• Dirk Scheele

    de Bibliotheek Z-O-U-T

Dit is er deze week te doen op de Heuvelrug

HEUVELRUG De Kaap/Stichtse Courant plaatst elke week in de krant een agenda met een selectie van de activiteiten voor de komende week. De agenda wordt samengesteld op basis van het aanbod aan agendaberichten dat via Deel je Nieuws bij de redactie is aangeleverd. De komende week is er onder meer het volgende te doen.

1 februari 2019

Maarn

Voorleesfeestje bibliotheek Maarn
10:30 Trompplein 5
In de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Maarn wordt vrijdag 1 februari om 10.30 uur voorgelezen aan de hand van het prentenboek 'Een huis voor Harry' van Leo Timmers. Dit boek is verkozen tot het Prentenboek van het jaar 2019. Het prentenboek 'Een huis voor Harry' gaat over de zwaarlijvige kater Harry, een echte huiskat.

2 februari 2019

Maarn

Bijeenkomst hersentumor contactgroep
10:30 Trompplein 5
Deze bijeenkomst is bedoeld voor lotgenoten met een hersentumor en betrokkenen. 's Ochtends is er een lezing van Mariska den Hartog van Neuron Hersenpraktijk. Na de lunch is er gelegenheid tot napraten. Graag aanmelden via: John de Bruin, info@hersenletsel.nl of via de website: hersenletsel.nl.

Driebergen

De Liedjestrein rijdt weer!
10:30 Klaproos 2
De Liedjestrein is een tweewekelijks programma voor peuters en kleuters met hun (groot)ouders. Deelnemers zingen en spelen, luisteren naar een verhaal en er is iets lekkers. Om 10.30 uur starten ze weer in de zaal in 't Hoge Licht in Driebergen. Rond 11.45 uur is het afgelopen. Voor meer info: Anita de Bruin, telefoonnummer 0343-521566.

3 februari 2019

Driebergen-Rijsenburg

Franse Chanson in Concertserie Sparrendaal
15:00 Hoofdstraat 89
Op 3 februari om 15.00 uur in Buitenplaats Sparrendaal is het vijfde concert uit de reeks van Concertserie Sparrendaal met de Franse chansons. Deze wordt vertolkt door Caroline Erkelens en begeleid door saxofoniste Aubrey Snell en pianiste Nettie Krull. Wie kent ze niet 'Voi Un Ami Pleurer' gezongen door Jacques Brel, die Herman van Veen in het Nederlands vertolkte en nog steeds zingt in concertzalen.

4 februari 2019

Maarn

Computer-, tablet- en smartphonehulp
10:00 Trompplein 5
Problemen met uw tablet of smartphone? Bart, ICT-medewerker van de Bibliotheek Z-O-U-T, helpt iedereen graag verder. Tijdens de Zoute Inval maandag 4 februari van 10.00 tot 12.00 uur is het mogelijk om gratis vragen te stellen. Wel handig, neem eventueel opgeladen apparatuur mee.

Driebergen-Rijsenburg

Kennismaken met zenmeditatie
19:15 De Horst 1
Gedurende tien lessen vrijblijvend, zonder kosten kennismaken met zenmeditatie. Aanmelden zendojaku@gmail.com

5 februari 2019

Driebergen-Rijsenburg

Café de Kletskousjes
9:30 Sperwerkamp 38
Café de Kletskousjes opent iedere dinsdag de deuren. Ben jij tussen de 0 en de 4 jaar oud? Elke dinsdag verzamelen de kinderen in Buurthuis de Brug aan de Sperwerkamp. De ochtenden starten met samen spelen en bijkletsen. Daarna komt de Kletskous op bezoek en worden er liedjes gezongen en gedanst. Als afsluiter is er een gezond drankje en fruit voor iedereen. Aanmelden is niet nodig en proefdraaien is gratis. Elke dinsdag van 09.30 tot 11.00 uur.

Amerongen

Goed voorbereid naar het museum
19:00 Dooiweg
De voorbereiding op het museumbezoek bestaat uit twee workshops. De eerste avond zal de docente vertellen over de collectie aan de hand van kunstboeken en foto's. Deelnemers gaan naar huis met een kleine opdracht die de tweede avond aan bod komt. Dan gaan ze dieper in op afzonderlijke schilderijen en kunstenaars. Gezamenlijk kiezen de deelnemers een datum voor het museumbezoek waar ze de favorieten in het echt kunnen bewonderen. Dit keer gaan ze naar het Mauritshuis in Den Haag. De docente is Renate Wongtschowski. De twee workshopavonden zijn op 5 en 12 februari vanaf 19.00 uur. Inschrijven kan via www.cursusprojectamerongen.nl.

