• Als voorzitter van het OJEC ontmoette Pieter Goedendorp op 30 juni 2015 paus Franciscus.

    L¿Osservatore Romano

Ds. Pieter Goedendorp viert 25-jarig jubileum

LEERSUM De Michaëlkerk in Leersum viert zondag 29 november het 25-jarig ambtsjubileum van ds. Pieter Goedendorp, de predikant van deze protestantse gemeente. Leersum bevalt Goedendorp uitstekend, en de geloofsgemeenschap is blij met haar eigentijdse en verbindende voorganger.

Edith Hazelzet

Op Adventszondag 2 december 1990 werd Pieter Goedendorp als predikant bevestigd in zijn eerste gemeente, in het Noord-Brabantse Deurne en Helenaveen. Sindsdien werkte hij achtereenvolgens in Hardegarijp en Soest, om uiteindelijk bijna vijf jaar geleden voorganger van de Michaëlkerk te worden. ,,Op 1 december 2010 werd de gemeente in Leersum middels een pubquiz aan mij gepresenteerd. Dat was een gigantisch leuke kennismaking."

De leden van de kerk vieren vrijdagavond 27 november het jubileum van hun predikant met een gezellige avond en een nieuwe Michaëlkerk-pubquiz. Op zondagochtend, wederom op de eerste Advent, volgt een feestelijke dienst. Daarin kijkt ds. Pieter Goedendorp terug op de veranderende plek van het geloof en de kerk in de samenleving. ,,Ik zie daarin een mooie uitdaging. Nieuwe tijden vragen om een andere kijk op de manier, waarop we vorm en inhoud geven aan het geloof."

Daar doet de predikant erg zijn best voor, vindt Wim Bezemer, voorzitter van de kerkenraad. Hij ervaart Goedendorp als iemand die heel goed begrijpt, waar het bij mensen om gaat. ,,Hij is in staat mensen met elkaar te verbinden, binnen de kerk en daarbuiten. Dat heeft hij in zich, en dat draagt hij uit. Hij is daar heel actief in. Als kerkgemeenschap zijn we daar erg blij mee."

Als voorbeeld noemt Bezemer het succes van de kind-op-schoot-diensten, en de openstelling van het Michaëlshuis voor iedereen rond feestendagen en gelegenheden als de Dorpssoep. ,,Pieter Goedendorp verstaat de kunst om in deze tijd de kerk uit haar isolement te halen, en een plaats in de samenleving in te nemen." Of zoals Goedendorp het zelf verwoordt: ,,Ik ben een man van het zoeken naar kansen. Mijn glas is altijd halfvol, gevoed door mijn diepste levensovertuiging, mijn geloof."

Pieter Goedendorp werd geboren op Texel. Ook zijn vader was predikant, waardoor Goedendorp zijn jeugd doorbracht in Zeeland, Maastricht en Meppel. In eerste instantie koos hij voor een studie rechten aan de Rijksuniversiteit in Groningen. ,,Ik heb daar nooit spijt van gehad, want in dat jaar ontmoette ik mijn vrouw." Goedendorp ging vervolgens theologie studeren en gaf enkele jaren college aan de universiteit, maar kreeg steeds meer het gevoel in een ivoren toren te leven. ,,Ik wilde mijn kennis en vaardigheden niet voor mezelf houden, maar liever mensen helpen en van dienst zijn." Dat doet hij nu 25 jaar met grote inzet, en al die tijd bleef hij zichzelf ontwikkelen. Zo is hij zeer actief op social media, en is hij naast predikant voorzitter van het Overlegorgaan van Joden en christenen in Nederland (OJEC).

In de afgelopen jaren heeft Goedendorp zijn plekje in Leersum wel gevonden. Mobiliteit van predikanten hoort bij de kerk, maar Goedendorp is daar absoluut niet mee bezig. Hij houdt van Leersum: ,,Ik vind het een dorp dat bij de tijd is, er gebeurt hier veel, en ik hoop de Michaëlkerk nog lang van dienst te kunnen zijn."