Driebergse 'Emmavijver' in zeer slechte staat

DRIEBERGEN Wat ooit een stralend park was aan de Oranjelaan met een schone vijver is nu uitgegroeid tot een droge vijver vol dode vissen, een kapotte fontein en bagger waardoor het grotendeels droog ligt. Reden voor omwonenden Froukje en Dinus Grotenhuis om aan de bel te trekken en bewoners op te trommelen: kom in actie voor de vijver. 

Marc Satijn

 

Het idee van Froukje en Dinus ontstond op vrijdag en resulteerde 24 uur later - op zaterdag 16.30 uur - in een protestmars bestaande uit 110 mensen die allen hun ongenoegen uitten over de huidige staat van het park en de vijver. Ook haalden de initiatiefnemers ruim 300 handtekeningen op. ,,Tegen alle verwachtingen in kwamen er ontzettend veel mensen waarmee wij een groepsfoto hebben gemaakt bij de vijver", aldus Dinus Grotenhuis, die blij was met het bezoek van verantwoordelijk wethouder Henk Veldhuizen (CDA).

 Volgens Dinus Grotenhuis is de staat van de vijver in een jaar tijd verslechterd. ,,De vijver bestaat uit bagger, er drijven dode vissen in, de terrassen zijn in slechte staat en het parkhuisje staat op instorten."

GEMEENTE Volgens de omwonenden is vooral de communicatie vanuit de gemeente slecht. ,,Wij weten totaal niet wat er gebeurt", vertelt Grotenhuis, die ook vond dat de wethouder zeer ambtelijk reageerde. ,,Hij vond het erg, maar zei niets concreets. Een mevrouw uit de buurt die om excuses vroeg vanwege de ontstane situatie kreeg geen reactie."

 

EXCUUS Wethouder Henk Veldhuizen vindt het dan ook niet aan hem om excuses naar de omwonenden te maken. ,,Wie wordt daar beter van? Het is niet aan mij. De gemeenteraad heeft heel bewust het budget voor het onderhoud in de openbare ruimte teruggeschroefd qua kwaliteitsniveau" , zegt Veldhuizen, die aangeeft dat er dus simpelweg geen geld meer is voor meer onderhoud op deze locatie. ,,Ik heb geen budget om daar plotseling extra acties te laten uitvoeren."

AANPAK Toch wil de wethouder op de korte termijn de vijver aanpakken door er water bij te doen of de resterende vissen eruit te halen. Ook voor de lange termijn zal hij kijken hoe de vijver kan worden uitgebaggerd.

,,Deze bagger zorgt voor onveilige situaties. Kinderen kunnen er op lopen en proberen steeds een volgend stapje te zetten", erkent de wethouder, die reeds een organisatie in acht geeft genomen om advies uit te brengen over de aanpak van het probleem.  

Dinus en Froukje hopen vooral dat het jeugdsentiment van 'met opa en oma naar het park' weer terugkomt. ,,Momenteel is de sociale functie van het park totaal weg", vertelt Dinus Grotenhuis, die met zijn actie naar eigen zeggen een 'steen in de vijver heeft gegooid'. ,,Het is een 'point of no return' geworden... niemand kan er nu nog omheen." 

 

Raadsleden Wim Hak (D66), Franca Kerstens (VVD), Marina Roelofsen (CDA) en Tim Verhoef (GL/PVDA) hebben schriftelijke vragen ingediend over de situatie. Of er hierdoor meer schot in de zaak komt en de vijver weer toonbaar wordt, zal binnen enkele weken blijken.