• Marc Satijn

Doornse flitspaal op 31e plek van Nederland

DOORN De flitspaal aan de N225 in Doorn deelt gemiddeld één boete uit per 23 minuten, zo blijkt uit onderzoek van het RTL Nieuws. Daarmee staat de paal op de 31e positie op de lijst van actiefste Nederlandse flitspalen. De 'boetefabriek' wist in 2015 volgens gegevens van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) 22.618 boetes uit te delen.

Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie, Ernst Koelman, is het aantal boetes in verhouding tot het aantal passanten erg laag. ,,In het eerste kwartaal van 2016 is dit zelfs nog minder dan een half procent, waar dit in het eerste kwartaal van 2015 tussen een half en één procent in lag", aldus Koelman, die wel aangeeft dat dit soort aantallen input zijn voor de discussie over de verkeersveiligheid.

,,Wij blijven na het plaatsen van een flitspaal altijd monitoren hoe het staat met het aantal ongevallen en de boetepercentages op de weg. Maar voor alsnog zijn de huidige aantallen er niet naar om te kijken naar andere maatregelen", aldus de woordvoerder, die aangeeft dat áls er andere verkeerstechnische maatregelen zouden moeten worden genomen, dit in handen ligt van de gemeente.

Voor het eerste kwartaal zien de cijfers er gunstig uit en daalt het aantal boetes ten opzichte van vorig jaar. Of deze trend zich voortzet in 2016 zal pas volgend jaar blijken.