• Elizabeth Heijblom

Dokken voor 'een dagje Hens'

MAARN Er komt definitief een hek rond het Henschotermeer. Ook moet er voortaan een toegangsprijs worden betaald. Dat heeft de nieuwe exploitant Martien van de Lagemaat woensdagochtend in een persbericht bekendgemaakt. Hij kiest voor een vergunningsvrije afrastering met een hoogte van een meter. Voordat hij zijn besluit nam, zou Van de Lagemaat advies hebben ingewonnen bij de Driebergse ecoloog Herman van den Bijtel.

Michiel Schaaij

De aanleg van het hekwerk en het heffen van entreegeld gaat regelrecht in tegen de motie die de Heuvelrugpolitiek afgelopen maandagavond aannam. De Zeister gemeenteraad sprak zich vorige week al uit voor een blijvend gratis toegang. Desondanks moet iedereen die een dagje op het recreatieterrein langs de N224 wil zonnen en zwemmen, binnenkort toch echt een entreekaartje kopen.   

ABONNEMENT De toegangsprijs wordt maximaal 3,50 euro en voor vaste gasten komen er verschillende abonnementsvormen beschikbaar. Entreeheffing tussen 31 maart en 1 oktober is volgens Van de Lagemaat noodzakelijk om een goede, gezonde en duurzame exploitatie te garanderen. Op 31 maart organiseert hij een publieksdag. Dan zal de vaste beheerder Wolbertie Ruiter vertellen, welke ontwikkelingen er aankomend zomerseizoen te verwachten zijn.

GEPASSEERD Inmiddels heeft de Heuvelrugse VVD-afdeling verzet aangetekend tegen het besluit van de nieuwe exploitant verzet. ,,Het is onbegrijpelijk dat onze wethouder hiermee heeft ingestemd", zegt de partije op Twitter, met een verwijzing naar de aangenomen motie.  De partij vraagt zich af of de gemeenteraad nu door wethouder Boonzaaijer is gepasseerd. De motie werd ingediend door alle partijen, minus het CDA en de SGP.

PROTESTEN Met zijn maatregelen lapt de commerciële exploitant niet alleen politieke moties maar ook protesten van inwoners en bezoekers uit andere plaatsen aan zijn laars. De petitie 'Vrije plens in het Hens' is inmiddels al door meer dan 7300 mensen ondertekend.