• Politie

Doornaar krijgt 7 jaar cel voor grootschalige hasjhandel

DOORN Een 56-jarige man uit Doorn is door de rechtbank veroordeeld voor een celstraf van 7 jaar voor deelname aan een criminele organisatie die zich bezighield met het handelen in grote hoeveelheden hasj. Hij is één van de twee hoofdverdachten. Twee andere verdachten, een 55-jarige man en een 43-jarige man uit Utrecht, zijn veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk 5 en 2 jaar.

Naar aanleiding van een anonieme tip en informatie van het Team Criminele Inlichtingen werd in 2016 een onderzoek gestart naar de 55-jarige man uit Utrecht. In maart 2017 werd in een loods in Odijk 3.387 kilo hasj aangetroffen. De 56-jarige man uit Doorn had een leidinggevende en uitvoerende rol. Hij delegeerde opdrachten die binnenkwamen vanuit een onbekend gebleven Marokkaanse man. Ook communiceerde hij over de overdrachten en transporten van de hasj. Bij de communicatie onderling werd deels gebruik gemaakt van versluierd taalgebruik en codewoorden.

WITWASSEN De 55-jarige man uit Utrecht had voornamelijk een uitvoerende rol bij de overdrachten en transporten. Hij en de verdachte uit Doorn hebben zich ook schuldig gemaakt aan het witwassen van grote geldbedragen. De derde man heeft ook uitvoerende taken verricht, maar hij had een kleinere rol dan de andere twee verdachten.

GRANAAT AAN HET HEK Op het woonadres van de 56-jarige man uit Doorn werd eerder al een granaat aan het hek opgehangen. Zijn woning werd ook al eens beschoten en tijdens een doorzoeking werden er in de woning meerdere vuurwapens gevonden. Een onbekend gebleven persoon heeft volgens de politie verder geprobeerd de 43-jarige man uit Utrecht te liquideren, maar het wapen zou hebben geweigerd.

GEVANGENISSTRAF De drie mannen runden samen langere tijd een criminele organisatie. De professionaliteit van de organisatie blijkt ook uit de inbeslaggenomen stukken, waaronder een boekhouding en administratie, en het versluierd taalgebruik. Voor alle verdachten geldt dat een lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats is, zo oordeelt de rechtbank. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank onder andere gekeken naar straffen die worden opgelegd in soortgelijke zaken.