Doornse AH 'centraal' tijdens Europese top (video)

DOORN Een initiatief van de Doornse Albert Heijn heeft maandag geleidt tot een unieke samenwerking tussen Ahold, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de stichting Alzheimer Nederland. Dit samenwerkingsverband op het gebied van dementievriendelijkheid' werd maandagmiddag bekend gemaakt tijdens de Europese Top in Amsterdam. Een eerder aangekondigd optreden van AH-manager Nico Spierenburg in talkshow RTL Late Night werd last-minute afgezegd.

Marc Satijn

Wat in Doorn als 'spontane' actie begon om mensen met Alzheimer beter van dienst te kunnen zijn, kreeg al snel landelijke bekendheid in 2015. Uit handen van staatssecretaris Van Rijn ontving de winkel toen als eerste supermarkt het predicaat 'dementievriendelijk' en startte de medewerkers met een opleiding hoe om te gaan met dementerenden. ,,Ons initiatief werd zó omarmd dat het vanaf maandag landelijk is uitgerold", vertelt Spierenburg trots, die zich nu door de landelijke (media)aandacht één van de bekendste supermarktmanagers van Nederland mag noemen.

EUROTOP Op de Europese Top in Amsterdam heeft Spierenburg samen met AH-directeur Cees van Vliet Ahold vertegenwoordigd tijdens de conferentie 'Living well with(out) dementia, waarbij het Doornse initiatief centraal stond. Tijdens de Top is door Van Rijn een unieke samenwerking aangekondigd tussen diverse partijen, waaronder Ahold, Connexxion en de stichting Alzheimer Nederland, om onder andere gezamenlijk een e-learning te ontwikkelen. Ook een samenwerking met het Ouderenfonds zal de komende tijd landelijk worden uitgerold, waarbij de AH één keer per jaar enkele duizenden ouderen een leuke dag wil gaan bezorgen.

,,Binnen de Albert Heijn gaan in ieder geval 100 van de 900 winkels dementievriendelijk worden. Voornamelijk op de locaties waar meer dan 35 procent van de bevolking ouder is dan 65. Veel 65-plussers zijn uiteraard vitaal en gezond, maar er komen steeds meer dementerenden bij."

FILMPJE Het geheel werd tijdens de Europese Top geïntroduceerd met een filmpje waarin Spierenburg samen met de Doornse medewerkers Stefan Meulenberg en Suzan Riegstra vertelt over het initiatief. Dit filmpje is inmiddels gepubliceerd op de sinds maandagmiddag gelanceerde website www.samendementievriendelijk.nl.

LATE NIGHT Een eerder door Spierenburg aangekondigd optreden in talkshow 'RTL Late Night' ging onverwachts niet door. Samen met staatssecretaris Van Rijn zou hij aanschuiven om zijn eigen verhaal te vertellen. ,,Helaas hadden andere nieuwsfeiten voorrang bij het programma, waaronderde Toppers, PSV en Verstappen", aldus Spierenburg teleurgesteld.

Onlangs is Spierenburg geswitcht van de Doornse AH naar Leersum. ,,Ik wil eerst het één en ander op orde hebben in mijn 'nieuwe winkel', maar daarna wil ik ook Leersum dementievriendelijk maken." Zijn doel is na maandag dan ook zéker niet voltooid. Wel is Spierenburg trots op hetgeen dat hij nu heeft bereikt en zal hij als lid van de projectgroep 'Gezond Ouder Worden' gaan kijken hoe hij zich verder in kan zetten voor de ouderen in het algemeen.