• Opschonen van bosperceel

    Th.C. Dengerink
  • Wiebelbillen

    JROOS
  • Ivan Svyatkovsky

Dit is er deze week te doen op de Heuvelrug

HEUVELRUG De Kaap/Stichtse Courant plaatst elke week in de krant een agenda met een selectie van de activiteiten voor de komende week. De agenda wordt samengesteld op basis van het aanbod aan agendaberichten dat via Deel je Nieuws bij de redactie is aangeleverd. De komende week is er onder meer het volgende te doen.

14 maart 2019

Leersum

Lezing 'Eerste boeren in Leersum' door Jos
10:00 Hoflaan 31
Jos Rams zal tijdens de Zoute Inval van de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Leersum, vertellen over de eerste boeren in Leersum. Rams, beheerder van de Tijdlijn van Leersum, vertelt over de expositie die in de Bibliotheek te zien is. De toegang is gratis, vooraf aanmelden is niet nodig en koffie en thee (1,- euro) staan klaar. De Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Leersum is gevestigd in De Binder aan de Hoflaan 31 in Leersum.

15 maart 2019

Leersum

NLDoet! op Landgoed Zuylestein
9:00 Rijksstraatweg 7
In het kader van NLDoet! kunnen belangstellenden meewerken in het bos, de poel in een natuurgebied schoonmaken of een insektenhotel inrichten. Wie mee wil doen, kan zich opgeven via www.nldoet.nl/zoeken bij Leersum Zuylestein. Neem stevige schoenen of laarzen mee en regenkleding. De werkers beginnen om 9.00 met koffie en welkom door de eigenaresse en rond 16.00 wordt het werk afgesloten. Rijkstraatweg 7-9 te Leersum, parkeren en melden bij het poortgebouw aan het eind van de oprijlaan.

Maarn

Help de heide te behouden
9:30 Maarnse Grindweg t.o. 43
In het kader van NL Doet wordt op vrijdag 15 maart van 9.30 tot 15.30 gewerkt aan het verwijderen van opschot op de heide op Landgoed Huis te Maarn. Opgeven via www.nldoet.nl/klus/help-de-heide-te-behouden

Driebergen-Rijsenburg

Snoeien met de Hoogstambrigade
9:30 Langbroekerdijk 10
De Hoogstambrigade Kromme Rijnstreek gaat weer hoogstam fruitbomen snoeien. Op vrijdag bij Kasteel Sterkenburg in Driebergen en de zaterdag bij Camping Buitengoed de Boomgaard in Bunnik. Aanmelden kan via www.NLdoet.nl zoek op: snoeien van hoogstamfruitbomen bij Sterkenburg of snoeien van hoogstamfruitbomen Bunnik

Leersum

Een weeffout in onze sterren
19:30 Kerkplein 1
In de 'Michaëlbios' in de Michaëlkerk aan het Kerkplein 1 te Leersum draait vrijdag 15 maart om 19.30 uur 'A Fault In Our Stars', de verfilming van Johns Greens bekende roman over twee tieners die door ongeneeslijke ziekte voor ongekende uitdagingen komen te staan. Zaal open vanaf 19.00 uur, toegang 5,00 euro inclusief koffie/thee. Na afloop is er de mogelijkheid nog even na te praten. Deze avond is de bijdrage van de Michaëlkerk aan het regionale filmfestival 'Zin in Film 2019.'

16 maart 2019

Amerongen

Oranjefonds NLdoet
9:30 Jan van Zutphenweg 4
Op A Rocha Dorpsakker de Parel gaan vrijwilligers in het kader van NLDoet een strook aanleggen met akkerbloemen. Opgeven via www.nldoet.nl. Voor meer informatie over deze klus: A Rocha Dorpsakker de Parel, mw. E. Gijsbertsen, E-mailadres: esther.gijsbertsen@arocha.org Waar: Holleweg 37,3958 EA, Amerongen (naast Kringloop Goed Zo)

Maarn

Grote Lions boekenmarkt
10:00 Trompplein 5
De Lionsclub Maarn-Maarsbergen gaat op zaterdag 16 maart van 10.00 tot 13.30 uur weer een grote partij tweedehands boeken verkopen. De boekenmarkt wordt gehouden in dorpshuis De Twee Marken, Trompplein 5, 3951CR in Maarn. Voor een aangename prijs zal weer een groot aantal boeken, waaronder literatuur en thrillers (ook engelstalig), kook-, geschiedenis- en kinderboeken, klaarliggen om verkocht te worden.

