• Wie bouwt de winnende wagen dit jaar? Hier de wagen van Bouwgroep De Poentjes die vorig jaar de meeste punten in de wacht sleepte

    Cees Keur

'Droogte heeft geen invloed op dahlia's'

LEERSUM De temperatuur stijgt bij honderden vrijwilligers. 'Corsokoorts' is een bekend fenomeen in Leersum en doet zich vooral voor in de maand augustus. Het is voelbaar tijdens de jaarlijkse Bloemenvergadering die maandag plaatsvond in De Binder. In de laatste weken vóór het dahlia-evenement moet alles samenkomen.

Wilco Willemse

Dit jaar heerst er een extra spanning tijdens de bijeenkomst, die als altijd een kleine twee weken vóór het Bloemencorso Leersum wordt gehouden. De vraag die onder de toegestroomde corsobouwers heerst is duidelijk: Heeft de aanhoudende extreme droogte en warmte van de afgelopen weken gevolgen voor de beschikbaarheid van de dahlia's? Zijn er genoeg om de bestelling van 1.000.000 benodigde dahlia's dit jaar te plaatsen en is de kwaliteit voldoende? Is de inspanning van het bouwen van de corsowagens de afgelopen maanden niet voor niks geweest?

DROOGTE Het antwoord was gelukkig zéér bevredigend. ,,De dahlia's staan er prachtig bij dit jaar! Zelden zagen we de velden er zo mooi bij liggen", aldus lid van de bloemencommissie Marchel van de Grift. Hij kon de afgevaardigden van de bouwploegen geruststellen. ,,We kunnen met het grootste gemak aan de benodigde bloemen komen. Vorige week zijn we bij onze leveranciers in Zundert, Lisse en Lichtenvoorde langs geweest. Ook wij waren best gespannen, omdat de weersomstandigheden zo extreem zijn geweest. We kunnen 33 verschillende soorten en kleuren leveren en die hebben we vandaag meegenomen. Laat je niet misleiden door hoe de bloemen hier op tafel staan. De terugweg in de auto en de warmte vandaag heeft ze geen goed gedaan. De bloemen die hier geleverd worden zijn van topkwaliteit. Ze zijn hooguit iets kleiner dan gebruikelijk door de droogte, maar daar houden we rekening mee met bestellen. Bezoekers mogen rekenen op een prachtig schouwspel."

VRIJWILLIGERS Het hele jaar door is het bestuur van Stichting Bloemencorso Leersum druk met de randvoorwaarden voor het corso. De totale club bestaat uit tientallen vrijwilligers, verdeeld over verschillende commissies met elk hun eigen taak. Zo regelt de bloemencommissie alles rondom het bestellen en uitleveren van de dahlia's en is er een speciaal team die op de dag van het corso zelf de stoet begeleidt. Voorzitter Hans Charvat: ,,Het is een uniek evenement in de provincie. Heel Leersum is een weekend lang in rep en roer. En vele weken daarvoor zijn bouwers druk bezig met hun wagens om de bezoekers op de traditionele derde zaterdag van augustus een fantastische dag te bezorgen. De inzet van een ieder is enorm. Leersum maakt zich weer op voor een groot feest."

Dit jaar is het 66e Bloemencorso Leersum. Charvat: ,,De start van de optocht is zaterdag 18 augustus om 14.00 uur. Er zijn 41 startnummers, variërend van de grote praalwagens tot de kinderwagens en natuurlijk de reclameauto's. Vanaf 10 uur is er een kunstmarkt en braderie en ook voor kinderen is er volop vermaak. Op zondag 19 augustus staan alle wagens opgesteld rond het Kerkplein en kan alles nog eens rustig bekeken worden. Ook dan is er een grote braderie en kunnen de bezoekers onder het genot van een hapje en een drankje genieten van muziek op het Kerkplein. Goed om te weten is dat de entreegelden van de zondag geheel ten goede komen aan de bouwgroepen."

BLOEMENKONINGIN Gerina van der Sijs werd afgelopen voorjaar gekroond tot de 40e bloemenkoning van Bloemencorso Leersum. Afgelopen maanden had ze tot doel om het corso te promoten bij evenementen in de regio, zoals Haantjesdag in Woudenberg en het Kersenfestival in Cothen: ,,Een hele eer! Elk meisje wil toch een keer in zo'n mooie jurk? Al jaren was ik betrokken bij het bloemencorso bij Bouwgroep De Heuvelrug. Ook dit jaar hebben we weer een mooie wagen gebouwd. We hebben afgelopen week alles in de papier-maché gezet. Tijdens 'de nacht van Leersum', de vrijdag vóór het corso, maak ik als bloemenkoningin mijn ronde langs alle bouwplaatsen. Dit jaar dus geen konten en plakken voor mij."

JURK Van der Sijs kan nog niks verklappen over de jurk die ze draagt tijdens de optocht: ,,Er zijn twee jurken gemaakt door Wouda van Modevakschool Wouda. De eerste jurk was voor de presentatie in het voorjaar en die draag ik nu ook tijdens evenementen waar ik het corso promoot. De tweede jurk is voor de grote dag zelf. Ook die ziet er heel mooi uit, maar dat moet iedereen zelf maar komen bekijken." Ze rijdt in de voorste wagen mee in de optocht om iedereen welkom te heten.

POENTJES De grote winnaar van vorig jaar was Bouwgroep De Poentjes die met hun 'Grote boze wolf' een indrukwekkende wagen neerzette. ,,Dit jaar doen we niet mee om te winnen", geven bouwers Laura Nell en Eveline van de Geer aan. ,,Vorig jaar wonnen we met een gekochte wagen. Ook daar gaat veel tijd en energie in zitten, maar dit jaar wilden we graag zelf een wagen bouwen. We voelen dus niet de druk dat we dit corso wéér moeten winnen. Het doel is om dit jaar een mooie zelfgebouwde wagen op de weg te krijgen. Dat kost echt heel veel tijd en we hopen dan ook dat we alles kunnen realiseren wat we voor ogen hadden. We zijn nog heel druk bezig om alles op tijd af te krijgen." Van de Geer ontwierp dit jaar de wagen. ,,We wilden iets kleurrijks en uiteindelijk heb ik een ontwerp met vlinders gemaakt. We hopen dat het in de smaak valt bij de jury en het publiek. Iedereen die ons wil helpen met konten en plakken is van harte welkom op onze bouwplaats aan de Boerenbuurt."

VRIENDEN Naast het Stichtingsbestuur is er nog een vereniging actief om het corso mede mogelijk te maken. De Vereniging Vrienden van het Bloemencorso bestaat uit zo'n 160 leden. Zij zorgen voor de muzikale aankleding van de optocht. Dit jaar zijn zes muziekkorpsen, twee dweilorkesten en een live band ingehuurd. Secretaris van de vereniging is Dirk van Manen: ,,Voor de stichting is het heel fijn dat wij dat ene specifieke onderdeel verzorgen. Leden betalen 35 euro per jaar en krijgen daarvoor twee entreebewijzen en twee tribunekaarten. Daarnaast sponsoren zij dus het muziekprogramma. En ons doel is duidelijk: hoe meer leden en inkomsten, hoe meer muziek tijdens het corso. Lid worden is simpel: stuur een mailtje naar vriend@bloemencorsoleersum.nl en alles wordt geregeld."