Dit najaar start sanering bij de stomerijen

HEUVELRUG De schoonmaakoperatie voor de gifgronden rond de Van Boordt-stomerijen in Driebergen en Doorn start komend najaar. Dat heeft de gemeente vorige week bekend gemaakt.

Michiel Schaaij

Wethouder Hans Nijhof (Groen Links/PvdA) zegt blij te zijn dat de provincie en saneerbedrijf Bosatex tot overeenstemming zijn gekomen. ,,Het is hoog tijd dat we met de sanering kunnen beginnen", aldus de wethouder.

GIFTIGE DAMPEN Nijhof zegt nog niet te weten, hoe lang de grote schoonmaak aan de Traaij en de Acacialaan gaat duren. De regionale uitvoeringsdienst (RUD) heeft aan de Driebergse sanering de voorwaarde verbonden, dat de binnenluchtconcentratie in de naastgelegen panden doorlopend wordt gemeten. Op die manier kan worden gecontroleerd of er door de sanering giftige dampen ontstaan.

 

OPLOSMIDDEL Het plan om de grond aan de Traaij en een klein stukje van de Burgemeesterlaan schoon te maken is inmiddels vrijgegeven en ligt bij de gemeente ter inzage. Een deel van de vuile grond wordt in oktober ontgraven en vervangen door schone grond. Ook wordt gebruik gemaakt van een chemische methode om de grond te reinigen. Op die manier wil Bosatex 95 tot 99 procent van de verontreinigde grond aanpakken. Het saneringsplan voor de Acacialaan in Doorn wordt naar verwachting volgende week ter inzage gelegd.

Meer in de abonneekrant van donderdag 23 juli.