• Bij de Haci Bayram moskee in Driebergen is momenteel zichtbare politiebeveiliging aanwezig.

    Marc Satijn

Dreigingsniveau 5 verlengd tot 22.00 uur; geen trainingen bij sportclubs

HEUVELRUG (ANP) ,,Het gemeentebestuur van de gemeente Utrechtse Heuvelrug is geschokt en leeft mee met de nabestaanden van de slachtoffers en families van de gewonden", laat burgemeester Frits Naafs op Twitter weten. Hiermee reageert hij op de schietpartij in Utrecht eerder vandaag.  Verder staat in de verklaring te lezen dat er voor de gemeente geen extra maatregelen gelden. 

De NCTV heeft maandagmiddag rond half één besloten het hoogste dreigingsniveau 5 af te kondigen, uitsluitend voor de provincie Utrecht. Dat duurt in elk geval tot 22.00 uur. Vooralsnog houdt de politie rekening met meerdere scenario's, waaronder een terroristische aanslag. Tevens is de dader nog voortvluchtig, aldus de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV). Volgens de politie zijn er drie doden gevallen bij het schietincident. Eerder sprak de politie van negen gewonden, maar later op de middag werd duidelijk dat vijf personen gewond zijn geraakt. 

MOSKEE Bij de Haci Bayram moskee in Driebergen aan de Akkerweg is sinds vanmiddag zichtbare politiebeveiliging aanwezig. Voetbalclub FC Driebergen heeft alle trainingen voor maandagavond afgelast, staat op hun website te lezen. Datzelfde geldt voor hockeyclub Shinty.

'LAFFE DAAD' Hans Oosters, commissaris van de Koning in de provincie Utrecht, reageerde maandagmiddag op het incident: ,,Vanochtend heeft in Utrecht een brute en laffe daad plaatsgevonden. Bij de aanslag zijn, voor zover nu bekend, drie dodelijke slachtoffers en meerdere gewonden te betreuren. Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers, hun familie en vrienden en degenen die vanmorgen van dit drama getuige waren", schrijft Oosters. ,,Politie en justitie doen onderzoek naar de mogelijke dader of daders. Dat heeft nu de hoogste prioriteit."