• Marc Satijn

Doornse ijsbaan krijgt extra bocht en wordt rookvrij

DOORN De Doornse IJsbaan ondergaat aan het begin van deze zomervakantie enkele grote veranderingen. Zo zijn afgelopen donderdag wegenbouwmachines bezig geweest met de aanleg van een zogenaamde 'bypass' en wordt de club met onmiddellijke ingang rookvrij.  Met dat laatst geven ze gehoor aan een oproep van de Hartstichting om alle sportverenigingen klaar te maken voor een 'rookvrije generatie'.

Marc Satijn

,,Ik ben zelf altijd al tegen roken geweest, zeker in het bijzijn van kinderen", vertelt ijsmeester Theo Schippers namens de Doornsche IJsclub. De ijsclub is dan ook de eerste sportvereniging in Doorn die totaal rookvrij wordt gemaakt. ,,De jeugd die hier sport, hoeft niet te roken. En ook de oudere bezoekers niet, want ik ben tegen het opruimen van andermans peuken."

ROOKVRIJ De Hartstichting is op haar beurt begonnen met een landelijke campagne om alle sportverenigingen rookvrij te maken, aangezien volgens hun kinderen die in aanraking komen met roken meer kans hebben op hart- en vaatziekten, kanker en longziekten. ,,Het is daarom belangrijk dat ze beschermd worden tegen de verleiding om te gaan roken. Door omgevingen waar veel kinderen komen, waaronder de sportvereniging, rookvrij te maken. Want zien roken, doet roken", aldus de stichting.

WEGBLIJVEN Door middel van een aantal grote borden zal dit nieuwe beleid worden aangeduid op de club aan het IJsbaanlaantje in Doorn. Bang dat dit bezoekers gaat kosten, is Schippers zeker niet. ,,De mensen komen toch wel naar onze vereniging om te schaatsen, of er nu gerookt mag worden of niet."

BYPASS Om voorbereid te zijn op die grote groep bezoekers, heeft de ijsclub ook een extra bypass -een bocht ten midden de baan- laten aanleggen, mede mogelijk gemaakt door de Stichting Doorns Belang. ,,Onze noord-bocht moeten wij vanwege de zon er altijd uithalen. Deze extra bocht ligt in de schaduw en kan dus open blijven", aldus Schippers, die de grotere buitenbocht nu hopelijk tot in de avond open kan houden. ,,Overdag kan in ieder geval iedereen gewoon rondjes blijven schaatsen."