• herdenking 4 mei

    Petra Slok

Dit is er deze week te doen op de Heuvelrug

HEUVELRUG De Kaap/Stichtse Courant plaatst elke week in de krant een agenda met een selectie van de activiteiten voor de komende week. De agenda wordt samengesteld op basis van het aanbod aan agendaberichten dat via Deel je Nieuws bij de redactie is aangeleverd. De komende week is er onder meer het volgende te doen.

2 mei 2019

Amerongen

Wandelen door Amerongen
10:30 Veenseweg 8
Peter Hilligehekken weet alles van de geschiedenis van het oude dorp en de vele bijzondere gebouwen en straten. Hij is actief in het Tabaksteeltmuseum, Heemkundige stichting Amerongen en Open Monumentendag. Amerongen wordt niet voor niets 'de parel van de Heuvelrug' genoemd. De wandeling door het dorp gaat langs een aantal markante gebouwen zoals De Hof, de Napoleonshuisjes, de Andrieskerk, het Kasteel, de molen en vele huizen met historie. Verzamelen bij het Tabaksmuseum, Amerongen om 10.30 uur Inschrijven www.cursusprojectamerongen.nl

Afgemarcheerd! Duitsers op de Leusderhei
20:00 Burg.Jhr.H van den Boschstraat 44
Toen tweede wereldoorlog eindigde waren er 120.000 Duitse soldaten in Nederland die ontwapend moesten worden door Britse en Canadese militairen. Historicus Ronald Polak schreef over de ontwapening van meer dan 12.000 soldaten op de Leusderhei. Er waren in de omgeving van de Leusderhei maar 2000 militairen beschikbaar om 12.000 Duitsers te ontwapenen. Begin juni 1945 waren de meesten na een lange voetmars weer op Duitse bodem. Er lag nog een berg van 12.000 geweren, helmen en andere uitrusting op de Leusderhei. Op 2 mei om 20.00 uur, Napoleonschuur in Amerongen Inschrijven www.cursusprojectamerongen.nl

4 mei 2019

Amerongen

Inzamelen spullen Snuffelmarkt
9:00 Bertus Leendersweg
Op zaterdag 15 juni 2019 wordt bij de Andrieskerk de twee jaarlijkse Snuffelmarkt gehouden. Maar wat is een Snuffelmarkt zonder spullen. Elke eerste zaterdag van de maand is er een innamedag. Tussen 9.00 tot 11.30 uur aan het einde van de Bertus Leendersweg aan de achterzijde van de Opslagman .

Leersum

Jamsessie / Open middag Muziekschool
14:00 Hoflaan 35
Aangezien de eerste editie van de Jamsessie bij de Muziekschool een groot succes was, wordt de eerste zaterdag in mei ook weer muziek gemaakt met elkaar. Niet alleen voor alle leerlingen, maar ook voor overige muzikanten die het leuk vinden om samen muziek te maken.

Driebergen-Rijsenburg

Stilte-ontmoeting
14:45 Parklaan 7
Iedere eerste donderdag van de maand is er een stilte-ontmoeting in de Parklaankerk. Een ontspanningsoefening, een korte tekst en een muziekfragment leiden het stilte-moment in. Dat moment duurt 'slechts' tien minuten. Voor vragen: verstilling@live.nl.

Heuvelrug

Dodenherdenking gedenksteen Régis Deleuze
20:00 Beverweertseweg 60
Om 19.45 uur zal de Stille Tocht starten vanaf de poort van Beverweerd. Bij de gedenksteen van de RAF pilot Régis aangekomen, wordt om 19.58 uur de Last Post gespeeld door trompettist Joyce van Baak. Na de twee minuten stilte komt Vliegend Museum Seppe met een aantal historische vliegtuigen over de frisgroene boomtoppen van de Laan van Beverweerd voor een fly pass. Na de volksliederen is er gelegenheid voor het leggen van de kransen en bloemen. En zullen er speeches volgen. Naast het Vliegend Museum Seppe, Brandweer van Werkhoven, leden van het 501 Squadron, zullen dit jaar ook de scouts van Luchtvaartgroep Zeist aanwezig zijn en actief ingezet worden.

