• Marc Satijn

Doornaar presenteert 'Van het Pad'

DOORN Opzienbarende reisverslagen, gebundeld in een prachtig boek en beleefd door Doornaar Frank Flippo. Het nieuwe boek 'Van het Pad' laat de lezer meegaan in de onblusbare nieuwsgierigheid waarmee de Doornaar zijn vele reizen maakte. ,,Ik schrijf over uiteenlopende bestemmingen; van Duitsland tot aan Tibet", aldus de schrijver, die zelf reeds honderden reizen heeft volbracht, maar die de mooiste, leukste en grappigste verhalen nu op papier heeft weten te zetten.

Marc Satijn

 

,,Sommige reizen waren drie jaar geleden, andere twintig jaar. Maar ik heb nu een gezin, dus de reizen veranderen in de loop der tijd. Bij ieder verhaal wat ik nu heb opgeschreven heb ik mijzelf afgevraagd: is dit dusdanig interessant dat anderen dit zouden willen lezen?", aldus Flippo, die op al zijn opgenomen stukken 'ja' kon antwoorden. Zijn reislustigheid begon al in de tienerjaren, waardoor hij naar eigen zeggen 'knettergekke' dingen heeft meegemaakt.

 

BOEKVORM Voor Flippo is dit het tweede boek dat hij uitbrengt. ,,De vorige was onderdeel van een reeks, maar dit is écht een boek dat meer over mijzelf gaat", aldus de schrijver. Waarom hij dit boek uitbrengt? ,,Ik heb tijdens mijn vele reizen ervaringen beleefd waarvan het zonde zou zijn als die in het grote vergeetboek terecht zouden komen. Een goede reden dus om het op papier te zetten en uit te brengen in een papieren boek. Die kun je wegleggen en over 100 jaar weer oppakken", zegt Flippo lachend. De verhalen in het boek zijn dan ook 'meeslepend'. ,,Het zijn niet zomaar ervaringen, maar écht door mij beleefd. De woordkeuze, de verhalen die ik vertel; dát maakt het interessant", aldus Flippo.

Hij hoopt dat de verhalen de lezer net zo boeien als wanneer hij ze zelf mondeling verteld. ,,Als ik mijn verhalen ergens aandraag, hangen mensen altijd aan mijn lippen." Flippo noemt zijn verhalen 'een tikkeltje spiritueel, maar nooit opdringerig'. ,,Een andere schrijver heeft ooit gezegd: 'er zijn meer dingen tussen hemel en aarde'. Wij geven onze ogen en oren de kost, maar soms zijn er dingen die er bovenuit gaan. Dingen die niet te verklaren zijn, maar die ik wel heb meegemaakt. Ik vertel gewoon wat ik meemaak, de lezer mag zelf bepalen wat er achter zit. Dat laat ik vrij", aldus de schrijver.

 

VLEUGELS Het opschrijven van de verhalen kostte Flippo geen moeite. ,,Het vertellen van mijn verhalen is geen probleem, maar het zwart op wit zetten is een ander verhaal. Maar ik heb het graag gedaan, binnen een paar maanden stonden alle verhalen wel. Ik hoop nu dat het boek vleugels krijgt. Ik ben een schrijver, hou van mooie taal en heb het boek dan ook geschreven in de vorm zoals ik zelf een boek zou willen krijgen."

 

Of hij nu klaar is met reizen? Echt niet. ,,Nu de kids pubers zijn, kan ik ook weer de uitdagende bestemmingen boeken. Ik ben geen andere reiziger dan vroeger, maar nog steeds nog stik nieuwsgierig", aldus Flippo, die graag nog een specifiek land zou willen bezoeken: Toeva, een republiek binnen Rusland. ,,Daar land je met het idee 'Op welke planeet ben ik beland?'. Dat is wat ik leuk vind."

 

PRESENTATIE De presentatie met aansluitende signeersessie vindt vrijdag 13 oktober plaats in Boekhandel Jacques Baas aan de Traaij 4c in Driebergen. Iedereen is welkom. De presentatieavond begint om 20:00 uur en eindigt rond 21.30 uur. 'Van het Pad' (ISBN  978-90-822217-4-9) zal vanaf morgen te koop zijn bij lokale boekhandels, via de online verkoopadressen in Nederland en België, en via www.frankflippo.nl.