• Piet Hopman is al vanaf het begin, tien jaar geleden, actief bij de kringloopwinkel.

    Pander Roskam
  • De Kringloop winkel is vanaf het begin gevestigd in de oude tabaksschuur aan de Holleweg.

    Pander Roskam

'Dit feest vier je samen'

AMERONGEN Met een vrolijke feestweek viert de kringloopwinkel aan de Holleweg 35 in Amerongen het tienjarig jubileum. Piet Hopman kijkt terug: ,,Het Zendings-Diaconessenhuis vroeg in 2006 of ik wilde meedenken over een kringloopwinkel. Die begintijd was zeer primitief, er stonden nog allerlei spullen in de schuur: dakpannen, hakhout, bouwmateriaal. Desondanks zijn we op 2 september 2006 open gegaan. Aanvankelijk waren we één zaterdag in de maand open."

Pander Roskam

 

VERBOUWING In december was de oude tabaksschuur leeg. Omdat het om een monument gaat mocht er niets veranderd worden. ,,In de begindagen had de wind vrij spel in de schuur. Hans van Vliet heeft heel veel gedaan aan de schuur. Hij is begonnen met de binnenmuren. Die kunnen er later weer zonder schade voor het gebouw uitgehaald worden." Vrijwilligers hebben ook veel gedaan aan de restauratie van de schuur. De houtworm is verdelgd, en rot hout werd vervangen. Soms was er natuurlijk een aannemer nodig, bijvoorbeeld toen de staanders waar het gebouw op rust vervangen moesten worden omdat ze verrot waren.

,,Er is ons veel gegund: Eén van de vrijwilligers had een keuken over. Uit het dorp kregen wij de balie en de display er achter. De schuifpui bij de ingang kregen we van de broeders van Gent toen deze die vervingen door een draaideur. Het wonder -en ik geloof in wonderen- was dat er iemand binnenliep die zei 'Oh, dat is altijd mijn werk geweest, ik help wel met de montage'."

 

OPBRENGSTEN 'Goed Zo!' moest elk jaar een beperkte marktvergunning aanvragen, waarbij precies aangegeven moest worden wanneer de winkel open was. ,,Toen dat ineens niet meer mocht was er even paniek. Eenmaal in gesprek met de gemeente bleek dat we een winkelvergunning konden krijgen, en nu mogen we zelf de openingstijden bepalen."

De opbrengsten van Goed Zo! gaan jaarlijks eind november weer terug naar het dorp, in de vorm van giften aan doelen in Amerongen. ,,Zo hebben we eens een jaar lang de koekjes bij de koffie betaald bij een instelling. Omdat die koekjes zo sfeerbepalend zijn, ze zorgen voor een verbinding met mensen. Het sluit aan bij onze doelstelling om mensen met elkaar in contact te brengen. Naastenliefde in de praktijk. Daarom is het voor ons ook zo belangrijk om dit feest samen te vieren, met onze vrijwilligers èn met onze klanten."

 

PROGRAMMA Op dinsdag 20 september en donderdag 22 september kunnen bezoekers tussen 9:00 en 12:00 uur een stempel-kortingskaart grabbelen. Tien stempels zijn goed voor 5 euro winkeltegoed.  Woensdag 21 september kunnen klanten vanaf 13:30 tot 16:00 uur hun korting bepalen met een rad van fortuin.

Kinderen kunnen geblinddoekt een cadeautje grabbelen in de grabbeltent.Tussen 14:30 en 15:00 uur worden er tal van artikelen per opbod verkocht vanaf een boerenkar.Zaterdag 24 september is een cadeautje voor iedere klant. Daarnaast mag iedere klant een kortings-envelop trekken van de enveloppenlijn.

Meer info: www.goedzo.org