6 mei 2019

Maarn

Presentatie molentypes in Nederland
10:00 Trompplein 5
Tijdens de Zoute Inval van maandag 6 mei van zal Vincent van Poortvliet in de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Maarn een presentatie verzorgen over alle mogelijke typen molens. De toegang is gratis, vooraf aanmelden is niet nodig. De Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Maarn is te vinden in het dorpshuis De Twee Marken, Trompplein 5 in Maarn.

Doorn

Breicafé: breien voor goede doelen
14:00 Kerkplein 4
Gezellig samen met anderen breien voor goede doelen onder leiding van Corrie Bos. Iedere maandagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur in de Cantina van Cultuurhuis Doorn. Vooraf opgeven niet nodig en er zijn geen kosten aan verbonden.

Driebergen-Rijsenburg

Basiscursus Fotografie
19:00 Engweg 14
Professioneel fotograaf Robert Zwart start met de basiscursus fotografie. De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten. Na de zomervakantie volgt de cursus fotobewerking. De cursussen vinden plaats in de CultuurHoek in Driebergen. Vroeg aanmelden tot 27 april levert voordeel op. Voor meer informatie: http://fotostudioheuvelrug.nl/basiscursus-fotografie/

Driebergen

Soosjaal - Speciaal
19:00 Engweg 24E
Een bijeenkomst voor jongeren tussen de 10 en 18 jaar met autisme, hun ouders en belangstellenden, georganiseerd door het Sociaal Dorpsteam, het jongerenwerk en ouders. Dit keer zal het een speciale avond zijn, want onze jongerenwerker Reyer Vos is voor het laatst. Als afscheidscadeau zal hij een graffitiworkshop geven. Er zijn ook andere activiteiten, zoals knutselen, gamen, tafelvoetbal, een spelletje doen of kijken naar de activiteit. De ouders kunnen elkaar deze avond ontmoeten onder het genot van een kop koffie of thee en zijn natuurlijk vrij om mee te doen met activiteiten.

Driebergen

Open avond voor nieuwe leden
20:00 Parklaan 7
Kamerkoor Cappella Cantica uit Driebergen begint nu aan het instuderen van een nieuw programma. Nieuwe leden zijn daarbij van harte welkom. Cappella Cantica is een gemengd kamerkoor van ca. 25 leden. Er is vooral ruimte voor tenoren, maar ook een paar alten en bassen. Repeteren op maandag van 20.00 tot 22.00 uur in de Parklaankerk, Parklaan 7 in Driebergen. Op 6, 13 en 20 mei zijn er open avonden, waar iedereen vrijblijvend drie keer sfeer kan proeven en mee kan zingen. Voor vragen: cappellacantica@gmail.com of kijk op www.cappellacantica.nl

7 mei 2019

Driebergen-Rijsenburg

Begin de dag met yoga!
9:00 Zonstraat 112
In yogastudio Vionté is er op dinsdagochtend yoga voor ouderen, op woensdag- en vrijdagochtend hatha yoga. Er zijn groepen van 9.00- 10.15 en van 10.30- 11.45. Meer informatie: www.vionté.nl

8 mei 2019

Doorn

Handwerkcafé en biljarten in de Cantina
10:00 Kerkplein 4
Lekker ontspannen biljarten? Geniet samen met anderen van dit oude en fascinerende spel. Of juist gezellig aan de slag met een eigen brei-, haak- of borduurwerkje? Kom dan ook naar de Cantina. Iedere woensdag vanaf 10.00 uur tot 12.00 uur, uiteraard kosteloos. Ook is het mogelijk om een spelletje te spelen, te kaarten of te biljarten. De Zoute Inval is een vrij toegankelijke inloopochtend georganiseerd door de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Doorn.

