• Koen van Weel

Dit is er deze week te doen op de Heuvelrug

HEUVELRUG De Kaap/Stichtse Courant plaatst elke week in de krant een agenda met een selectie van de activiteiten voor de komende week. De agenda wordt samengesteld op basis van het aanbod aan agendaberichten dat via Deel je Nieuws bij de redactie is aangeleverd. De komende week is er onder meer het volgende te doen.

21 februari 2019

Amerongen

Film The Salt of the Earth in de Rijnkapel
20:00 Imminkstraat 1A
In de Rijnkapel draait op donderdag 21 februari The Salt of the Earth. Deze film is een ode aan het werk en leven van de vermaarde fotograaf Sebastião Salgado. In werkelijk schitterende en aangrijpende zwart-witbeelden vertelt Sebastião zijn verhaal. De afgelopen veertig jaar heeft de Braziliaanse fotograaf door de continenten getrokken, in de voetsporen van een altijd-veranderende mensheid. Hij fotografeerde vergeten gebieden en mensen, en ook een aantal grootse gebeurtenissen van onze tijd; internationale conflicten, hongersnood en exodus. Uit zijn werk spreekt een grote betrokkenheid. De toegang bedraagt 6 euro.

Doorn

Lezing Kunstkring Doorn en omstreken
20:00 Kerkplein 1
De Kunstkring Doorn en omstreken organiseert op donderdag 21 februari de lezing 'Utrecht, Caravaggio en Europa'. Tot en met 24 maart zijn werken van Europese navolgers van Caravaggio (1571-1610) te zien in het Centraal Museum te Utrecht. Drie jonge Utrechtse kunstenaars, Gerard van Honthorst, Dirck van Baburen en Hendrick ter Brugghen, die in de vroege 17e eeuw naar Rome reisden, spelen de hoofdrol.
De tentoonstelling laat zien hoe zij Caravaggio's invloed verwerkten en doorgaven aan thuisblijvers. Matthijs Meinderts MA zal het werk van Caravaggio en zijn bewonderaars toelichten. De lezing wordt gehouden in de Maartenskerk, Kerkplein 1 te Doorn en begint om 20.00 uur. Leden en jongeren onder 21 jaar hebben gratis toegang. Niet-leden zijn van harte welkom; voor hen bedraagt de toegangsprijs 7,50 euro.

22 februari 2019

Driebergen-Rijsenburg

RepairCafé bij de Inloop Driebergen
13:00 Oranjelaan 73
Repair Café Driebergen is elke laatste vrijdag van de maand te vinden op de Oranjelaan 73, in de Delerij, van 13.00 tot 15.30 uur. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, speelgoed, meubels, computers… alles wat het niet meer doet, is welkom. EDe vaklui van het Repair Café weten bijna altijd raad. Repair Café Driebergen wil repareren promoten als alternatief voor weggooien.

Leersum

Archeologisch koffieuur
19:00 Hoflaan 31
In de openbare bibliotheek in De Binder is er op vrijdag 22 februari van 19.00 tot 20.00 uur weer een archeologisch koffieuur bij de Tijdlijn van Leersum. Wie vragen, verhalen, voorwerpen, en dergelijke heeft over de geschiedenis van Leersum, of informatie of nieuwtjes wil horen, is van harte welkom. De toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig. Gratis koffie en thee met iets lekkers staan klaar.

Doorn

Biodanza met Ada voor Beginners
20:00 Dorpsstraat 26
Wie kennis wil maken met Biodanza kan op vrijdag 22 februari naar een kennismakingsavond met Biodanza voor Beginners. Biodanza is een combinatie van muziek, bewegen, contact en ervaren. Verbinding en levensvreugde staan daarbij centraal. Door het bewegen bevorder je de integratie van lichaam en geest. Ook je algehele welzijn verbetert. Het is de kracht van de muziek, de beweging en de groep die transformatie met zich meebrengt. Door volledige acceptatie van onszelf en de ander voel je meer vrijheid en openheid.

