• Joost Kinga poseert voor de voormalige koetsierswoning in park Welgelegen

    Danny van der Linden

Driebergenaar schrijft boek over villa Welgelegen

DRIEBERGEN Met de verschijning van het boek Werkelijk Welgelegen is de Utrechtse Heuvelrug een fraai boek over de historie rijker. Auteur Joost Kingma is sinds enkele jaren woonachtig in het park Welgelegen en was benieuwd naar de historie van dit bijzondere stuk Driebergen.

Danny van der Linden

,,Na op diverse plekken in Nederland en het buitenland te hebben gewoond, kwam ik ongeveer dertig jaar geleden in Driebergen terecht", vertelt Kingma. ,,Sinds vijf jaar woon ik op deze bijzondere plek." Kingma is altijd al geïnteresseerd geweest in historische zaken. ,,Op school al vond ik geschiedenis en aardrijkskunde de leukste vakken." Later begon hij met het uitzoeken van zijn stamboom. Dit leidde hem meerdere malen naar archieven in Friesland.

1817 De huidige bewoners van park Welgelegen hebben zich verzameld in een vereniging van eigenaren. ,,Toen ik wat onderzoek ging doen naar Welgelegen ontdekte ik dat deze geschiedenis in 1817 ontstond met de afscheiding van landgoed Dennenburg", legt Kingma uit. ,,Toen hebben we besloten dat we het tweehonderdjarig bestaan van deze plek wilden vieren. En ik heb gezegd: dan schrijf ik er wel een boekje over."

Het was niet het eerste boek over de omgeving. ,,In 2006 publiceerde ik al een boek met de titel Buiten wonen, villawijken in Driebergen", vertelt Kingma. ,,De geschiedenis van deze plek bleek buitengewoon interessant. In 1817 waren er een aantal welgestelde Utrechters die op deze grond een luxe zomerverblijf bouwden. In de loop van de negentiende eeuw groeide dit uit tot een indrukwekkende villa met een groot park, tuinen, vijver, ijskelder en zelfs een tennisbaan."

GEERTSEMA In het boek gaat Kingma uitgebreid in op de geschiedenis van de villa en haar bewoners. ,,Je komt dan ook bepaalde roddels tegen, maar die heb ik maar niet in het boek opgenomen", aldus de auteur. Bijzonder is dat Kingma veel feiten en afbeeldingen van de villa en haar omgeving heeft weten na te trekken. ,,Eén van de families die in de villa heeft gewoond is de familie Geertsema. De bekendste telg van deze familie is ongetwijfeld Molly Geertsema die in de jaren zeventig namens de VVD minister van binnenlandse zaken is geweest."

BRAND Hoewel in Driebergen het gerucht gaat dat villa Welgelegen in februari 1943 door een bombardement is verwoest, heeft Kingma vast kunnen stellen dat dit niet klopt. ,,Er is nog een ooggetuige van het einde van de villa en die heb ik gesproken", vertelt hij. ,,Ik vind dit eigenlijk wel het meest bijzondere verhaal uit het boek. In 1939 besloot Geerlig Riemer de villa te huren om studenten van de IVA onder te brengen. Kort daarna vielen de Duitsers Nederland binnen. De bezetters vorderden de villa in 1943. Als de oorlog ten einde loopt besluiten Duitse soldaten massaal terug te gaan naar hun land. Op de terugweg overnachten diverse groepjes soldaten in Villa Welgelegen. Waarschijnlijk is er door onoplettendheid van één van de soldaten een brand ontstaan die het pand volledig in de as legde", aldus Kingma.

LANDHUISPARK Na de tweede wereldoorlog besluit men een idyllisch landhuispark te bouwen op het landgoed. De dertig woningen vormen samen Park Welgelegen. Een aantal elementen van het voormalige landgoed zijn nog te zien. ,,Het koetshuis en de koetsierswoning zijn er nog", vertelt Kingma die in zijn boek ook aandacht heeft besteed aan hoe de situatie nu is.

 

Het boek Werkelijk Welgelegen is voorzien van fraaie afbeeldingen en foto's en te koop bij boekhandel Jacques Baas in Driebergen en kost 19.50 euro.