• Marc Satijn
  • Marc Satijn

Duizenden euro's voor Lis Hartel

DOORN Lis Hartel - een manege voor kinderen, jongeren en volwassenen met een al dan niet zichtbare beperking - heeft afgelopen zondag 11.887,10 euro ontvangen na afloop van het zogenaamde 'sponsorspringen'. Van deze opbrengst wordt de aanschaf en onderhoud van huisvesting en materialen betaald, maar het is ook bedoeld voor het bekostigen van de aanschaf en verzorging van de kudde paarden.

Marc Satijn

 

Bijna vijftig deelnemers stonden afgelopen zondag klaar om zoveel mogelijk geld bij elkaar te springen. ,,Het idee is een beetje afgekeken van Jumping Amsterdam: ook iedere hindernis is weer gesponsord", vertelt Jannemarie Borghuis, Lis Hartel-medewerkster. ,,Doordat er zo'n groot bedrag bij elkaar is gesprongen, kunnen wij de contributie voor de doelgroep zo laag mogelijk houden."

 

SPRUIJT Eén van de deelnemers aan de sponsorspringwedstrijd is Driebergenaar Philine Spruijt. Haar doel was om zogenaamd 'adoptiegeld' bij elkaar te springen voor paard 'George'. ,,Voor 1.500 euro per jaar kan iemand al een paard adopteren. Enkele bedrijven doen dit al, maar het gebeurt nog te weinig", aldus Spruijt. George is een Connemara ruin van 14 jaar die sinds 2016 deel uit maakt van de Lis Hartel kudde. ,,Hij is liever lui dan moe. Je moet als ruiter écht je best doen om hem in beweging te krijgen."

Het is niet voor niets dat Spruijt juist voor dit paard wil gaan springen. ,,George is het maatje van mijn zoon Samuel, die hem vrijwel altijd wél in beweging krijgt." Haar nu 14-jarige zoon Samuel rijdt al enkele jaren bij Lis Hartel. ,,Iedere keer geeft het weer momenten van ontroering. Mijn zoon wil vaak niet uit zijn comfortzone, maar hier krijgen ze net iets meer uit hem waardoor hij steeds iets meer kan en doet."

KLEINSCHALIG Op dit moment rijden er 250 mensen bij Lis Hartel, ondersteund door tachtig vrijwilligers en enkele betaalde krachten. ,,Alles gebeurt in kleine groepen met veel aandacht. De groepen bestaan uit drie tot zes personen", aldus Spruijt, wiens moeder op 81-jarige leeftijd ook net is begonnen met rijden op de manage. ,,Puur om het hoofd leeg te maken."

 

ADOPTIE Ondanks dat ruim 50 springers nu 11.887,10 euro bij elkaar hebben gesprongen en dat de Rabobank Clubkascampagne onlangs nog bijna 2.500 euro in het laatste bracht, is het gat nog niet gedicht. Philine Spruijt heeft exact voldoende bij elkaar gesprongen om paard George te adopteren, maar Lis Hartel is op zoek naar meer adoptiebedrijven of -particulieren. ,,Adoptie is voor ons structureel. Daardoor redden wij het net ieder jaar", aldus Borghuis.

 

HONDEN Ook dit jaar was er weer een hondenrubriek: voorafgaand aan het springen voor de paarden was er een mogelijkheid om mee te doen met je hond over paardenhindernissen van 30 centimeter. ,,Ook dit bleek weer een mooi succes."

 

PRIJS Niet geheel onverwacht viel Spruijt aan het einde van de dag ook nog in de prijzen: ze had het meeste sponsorgeld binnengehaald van iedereen: 1.499 euro. Met een grote glimlach nam ze haar prijzen in handen én de aanvullende euro, die door een toeschouwer werd aangeleverd.

 

INFORMATIE Wilt u meer weten over Lis Hartel? De manage bevindt zich op het terrein van Bartiméus, Oude Arnhemse Bovenweg 3.

Meer op www.lishartel.nl