• Marc Satijn

Doornse Koffieochtend 'voorlopig' gered

DOORN De koffieochtenden in de Kampwegkerk zijn voorlopig gered. Eind november trokken de deelnemers nog aan de bel, omdat deze donderdagochtend volgens hun een 'roemloze dood' zou sterven vanwege de ontwikkelingen rondom welzijnsstichting Welnúh, die al haar taken per dit jaar staakt. Nu lijkt er toch een lichtpuntje te zijn voor de deelnemers van deze wekelijkse bijeenkomst.

Marc Satijn

 

De donderdagochtend is voor ruim zestien personen nog steeds dé ochtend om aan een lange tafel gezamenlijk een kop koffie te drinken, alleen stond de huisvesting van het initiatief -de Doornse Kampwegkerk- op losse schroeven.  ,,We kunnen blijven bestaan zolang de Kampwegkerk niet is verkocht", vertelt Dita Boef, die zelf ook gebruik maakt van de koffieochtenden.

 

PRIJS Hoe zij daar mogen en kunnen blijven zal afhangen van de verkoopsnelheid van het pand. Een voordeel dat de deelnemers behouden is de prijs voor de koffie die ze in de kerk betalen: vijftig cent voor een kop koffie en 75 cent voor een cappuccino.

 

VREEMD ,,Ik vind het wel raar dat wij ineens in de kerk mogen blijven: dan moet de verwarming aanblijven, het licht moet branden...", zegt Boef, die desondanks wel blij is met de tijdelijke redding van het initiatief. Volgens haar moeten ze ook niet meer via de hoofdingang -die per heden gesloten blijft- maar worden ze geacht om via de zij-ingang het pand te betreden. ,,Er gebeurt ook bijna niets meer in de kerk!"

 

REDDING Na de vorige noodkreet in deze krant bood een onlangs geopende horecagelegenheid -gelegen aan de Kampweg- haar ruimte aan om de koffieochtenden in voort te zetten. Echter wordt hier tot op heden geen gebruik van gemaakt door de groep. ,,Wij hebben het er wel over gehad om nu al die kant op te gaan, want juist nu geldt dat aanbod... over een jaar weet je het niet meer", aldus Boef.

Een alternatieve locatie aan de Kampweg is volgens de deelnemers wel bepalend voor het succes van de ochtenden. ,,Op donderdagochtend is ook de markt op de Kampweg. Zeker voor de ouderen is het prettig om na het doen van de boodschappen even tot rust te komen voordat zij weer op huis aan moesten", verklaarde Boef al eerder in deze krant.

 

VERKOOP Hoe lang de groep in de Kampwegkerk mag verblijven hangt dus af van de eventuele verkoop van het vastgoed. Volgens Welnúh hebben zij bij de verhuurder -Heuvelrug Wonen- laten weten dat het pand verkocht kan worden, iets wat in overleg met de gemeente Utrechtse Heuvelrug moet gebeuren. De verhuurder heeft op haar beurt een verzoek ingediend op het pand te mogen verkopen.

 

ALTIJD WELKOM Overigens laat de eigenaresse van de in de bres springende horecagelegenheid Kamp & Rozen weten dat de koffiegroep ook over een jaar nog van harte welkom is. ,,Of ze nu komen of over een jaar, het lijkt mij gewoon gezellig om de groep hier te hebben", aldus onderneemster Ellen Viergever.