Driebergen

Tentoonstelling Sport in Driebergen
13:00 Traaij 104-106
Wethouder Hans Waaldijk opent om 13.00 uur de tentoonstelling Sport in Driebergen in het Poortgebouw van de stichting Driebergen-Rijsenburg Vroeger en Nu, Traaij 104 - 106. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met vele Driebergse sportverenigingen en is tot 15 augustus iedere zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur in het Poortgebouw aan Traaij 104-16 te bezichtigen.

Leersum

Ticket to the Tropics
19:30 Hoflaan 29
Muziekvereniging EMM geeft een voorjaarsconcert in de Binder, Hoflaan 29. Muzikanten en majorettes brengen bezoekers in tropische sferen met nummers als Brasil, Conga en Latin Parade. De zaal is open vanaf 19.30 uur waarna het concert om 20.00 uur zal beginnen. Een ticket to the tropics is te koop bij de Binder en Albert Heijn voor 5 euro. Tickets die aan de deur worden gekocht, zijn 7,50 euro. Kinderen tot en met 11 jaar hebben gratis toegang.

17 maart 2019

Amerongen

Lezing Boeddha voor de hedendaagse mens
10:30 Imminkstraat 1A
Hilde Debacker (1972) is spiritueel filosofe, compassietrainer en sacrale dansdocente. Ze promoveerde in 2010 op een proefschrift over spirituele oefeningen in het stoïcisme en boeddhisme. Haar interesse gaat vooral uit naar het spirituele omvormingsproces en de ontwikkeling van het hart, het domein waar psychologie en spiritualiteit elkaar raken. Zie www.masoka.nl. toegang 8,50 euro.

Maarn

Lezing 'het goede leven'
14:00 Trompplein 5
Econoom en journalist Annegreet van Bergen geeft een lezing voor jong en oud in het dorpshuis De Twee Marken in Maarn over het Nederland van na de oorlog. In 'Het goede leven' laat Annegreet van Bergen zien hoe door dit alles de wereld letterlijk en figuurlijk werd opengebroken. Met de bromfiets of auto steeds verder van huis, de televisie bracht landen en volkeren van ver de huiskamer in en de zondag veranderde van een rustdag in een dag om erop uit te trekken. De lezing vindt plaats in dorpshuis De Twee Marken aan het Trompplein 5, 3951 CR, te Maarn en start om 14:00 uur. Kaarten zijn voor 10,- euro verkrijgbaar via www.bibliotheekzout.nl/theater.

Driebergen

Never Mind Jazz Band bij Champ 'Aubert
14:30 Boterbloem 1
Never Mind Jazz Band speelt in Jazz op Zondagmiddag in Champ'¬Aubert.

18 maart 2019

Maarn

Boekbespreking 'Aan het sterfbed'
10:00 Trompplein 5
Korine van Veldhuijsen, journalist & publicist, geeft een bijzondere presentatie over haar in 2018 verschenen boek 'Aan het sterfbed' tijdens de Zoute Inval in de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Maarn. 'Aan het sterfbed' is een prachtig, intiem boek over de dood. De Zoute Inval, bijeenkomsten speciaal voor volwassenen, staat wekelijks op maandag van 10:00 tot 12:00 uur geprogrammeerd in de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Maarn. De toegang is gratis, koffie en thee (1,- euro) staan klaar.

Driebergen

Lezing 'Ons gaat het in ieder geval...'
10:00 Buzzigburglaan 1
Schrijfster Ingrid Hoogendijk geeft een indrukwekkende lezing tijdens de Zoute Inval in de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Driebergen over haar recent verschenen boek 'Ons gaat het in ieder geval nog goed-Een Nederlandse familie in Oost-Pruisen 1920-1946'.

Doorn

Breicafé: breien voor goede doelen
14:00 Kerkplein 4
Gezellig samen met anderen breien voor goede doelen onder leiding van Corrie Bos. Iedere maandag van 14:00 tot 16:00 uur in de Cantina van Cultuurhuis Doorn. Vooraf opgeven niet nodig en er zijn geen kosten aan verbonden.

