnaast was er de botenparade door de Oude Gracht. Vanaf TivoliVredenburg werd er gevaren naar het Ledig Erf en weer terug.

 

FEEST Eén van de optredende bands in de botenparade was Dweilband Aurora Driebergen (DAD). Onder de noemer 'DAD barst los' speelden zij onder leiding van spreekstalmeester en trompettist Joost Visser speelden diverse nummers vanaf een boot. De band, uitgedost in het oranje tot aan de veters aan toe, bestaat vandaag uit 17 muzikanten. ,,De bezetting is wat lager dan normaal", zegt drummer Arthur Gijzen ,,Maar we maken er met deze mensen ook gewoon een feestje van."

Eén van de bandleden die wel aanwezig is, is Wilbert (30) die de trompet hanteert. Hij begon op, relatief, late leeftijd met trompet spelen. ,,Ik ben een jaar of negen geleden begonnen", vertelt hij. ,,Ik trommelde al, maar ik vond het ook wel eens leuk om een melodie te kunnen spelen." Een voorkeur voor een muziekstuk heeft de uit Bodegraven afkomstige muzikant niet:,,Ik vind alles leuk om te spelen. De afwisseling maakt het ook leuk."

 

Op de boot maakt DAD er een groot feest van. Of het nu gaat om pop- of rockmuziek: het komt allemaal voorbij, net als de meer carnavaleske nummers. Al in de eerste bocht barst de band los in het nummer 'Radar Love' van The Golden Earring. Vanaf de kant wordt positief gereageerd. Hier en daar waagt men zelfs een dansje. Dat zal tijdens de hele rondvaart zo blijven. Winkelend publiek blijft staan en beweegt vrolijk mee op de klanken van de dweilband.

 

BRUID Ook een verzoeknummer is geen enkel probleem. Niets is te gek. Een toekomstige bruid wordt, op haar vrijgezellenfeestje, liefdevol omgedoopt tot Loesje. Wat volgt is een serenade aan de werf die nog lang in het geheugen gegrift zal staan. Ook een meisje dat vanaf een andere boot roept dat ze jarig is hoeft niet lang te wachten. Al snel klinkt het 'Lang zal ze leven' door de oude straten van Utrecht. Als een man vanaf een terras roept dat hij van AC/DC houdt is drummer Gijzen al in de drumsolo van 'Whole lotta rosie' verzeild. Helaas staat het nummer niet op het repertoire van de rest van de band.

 

Ondanks een regenachtige terugtocht kijkt men na afloop vol tevredenheid terug op het twee uur durende optreden. ,,Dit was gaaf", zegt een meisje met een saxofoon in haar hand. Dan verdwijnt de band het café van TivoliVredenburg in. Het is tijd voor een borrel ter afsluiting van de dag.