Amerongen

Kinderactiviteiten in de voorjaarsvakantie
12:00 Drostestraat 20
Er is voor kinderen van alles te doen tijdens de voorjaarsvakantie op Kasteel Amerongen. Ga mee met een spannende zaklampentocht, of neem je familie mee en bezoek Kasteel Amerongen tijdens een speciale kinderrondleiding. De kinderrondleidingen zijn op zaterdag 23 februari en zaterdag 2 maart om 11.00 uur. De zaklampentochten zijn op dinsdag 26 en woensdag 27 februari. De groepen starten om 17.45 uur en 19.00. De groepen zijn verdeeld in 'Kind 4 t/m 7 jaar' en 'Kind 8 t/m 10 jaar'. Kinderen moeten hun eigen zaklamp meenemen. Het tarief is 6,00 euro per persoon. Let op: toegang is alleen mogelijk met online tickets.

Doorn

Een tijdloze avond
20:15 Kerkplein 4
Carel Kraayenhof, bekend van de traan van Maxima, en Juan Pablo Dobal verzorgen woensdag 23 februari een bijzondere reis door de tijd met een theaterconcert in Cultuurhuis Doorn. Carel en Juan Pablo spelen met de tijd en nemen je mee naar gisteren, vandaag en morgen.
De muziek vindt zijn oorsprong in Argentijnse, Afrikaanse en Europese harmonieën en ritmes. Hun composities reflecteren de dwaze tijd waarin we leven, waarbij we nauwelijks tijd voor elkaar en onszelf lijken te hebben en waarin ook het klimaat en het weer snel veranderen. Kaarten à 15,00 euro inclusief consumptie zijn online te bestellen via www.bibliotheekzout.nl/theater.

25 februari 2019

Driebergen

Lezing 'Het tapijt van Bayeux'
10:00 Buzzigburglaan 1

Frans Loos geeft maandag 25 februari in de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Driebergen een lezing over het koningsdrama uit de elfde eeuw: Het tapijt van Bayeux. Het tapijt van Bayeux is een schitterend borduurwerk van 70 m lang en 50 cm breed. In 58 scenes wordt het verhaal verteld van de verovering van Engeland in 1066.

Amerongen

Alle Rembrandts
20:00 Burg.Jhr.H van den Boschstraat 44
Ter gelegenheid van zijn 350ste sterfjaar presenteert het Rijksmuseum een tentoonstelling van de grootste collectie Rembrandtschilderijen ter wereld en het meest representatieve overzicht van zijn hele oeuvre. Het is een unicum, gezien de kwetsbaarheid van de tekeningen en prenten, dat de hele collectie samen wordt getoond. In deze lezing een rondgang langs zijn oeuvre met de verschillende technieken die Rembrandt. Aan de hand van getoonde afbeeldingen is goed te zien hoe de kunstenaar zijn onderwerpen bestudeerde, en uitwerkte in tekeningen en in olieverf schilderijen. Ook een mooie voorbereiding op een bezoek aan de tentoonstelling in het Rijksmuseum. Deze lezing wordt gegeven door kunsthistoricus Barry Heinrichs, een allround kunsthistoricus die lezingen en cursussen geeft en rondleidingen en reizen begeleidt over alle onderwerpen binnen zijn vakgebied. Maandag 25-02 om 20.00 in de Napoleonschuur, Burg. v.d. Boschstr 44, Amerongen Inschrijven www.cursusprojectamerongen.nl

26 februari 2019

Driebergen-Rijsenburg

Café de Kletskousjes
9:30 Sperwerkamp 38
Café de Kletskousjes opent iedere dinsdag de deuren. Ben jij tussen de 0 en de 4 jaar oud? Kom dan ook kletsen, zingen en spelen in het kleinste café van Driebergen. Elke dinsdag verzamelen de kinderen in Buurthuis de Brug aan de Sperwerkamp. De ochtenden starten met samen spelen en bijkletsen. Daarna komt de Kletskous op bezoek en worden er liedjes gezongen en gedanst. Als afsluiter is er een lekker, gezond drankje en fruit voor iedereen. Kirsten Hoekman draait het café alweer 3 jaar. Ze vertelt: 'De ochtenden zijn altijd een feestje. De kinderen kijken ernaar uit en iedereen is welkom!' Nieuwsgierig geworden? Kom dan ook eens buurten! De kosten zijn E 2,50. Aanmelden is niet nodig en proefdraaien is gratis. Op de dinsdagochtend kun je inlopen vanaf 9.30 uur. Elke dinsdag van 9.30u tot 11.00u. Toegang 2,50,- Aanmelden is niet nodig. Buurthuis de Brug, Sperwerkamp 38 Driebergen www.buurthuisdebrug.com/cafe-de-kletskousjes/