Sybe Schaap over populisme en nepnieuws
20:00 Kerkplein 1
Sybe Schaap is, naast -onder andere- voormalig dijkgraaf, eerste kamerlid en politiek filosoof. Hij heeft diverse boeken en publicaties op zijn naam staan over politiek, samenleving en mens-zijn. In het kader van het jaarthema 'Hoop doet leven' van de kerngroep Ontmoeten & Verdiepen van de Maartenskerk, geeft hij een lezing onder de titel 'Populisme, nepnieuws en valse profeten'.

Amerongen

Workshop modern presenteren
20:00
Henk Honders geeft een workshop van twee avonden waarin ieder kan leren om zenuwen de baas te zijn, een punt te maken en ontspannen de dialoog met het publiek aan te gaan. In een kleine groep worden voorbereidingen en technieken besproken en geoefend. Door de combinatie van theorie en praktijk en door de ongedwongen sfeer met een beetje humor boekt iedere deelnemer een flinke vooruitgang. 18 en 25 maart om 20.00 u in de Brandweerkazerne, Industrieweg N 1a in Amerongen. Voor meer informatie en inschrijven: www.cursusprojectamerongen.nl

19 maart 2019

Doorn

EvenementenXpress naar Sluijters
9:30 Berkenweg 33
Op 19 maart gaat de EvenementenXpress naar 'Sluijters, de wilde jaren', een expositie in het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Er wordt een beeld gegeven van de wilde jaren van Sluijters, jaren waarin hij uitgroeide tot een van de grondleggers van de nieuwe Nederlandse schilderkunst. Opgave vooraf noodzakelijk, info 06.13269555.

Driebergen-Rijsenburg

Als het levenseinde komt
19:30 Hoofdstraat 117a
De laatste jaren staat het gesprek over het levenseinde volop in de belangstelling. Daarover is er een informatie- en gespreksavond in Driebergen. Spreker is dr. Martin Smalbrugge. Hij is specialist ouderengeneeskunde en werkt als hoofd van de opleiding tot specialist bij de afdeling huisartsgeneeskunde en ouderengeneeskunde van het Amsterdam UMC. Ook Fia Oomen is als spreker uitgenodigd. Zij werkt als predikant-geestelijk verzorger binnen de Warande Zeist op de psycho-geriatrische, somatische en revalidatieafdelingen. Plaats: Nieuw-Salem, Grote Kerk Driebergen, De Lei 86. Tijd: Dinsdagavond 19 maart a.s., vanaf 19.30 bent u welkom.

20 maart 2019

Driebergen

Iko lezing : Geschiedenis v.h. porselein
10:00 Parklaan 7
'Een reis door de geschiedenis van het porselein, van China naar Nederland' door Marianne Tonies die porseleinschilder is en studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunst.

Doorn

Handwerkcafé en biljarten in de Cantina
10:00 Kerkplein 4
Lekker ontspannen biljarten? Geniet samen met anderen van dit oude en fascinerende spel. Of juist gezellig aan de slag met een eigen brei-, haak- of borduurwerkje? Kom dan ook naar de Cantina. Iedere woensdag vanaf 10:00 uur tot 12:00 uur, uiteraard kosteloos.

Doornse Dis in Cantina Doorn
12:30 Kerkplein 4
Iedere woensdag vanaf 12:30u (eten van 13:00 - 14:00 u) kunt u aanschuiven bij de Doornse Dis in de Cantina van het Cultuurhuis Doorn. De kok van de Doornse verswinkel 'Wat de pot schaft' kookt een heerlijk 2-gangenmenu, de kosten per persoon zijn 7,00 euro. Aanmelden tot uiterlijk maandag 14:00 u voorafgaand aan de Doornse Dis aan de balie, per mail aan cantinadoorn@bibliotheekzout.nl of via 0343-41 55 66. Afmelden voor woensdag 10:00 uur, anders worden de kosten in rekening gebracht.

Dit is een selectie van door lezers aangeleverde activiteiten. Ook in de agenda? Deel uw activiteit dan minimaal een week van tevoren bij Deel je Nieuws.