• 1000 deelnemer landgoedwandelingen in de bloemetjes

    onbekend

Duizendste inschrijver wandeling landgoed Maarn

MAARN Het begon vanuit eigen belangstelling voor de cultuur historie rondom Maarn en inmiddels is de 1.000e inschrijving voor een landgoedwandeling gevierd. Marjolein Copier is al 17 jaar de drijvende kracht achter deze kennismaking met de landgoederen die Maarn en Maarsbergen omringen.

Monique José Timmermans

De bewoners van Kasteel Maarsberen, Huis te Maarn en Anderstein zijn regelmatig gastheer geweest. Vorig jaar deed ook het Kombos de hekken open en dit jaar staat Valkenheide op het programma. ,,Dit laatste is geen landgoed, maar wel cultuur historisch erfgoed." En tenslotte zou Copier graag weer een keer naar 't Stort gaan als het voormalige stationsgebouw in oude luister is hersteld.  

TERUGBLIK ,,Ik was verbaasd over deze cultuur historische schatten. Dat was ik in mijn vorige woonplaatsen niet gewend. En hier liggen ze voor alle inwoners bij wijze van spreken in de achtertuin. Weliswaar destijds meer afgesloten dan nu. Ik ben gaan praten met de eigenaren over mijn idee om kleine groepen op zekere momenten te ontvangen. Er was huiver over de openstellingen, maar dankzij de gecontroleerde context van Maarn Wijzer en de Cultuur Historische Commissie verdween de twijfel."

Het kijkje in de keuken doet wat met de deelnemers aan de wandelingen. ,,De eigenaren zelf vertellen hun verhaal. Het is authentiek en er is trots. En waar de bezoekers aanvankelijk opkijken tegen de 'pracht en praal', worden ze zich hoe langer hoe meer bewust van de zorg en aandacht die nodig is om een dergelijk familiebezit van generatie op generatie in stand te houden. En dat alles met het grootste respect voor en kennis van natuur en omgeving."

,,Mij ontroert de zorg en warmte en ik pleit van harte voor particulier beheer boven grote partijen als Staatsbosbeheer, zonder het goede werk dat deze organisaties verzetten te kort te willen doen. De particulier beheerder kijkt met z'n hart en werkt vanuit bevlogenheid aan het landgoed in stand te houden met een functie voor het land of de regio."

VERSCHILLEN Van oorsprong verschillen de landgoederen enorm van elkaar. Op Kasteel Maarsbergen woonde een chique Amsterdamse familie, terwijl Anderstein een boerenbedrijf was en Huis te Maarn als familiehuis rust en ruimte ademde. De rondwandelingen gaan niet over het verhaal van rijke mensen en de jacht, de deelnemers leren mee te kijken vanuit het andere perspectief. Het is leuk om je bewust te zijn van de achtergrond van je eigen leefomgeving en de betrokkenheid te ervaren." Dat de wandelingen zo'n succes zouden zijn had niemand verwacht. ,,Er zijn wachtlijsten geweest omdat we met maximaal vijftien tot twintig mensen tegelijk gaan.

Zeven wandelingen waren gelijk vol. En we zien steeds een nieuwe groep komen. Nu vaak net gepensioneerden die eerst geen tijd hadden, jonge gezinnen die op zondagmorgen een uitje dicht bij huis hebben. En niet te vergeten inwoners die van buiten naar Maarn zijn verhuisd. Zoals ook Gerrie Vlietstra die als 1000e deelnemer verrast werd met bloemen.