Doornse Dis in Cantina Doorn
12:30 Kerkplein 4
Iedere woensdag vanaf 12.30 uur (eten van 13.00 - 14.00 uur) kunnen belangstellenden aanschuiven bij de Doornse Dis in de Cantina van het Cultuurhuis Doorn. De kok van de Doornse verswinkel 'Wat de pot schaft' kookt een tweegangenmenu, de kosten per persoon zijn 7,00 euro. Aanmelden tot uiterlijk maandag 14.00 uur voorafgaand aan de Doornse Dis aan de balie, per mail aan cantinadoorn@bibliotheekzout.nl of via 0343-41 55 66. Afmelden? Doe dit voor woensdag 10.00 uur, anders worden de kosten van de maaltijd in rekening gebracht.

Amerongen

Amerongen start eigen Repair Cafe
13:30 Allemanswaard 13
Amerongen start eigen Repair Café Wat doe je met een broodrooster dat het niet meer doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Of met een trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! Repair Café Amerongen organiseert op woensdag 8 mei het allereerste Repair Café van Amerongen. In Allemanswaard draait het elke tweede woensdag van de maand allemaal om repareren. Tussen 13.30 en 16.30 uur staan diverse vrijwillige reparateurs klaar om gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies... alles wat het niet meer doet, is welkom. En maakt kans op een geslaagde reparatie. De reparateurs in het Repair Café weten bijna altijd raad. Het Repair Café in Amerongen kan voortvarend van start dankzij sponsoring van Technivorm. Het Repair Cafe is een project van het Dorpsnetwerk Amerongen.

Doorn

Biljarten in de Cantina
14:30 Kerkplein 4
Lekker ontspannen biljarten? Geniet samen met anderen van dit oude en fascinerende spel. Kom dan ook naar de Cantina. Iedere woensdag vanaf 14.30 uur, uiteraard kosteloos. Voor dames en heren.

Driebergen-Rijsenburg

Slotconcert Maestro's van Dichtbij
20:00 Hoofdstraat 117a
Op woensdag 8 mei vindt om 20.00 uur het slotconcert plaats van de serie MAESTRO´s van DICHTBIJ in de Grote Kerk Driebergen met klarinettist Diede Brantjes en pianist Bas Verheijden in muziek van Schumann, Brahms, Saint-Saëns en Gershwin. Ook zal jong talent op de blokfluit Marie Karels, winnares van de Maestro-prijs bij het Heuvelrugconcours 2018, een intermezzo verzorgen. Opnieuw kans om een maestro op zijn instrument uit deze regio van dichtbij op een bijzondere manier te beluisteren: Diede Brantjes, woonachtig in Werkhoven, is wekelijks te horen in Het Concertgebouw en live op Radio4 als klarinettist van het Radio Filharmonisch Orkest. Speciaal voor deze gelegenheid maakte hij samen met Verheijden een prachtig programma waarin goed te horen is hoe mooi klarinet en piano samen gaan. In Adagio & Allegro van Schumann begint Brantjes op een bassethoorn. Deze lager gestemde versie van de klarinet werd door Mozart geroemd om zijn donkere klank.

9 mei 2019

Leersum

Workshop Topsy Turvy poppetjes maken
10:00 Hoflaan 31
Donderdag 9 mei, van 10.00 tot 12.00 uur, kunnen belangstellenden onder begeleiding van Cok van Aalst in de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Leersum Topsy Turvy poppetjes maken. Deze creatieve workshop is gratis toegankelijk en vooraf aanmelden is niet nodig. Koffie en thee staan klaar. De Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Leersum is te vinden in het gebouw De Binder aan de Hoflaan 31.

Doorn

Biljarten in de Cantina
13:30 Kerkplein 4
Lekker ontspannen biljarten? Geniet samen met anderen van dit oude en fascinerende spel. Kom dan ook naar de Cantina. Nu ook iedere donderdag vanaf 13.30 uur, uiteraard kosteloos. Voor dames en heren.

Dit is een selectie van door lezers aangeleverde activiteiten. Ook in de agenda? Deel uw activiteit dan minimaal een week van tevoren bij Deel je Nieuws.