• Marc Satijn

Doornse geschiedenis in oude foto's

DOORN De 44-jarige Doornaar Jorrit de Jager verzamelde de afgelopen jaren honderden ansichtkaarten en foto's van oud Doorn, om die vervolgens online te publiceren onder de noemer 'Dorpsgezicht Doorn'. Nu zijn collectie steeds verder uitbreidt hoopt hij dat nóg meer mensen zijn verzameling gaan volgen via de sociale media-accounts. Zijn doel: het achterhalen van de leukste en mooiste verhalen over het dorp.

Marc Satijn

De Jager is zelf geboren op de Boslaan in Doorn en woont -met één jaar onderbreking- al zijn hele leven met veel plezier in het Heuvelrugdorp. ,,Toen ik een ansichtkaartje vond van mijn geboortestaat uit 1930 vond ik dat erg grappig. Vanaf dat moment ben ik er meer gaan zoeken. Dan kan je er uiteraard zelf naar kijken, het naast je neerleggen en er vervolgens niets meer mee doen, maar ik besloot dit juist te gaan delen", vertelt de verzamelaar. ,,Er is namelijk een hoop nieuwbouw, maar wat is er eigenlijk weg? Dat gaat anders verloren, dus het is leuk om daar in te duiken."

FACEBOOK Zijn brede interesse in de dorpsgeschiedenis resulteerde in de eerste instantie in de website dorpsgezicht-doorn.nl, een website die later werd uitgebreid met sociale media-accounts, waaronder een Facebookpagina. ,,De reacties op de website vielen wat tegen. Je hoopt namelijk toch op een stukje interactie. Juist daarom ben ik ook alle foto's op Facebook gaan plaatsen, aangezien mensen daar sneller reageren en elkaar 'taggen'", legt De Jager uit.

VERHALEN Het verzamelen van de foto's en de bijbehorende informatie -die hij ook uit reeds bestaande boekjes over Doorn haalt- resulteren steeds weer in 'veel kleine dingen die leuk zijn'. ,,Bijvoorbeeld de bevestiging dat er vroeger een tram door het dorp heeft gereden. Daar zie je nu niets meer van terug, behalve het straatje 'Remise'. Maar ook huizen die vroeger gebruikt zijn als wisselplaatsen van postkoetsen. Je komt er achter en slaat het op."

UITBREIDEN Om zijn collectie steeds verder uit te breiden speurt de Doornaar regelmatig verkoopwebsites, zoals Marktplaats, af voor foto's en ansichtkaarten. Ook het archief van deze krant blijft niet ongemoeid om meer kennis te vergaren. ,,Dat vind ik gewoon leuk om te doen. Daardoor weet ik nu dat bijvoorbeeld de Albert Heijn vroeger op de Kampweg zat, met dank aan advertenties van oud-ondernemers.

OPROEP ,,Ik heb er nu een stuk of vijfhonderd en bijna alles staat op Facebook", vertelt De Jager trots, die niet als doel heeft om letterlijk álle kaarten te bemachtigen. Toch is de site voor hem pas geslaagd als er nóg meer interactie komt: nog meer verhalen. Maar ook doet hij een oproep: ,,Als er mensen zijn die een doos foto's, ansichtkaarten of andere materialen thuis hebben liggen; kom er vooral mee!", aldus de verzamelaar, die per mail bereikbaar is via post@dorpsgezicht-doorn.nl.

Wie de foto's van oud Doorn wil bekijken, kan terecht op www.dorpsgezicht-doorn.nl en via de bijbehorende Facebook, Twitter en Instagram-pagina's.