Infoavond gezondheidsrisico's van veeteelt
19:30 Burg.Jhr.H van den Boschstraat 44
Informatieavond over de gezondheidsrisico's van de intensieve veehouderij, met speciale aandacht voor de impact op de volksgezondheid van onder andere geitenhouderijen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Dit naar aanleiding van de recent ingestelde geitenstop in de provincie in verband met verhoogd risico op longontsteking bij omwonenden. Sprekers zijn de heer drs. J. van de Sande, arts en voormalig GGD-directeur in Brabant en de heer ir.J.Tolboom, voorzitter vakgroep melkgeiten - LTO Nederland. De toegang is gratis. Aanmelden kan via lezing@dorpennatuur.nl. Meer informatie: www.dorpennatuur.nl.

6 februari 2019

Doorn

Handwerkcafé en biljarten in de Cantina
10:00 Kerkplein 4
Lekker ontspannen biljarten? Geniet samen met anderen van dit oude en fascinerende spel. Of juist aan de slag met een eigen brei-, haak- of borduurwerkje? Kom dan ook naar de Cantina. Iedere woensdag vanaf 10.00 tot 12.00 uur, uiteraard kosteloos. Ook is het mogelijk om een spelletje te spelen, te kaarten of te biljarten. De Zoute Inval is een vrij toegankelijke inloopochtend.

Nijntje-Beweegdiploma voor peuters
15:30 van der Leelaan 1
Om kinderen uit Doorn en omstreken tussen de twee en vier jaar spelenderwijs beter te leren bewegen, zijn de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU), gymvereniging Unitas èn Nijntje een meerjarig samenwerkingsverband aangegaan. De bekende kinderheld Nijntje is niet zo maar ambassadeur van het Beweegdiploma: goed leren bewegen is belangrijk voor de motorische, mentale en sociale ontwikkeling van een jong kind. Op woensdag 6 februari 15.30 uur starten de (proef)lessen onder leiding van gymdocent Yvonne Koper in de gymzaal van basisschool De Kameleon. Aanmelden kan via www.unitasdoorn.nl of info@unitasdoorn.nl.

Maarn

Theatersolo 'Die ik ben'
20:00 Kapelweg 45
In een 'dik ik tijdperk' waarin geluk een doel op zich is geworden duikt Kirsten Benschop met de nodige (zelf) spot in het gangenstelsel van ons brein. ,,Ons brein is een labyrint waarin je snel vastloopt en waaruit ontsnappen moeilijk (b)lijkt. 'Die Ik Ben' is een confrontatie met het 'dikke ik tijdperk' waarin we geneigd zijn steeds grotere burchten om ons heen te bouwen en waarin 'geluk' een doel op zich lijkt te zijn geworden. 'Die Ik Ben' rekent af met dromen over morgen en mijmeren over gisteren. Want is het leven niet veel eenvoudiger als je de realiteit accepteert zoals die is? En is contact niet wezenlijker als je je laat zien zoals je echt bent?" Kirsten Benschop brengt inspiratietheater waarin het gaat over het leven zelf. Na 'Wie Stenen Losbreekt' staat ze nu ook met 'Die ik ben' in Maarn op het podium: www.kirstenbenschop.nl. De zaal van de Ontmoetingskapel is open om 19.30 uur. Toegang is gratis. Meer informatie: www.pknmm.nl.

7 februari 2019

Driebergen-Rijsenburg

Stilte-ontmoeting
14:00 Parklaan 7
Iedere eerste donderdag van de maand is er een stilte-ontmoeting in de Parklaankerk. Zomaar midden in de week, midden op de dag. Vanaf kwart voor twee staat de kring met stoelen klaar. Neem plaats en kom op adem. Een ontspanningsoefening, een korte tekst en een muziekfragment leiden het stilte-moment in. Dat moment duurt 'slechts' tien minuten.

