• Marc Satijn

Doornaar Jan Kimpen stopt als bestuursvoorzitter van het UMC

DOORN In 1989 vertrekken uit je geboorteland België naar de stad Buffalo in New York, daar je promotieonderzoek doen als kinderarts en ruim 25 jaar later, voorzitter van de Raad van Bestuur zijn van de grootste werkgever van de regio. Dit verhaal is toegeschreven aan Doornaar Jan Kimpen, bestuursvoorzitter van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC). Per februari stopt hij met zijn werkzaamheden en is het tijd voor een nieuwe uitdaging.

Kimpen heeft zijn vertrek als voorzitter in april dit jaar bekendgemaakt. Per november wordt zijn positie overgenomen door Margriet Schneider. Volgens Kimpen is het tijd voor een nieuwe uitdaging en wil hij zich voor een langere periode binden aan de andere organisatie. ,,Ik weet nog niet waar ik heen ga. Ik wil wel naar een organisatie waar waarde wordt gecreëerd. Ik heb veel met normen en waarden en wil iets betekenen voor de samenleving. Maar ik kijk breed, want er zijn ook organisaties buiten de zorg die dat doen", aldus Kimpen.

LOOPBAAN Na zijn terugkomst uit Buffalo in 1991 is Kimpen gaan werken in het toenmalige AZ Groningen als kinderarts. ,,Daar heb ik mijn proefschrift geschreven en ben ik in 1993 gepromoveerd. In november 1997 ben ik op 39-jarige leeftijd aangetreden als hoogleraar kindergeneeskunde in het WKZ Utrecht, dat in 2000 fuseerde met het toenmalige AZU en de medische faculteit", aldus Kimpen, die toen ook directeur van het WKZ was. ,,Ik ben nu achttien jaar werkzaam in het UMC, waarvan dus tien jaar als hoogleraar. Later ben ik in de Raad van Bestuur van het UMC terecht gekomen", vertelt Kimpen.

,,Ik had toen ik jong was nooit de ambitie om een ziekenhuisbestuurder te worden, dat is geleidelijk gegroeid. Ik had al vanaf het moment dat ik in Groningen als kinderarts werkzaam was de behoefte om bezig te zijn met de grotere dingen, zoals het management. Niet alleen met hoe ik iedere patiënt moest behandelen, maar hoe de gezondheidszorg in elkaar zat, hoe we geld konden besparen en hoe ik mensen kon motiveren. In het WKZ kreeg ik de kans mij daarop te focussen en ben ik begonnen met het inrichten van het ziekenhuis", aldus Kimpen.

Toch kwam er in 2007 een verandering. ,,Ik realiseerde mij dat ik was uitontwikkeld in het WKZ. Ik kon qua onderzoek geen hogere positie meer bereiken. Ik heb altijd willen excelleren en ben ambitieus geweest, maar had mijn top bereikt. Mijn ambitie werd iets ingewikkelder en grootser aanpakken op het gebied van bestuur, dus wilde ik van een managementfunctie naar een bestuurlijke functie", aldus Kimpen, wat resulteerde in het voorzitterschap van het UMC.

Lees het hele artikel in de krant van donderdag 13 augustus.