27 februari 2019

Doorn

Handwerkcafé en biljarten in de Cantina
10:00 Kerkplein 4
Lekker ontspannen biljarten? Geniet samen met anderen van dit oude en fascinerende spel. Of juist gezellig aan de slag met een eigen brei-, haak- of borduurwerkje? Kom dan ook naar de Cantina. Iedere woensdag vanaf 10:00 uur tot 12:00 uur, uiteraard kosteloos. Ook is het mogelijk om een spelletje te spelen, te kaarten of te biljarten. De Zoute Inval is een vrij toegankelijke inloopochtend georganiseerd door de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Doorn.

28 februari 2019

Leersum

Lezing 'Wat is wijn'
10:00 Hoflaan 31
Tijdens de Zoute Inval van donderdag 28 februari in de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Leersum neemt Vic Bal, registervinoloog, liquorist en bierambassadeur, belangstellenden mee op ontdekkingsreis naar druivenrassen, smaakprofielen en wijnkenmerken. De toegang is gratis, vooraf aanmelden is niet nodig en koffie en thee (1 euro) staan klaar. De Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Leersum is gevestigd in De Binder aan de Hoflaan 31 in Leersum.

Leersum

PCOB
14:30 Lomboklaan 9
In de zaal van de Johanneskerk aan de Lomboklaan in Leersum wordt donderdag 28 februari een ontmoetingsmiddag gehouden door de PCOB. Aanvang 14.30 uur, zaal open 14.00 uur Deze middag zal de heer Zondag uit Baarn de aanwezigen met beelden meenemen naar Italië om ze te laten genieten van de natuur en cultuur van dat land. Ook gasten zijn welkom.

2 maart 2019

Driebergen-Rijsenburg

Projectleden Carmina Burana Scherzando
15:00 Damhertlaan 87
Koor Scherzando in Driebergen viert in 2019 haar 5e lustrum. Scherzando heeft, om zichzelf en haar publiek te trakteren, het ensemble 'Wishful Singing' uitgenodigd om samen een concert te geven. Het feestelijke concert is op zondagmiddag 7 april in De Grote Kerk. Samen met projectzangers van de Heuvelrug brengt Scherzando op 24 november de Carmina Burana van Carl Orff. Dit is een muziekstuk met een enorme energie en expressie, een feest om te zingen. Info: www.scherzandokoor.nl

4 maart 2019

Maarn

Koffieochtend met brei-inloop
10:00 Trompplein 5
Maandag 4 maart van 10:00 tot 12:00 uur kunnen belangstellenden tijdens de Zoute Inval in de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Maarn onder het genot van koffie of thee ontspannen helpen restjes wol tot dekens te breien, met behulp van breimolens. Iedereen is welkom om aan te schuiven. Vlak voor de zomer is er sprake van veiling van de dekens. De Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Maarn is gevestigd in dorpshuis De Twee Marken, Trompplein 5 in Maarn.

Driebergen

Koffie en spelletjes
10:00 Buzzigburglaan 1
Zin in een gezelschapsspelletje spelen of ontspannen met anderen koffie drinken? Kom dan naar de Zoute Inval. Wekelijks organiseert de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Driebergen een moment voor ontmoeting en ontspanning. Gezellig met anderen een kopje koffie of thee drinken en de krant te lezen of juist een spelletje te spelen. Neem gerust iemand mee, de Zoute Inval is er voor iedereen.

Driebergen

Soosjaal in DJOI
19:00 Engweg 24E
Soosjaal: activiteitenavond voor jongeren met autisme op maandag 4 maart. Dit is voor jongeren met autisme t/m 18 jaar. Deze keer is er een bingo-avond. Voor ouders is er de mogelijkheid tot ontmoeting in een andere ruimte. Aanvang 19.00 uur in Jongerencentrum DJOI, Engweg 24E. Het gaat tot ongeveer 21.00 uur duren en belangstellenden zijn van harte welkom om mee te doen aan deze activiteit.

Dit is een selectie van door lezers aangeleverde activiteiten. Ook in de agenda? Deel uw activiteit dan minimaal een week van tevoren bij Deel je Nieuws.