8 februari 2019

Driebergen

Classic film café 'Februari op z'n Frans'
19:30 Buzzigburglaan 1
Classic film café vertoont in februari altijd een Franse speelfilm, dit keer de film 'Le chateau de ma mere' uit 1990. Een intiem, nostalgische kijk op de jeugdjaren van de schrijver Marcel Pagnol in de glooiende heuvels van de Provence begin 20ste- eeuw. Inloop: 19.30 uur, start film: 20.00 uur, kosten 6 euro. Telefonisch aanmelden kan via telefoon 0343-517981. Voor meer informatie: www.bibliotheekzout.nl.

9 februari 2019

Doorn

Verborgen verhalen Poortgebouw Huis Doorn
14:00 Langbroekerweg 10
Op zaterdag 9 februari kunnen belangstellenden een bezoek brengen aan het Poortgebouw dat normaal niet opengesteld is voor bezoekers. Het is in 1920 in opdracht van Wilhelm II gebouwd naar een ontwerp van de Amersfoortse architect Pothoven. Hier was ook het kantoor van de hofmaarschalk (Hofmarschallamt) waar tot aan de dood van Wilhelm II in 1941 de correspondentie en administratie van de ex-keizerlijke huishouding werd verzorgd. Er wordt aandacht besteed aan de verborgen verhalen achter bepaalde objecten en bijzondere gebeurtenissen die in bepaalde ruimtes plaatsvonden (onder andere de kast in de Kluiszaal, eetkamer personeel, Von Ilsemannzaal, bruiloft keizer Wilhelm II en zijn vrouw Hermine). De rondleidingen zijn om 14.00 en 15.00 uur en duren 45 minuten. Reserveren verplicht en verzamelen bij de kassa van Huis Doorn.

Leersum

Dirk Scheele viert feest in Leersum
15:00 Hoflaan 29
Zaterdagmiddag 9 februari zorgt Dirk Scheele in De Binder in Leersum voor een muzikaal feesttheater voor iedereen vanaf twee jaar. Met vrolijke liedjes neemt Dirk je mee op reis door zijn huis, waarin altijd wonderlijke en spannende dingen gebeuren. Ook Joes en tante Viola, bekend uit de afleveringen van Huis-, tuin- en keukenavonturen, zijn er natuurlijk bij. Stofzuigers komen tot leven, boterhammen dansen de boogie en de dieren in de tuin zingen mee met alle liedjes. Het wordt een vrolijk feest en iedereen gaat uit zijn dak bij de Pantoffelpolonaise en de Pannenkoekenparty. Kaarten zijn online te bestellen via www.bibliotheekzout.nl/theater.

Driebergen-Rijsenburg

Voorstelling 'Huis in huis'
20:00 Hoofdstraat 89
In de voorstelling 'Huis in huis' spelen de bijzondere huizen van Vereniging Hendrick de Keyser de hoofdrol. De komende maanden maakt de voorstelling een tournee langs een aantal van de mooiste huizen van Nederland. Een uitgelezen kans om deze pareltjes van de Nederlandse architectuur van binnen te zien én het internationaal befaamde ensemble Quink te horen. Op zaterdag 9 februari is de voorstelling op buitenplaats Sparrendaal in Driebergen te zien. Een literair concert over de ziel van een oud huis Een huis, vier eeuwen oud, staat op de nominatie om gesloopt te worden. Is de tijd rijp voor het huis om te verdwijnen, loopt zijn leven ten einde? Of is verzet geboden? Wat verdwijnt er allemaal bij de sloop, behalve de muren en de vloeren? Wat gebeurt er met de sporen van bewoners uit de Renaissance, de Verlichting, de Romantiek en de Moderne tijd die het oude huis in zich draagt en koestert? Tickets via www.hendrickdekeyser.nl/huis

Amerongen

Jazzconcert Yuri Honing
20:15 Burg.Jhr.H van den Boschstraat 44
Buitenlust presenteert zaterdag 9 februari in samenwerking met de Napoleonschuur een jazzconcert met het Yuri Honing Acoustic Quartet. Zaal open: 19.30 uur. Aanvang: 20.15 uur. Meer informatie: www.buitenlust-amerongen.nl.

Dit is een selectie van door lezers aangeleverde activiteiten. Ook in de agenda? Deel uw activiteit dan minimaal een week van tevoren bij Deel je Nieuws.