• Nico Faaij tijdens één van de Driebergentochten.

    Klaske Hofstee

Driebergs gezin beklimt Tourmalet

DRIEBERGEN Op een sportieve manier geld ophalen in de strijd tegen kanker is al jaren een bekend fenomeen. Duizenden Nederlanders zijn de afgelopen jaren naar de Alpen gereden om massaal sponsorgeld te verdienen tijdens een beklimming per fiets. Het Driebergse gezin van Klaske Hofstee en Nico Faaij organiseert al tien jaar een kleinschalig evenement: De Driebergentocht.

Danny van der Linden

Dit jaar gaat de reis naar het zuiden van Frankrijk waar de Tourmalet beklommen gaat worden. Deze berg is meerdere malen in wielerwedstrijden als de Tour de France opgenomen, maar dient als uitdaging om geld op te halen voor meer onderzoek naar hersentumoren.

FIETSEN ,,De tocht is niet alleen voor inwoners van Driebergen", zegt Klaske Hofstee. ,,Ik zou willen dat er nog meer Driebergenaren aan mee zouden doen. We hebben niet voor niets de bergen in onze woonplaatsnaam staan, maar de deelnemers komen uit heel het land. Ze fietsen omdat ze specifiek en alleen meer onderzoek naar hersentumoren willen. Dat kan bij onze benefiettocht. Of ze fietsen met ons mee omdat ze graag fietsen voor een goed doel wat kleinschalig is en waar ze directe zekerheid hebben dat de opbrengst volledig naar kankerbestrijding gaat."

Nico Faaij legt uit dat de tocht belangrijk is omdat de grote en bekendere stichtingen nauwelijks geld ophalen voor ziektes waar niet veel mensen de diagnose van krijgen. ,,Ik heb dit ervaren toen ik in 2009 de Alpe d'Huez wilde beklimmen om geld op te halen voor onderzoek naar hersentumoren. Er zou geen cent van mijn opgehaalde bedrag naar hersentumoronderzoek gaan. En juist daar wilde ik voor fietsen", vertelt Faaij die zelf te maken heeft met de ziekte.

,,Dagelijks sterven er in Nederland twaalf mensen aan een hersentumor", legt Faaij uit. ,,Daarom ben ik in 2009 voor de eerste keer met collega's en vrienden onder Driebergse vlag de Alpe 'd Huez opgestept. In vijf jaar tijd hebben we met deze actie en alle deelnemers ruim negen ton opgehaald. Eindelijk was er geld voor handen om onderzoek naar hersentumoren te doen", zegt Klaske. ,,Hiermee werden de Driebergenaren min of meer verplicht om ieder jaar de tocht naar de bergen te volbrengen. Want niet alleen patiënten, maar ook de medici rekenen op geldelijke steun." Na de Alpe d'Huez waren de Mont Ventoux en Stelvio aan de beurt en dit jaar de Tourmalet.

INSCHRIJVEN ,,Ieder jaar moeten wij met de stichting een bedrag van minimaal 400.000 euro ophalen om wetenschappers te financieren. Iedere deelnemer helpt mee", legt Nico Faaij uit. ,,Het is niet te geloven dat wetenschappers zitten te wachten op geld voor onderzoek totdat wij de berg op fietsen?" De Driebergentocht is een familiegebeuren. ,,Wij slepen onze dochters Noa (15) en Myrthe (13) mee", lacht Faaij. De tocht vindt plaats op 31 mei. Deelnemers kunnen zich nog inschrijven via www.driebergentocht.nl. ,,Mensen die niet in staat zijn mee te fietsen kunnen een donatie doen op de actiepagina van onze kinderen."