• Victor Schutijser

Dringende oproep Naafs voor Speelweek Driebergen

DRIEBERGEN ,,Als ambassadeur van de Speelweek wijs ik iedereen op het belang van de Speelweek; kinderen beleven er zoveel plezier aan", vertelt burgemeester Frits Naafs. Hij doet daarom een beroep op iedereen die de Speelweek een warm hart toedraagt: ,,Jonge ouders zijn nu nodig, anders is de Speelweek verloren."

Victor Schutijser

,,Zelf kom ik elk jaar met een van de wethouders een middag helpen. Ik loop rond met de limonadekar, lees voor in Speeldorp of help in de Houttent. Wanneer ik van het bestuur signalen doorkrijg dat er vrijwilligers nodig zijn of sponsoren gevraagd worden, doe ik altijd mijn best om mijn netwerk aan te spreken."

,,Ondanks alle financiële middelen die er vanuit gemeente en vele sponsors zijn, blijven de helpende handjes cruciaal. Die moeten komen uit het dorp zelf", aldus Naafs. ,,Ik zou bijna zeggen: als het mij met mijn volle agenda lukt om te helpen, zou het iedereen toch moeten lukken?"

LEKKER KLOOIEN ,,De Speelweek in Driebergen is uniek", stelt Naafs. ,,Er zijn heel veel buitenactiviteiten op het Seminarieterrein, een mooie, centraal gelegen plek aan de rand van het Driebergse bos. Naast de tenten voor slecht weer, is er op de Speelweek vooral het gevoel van 'vrij' en 'buiten'. Kinderen mogen zelf kiezen wat ze doen: hutten bouwen, sporten of broodjes bakken. Kinderen mogen vies worden en lekker klooien met water. In een gebouw kan dat niet."

,,Aan het vrijwilligerswerk bij een kinderspeelweek kun je ontzettend veel plezier beleven. Toen ik in Wijk bij Duurstede wethouder was, gingen mijn kinderen ook graag naar de Speelweek daar. Thuis hadden mijn vrouw en ik altijd de afspraak dat één van ons tweeën een dag meehielp. We doen het voor de kinderen. Dat is het belang wat telt", legt Naafs uit.

JONGE OUDERS ,,Ik maak de Driebergse Speelweek nu voor het tiende jaar mee en het ziet er altijd goed georganiseerd uit. Ik zie elk jaar weer ontzettend veel vrijwilligers die zich inzetten, maar het aantal loopt terug en veel vrijwilligers geven aan binnenkort te willen stoppen. Een nieuwe generatie ouders komt steeds minder naar de Speelweek, doordat ze bijvoorbeeld hun kind via de BSO naar de Speelweek laten gaan. Jonge ouders zijn nu nodig, anders is de Speelweek verloren of het krijgt een ander karakter. Kom een keer een dagdeel helpen in het belang van je kind. Daar doen we het allemaal voor", vindt Naafs.

,,De Speelweek is ook op zoek naar nieuwe bestuursleden en coördinatoren. Iedereen kan in zo'n functie zijn talenten inzetten. Mensen die iets met geld hebben, kunnen penningmeester worden. Er zijn ook altijd mensen die goed met winkeliers zijn en langs de winkels kunnen gaan om sponsoring 'af te troggelen'. Iedereen die denkt 'Goh, ik wil het bestuur komen versterken' is welkom. Ook jongeren. Die kunnen vaak - met een beetje hulp - ontzettend veel mooie dingen voor elkaar krijgen", stelt Naafs.

,,Over twee jaar bestaat de Speelweek 50 jaar. Dat jubileum moet er komen", vind Naafs. ,,Als echt iedereen het belangrijk genoeg vindt dat de Driebergse Speelweek blijft, komen er weer voldoende mensen om het bestuur te versterken en om helpende handjes te bieden bij alle activiteiten. Het is toch ook gewoon leuk? Elk jaar als ik op de Speelweek kom helpen, geniet ik weer van al die enthousiaste kinderen. Het is een evenement dat je niet wil missen."

Fotobijschrift: Burgemeester Naafs helpt elk jaar een middag op de Speelweek, hier schenkt hij limonade in voor de kinderen. Foto Victor Schutijser.