• Koen van Weel / ANP

Dit zijn de beste scholen uit de gemeente, volgens RTL Nieuws

HEUVELRUG De Daltonschool Nicolaas in Doorn is volgens de redactie van RTL Nieuws de beste school van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Deze school scoort een 8,0, waar het landelijk gemiddelde op een 7,0 ligt. De Uilenburcht in Driebergen komt op een tweede plaats, met een 7,9. Op de derde plaats staan De Zonheuvel uit Driebergen en De Regenboog uit Amerongen, met een 7,5.

RTL Nieuws heeft de resultaten van de eindtoets van meer dan zesduizend basisscholen 'op een zo eerlijk mogelijke manier' vergeleken. Naast individuele resultaten vergelijken, kunnen daarmee ook scholen worden beoordeeld. ,,Die scores worden onder meer door de Inspectie van het Onderwijs gebruikt om de kwaliteit op scholen in kaart te brengen. Ook RTL Nieuws vergelijkt de resultaten door rekening te houden met achterstanden van leerlingen", schrijft de RTL redactie op haar website. ,,RTL Nieuws gebruikt een gewogen berekening waardoor er rekening kan worden gehouden met verschillen tussen scholen." Dankzij cijfers van te CBS zijn (achterstands)factoren als opleidingsniveau en de herkomst van ouders en of ze schulden hebben, meegerekend in het eindoordeel. Daarnaast zijn de eindtoetsscores van 2016, 2017 en 2018 meegewogen, evenals gegevens van Dienst Uitvoering Onderwijs en de Inspectie van het Onderwijs.

Na de Daltonschool Nicolaas in Doorn staat Wereldkidz Kameleon op de tweede plaats met een 7,3, gevolgd door de Wijngaard (7,0). In Doorn scoorde Gisbertus Voetius het laagst in dit onderzoek, met een 6,6. In Driebergen scoorde in dit onderzoek basisschool De Ontdekkingsreis het laagst met een 4,9. 

In Maarn scoorde Wereldkidz Meent een 6,6 en Basisschool De Ladder een 7,3. Wereldkidz Merseberch in Maarsbergen scoorde een 6,6. In Leersum scoorde De Schakel een 7,1, De Hoeksteen een 6,4 en Wereldkidz Meander een 6,1. 

Basisschool Wilhelmina in Amerongen scoorde een 6,9. De Wegwijzer in Overberg kreeg een 7,3. 

Bekijk hier alle resultaten van alle scholen op de Heuvelrug.