• Lex van Lieshout

Dit is er deze week te doen op de Heuvelrug

HEUVELRUG De Kaap/Stichtse Courant plaatst elke week in de krant een agenda met een selectie van de activiteiten voor de komende week. De agenda wordt samengesteld op basis van het aanbod aan agendaberichten dat via Deel je Nieuws bij de redactie is aangeleverd. De komende week is er onder meer het volgende te doen.

25 januari 2019

Driebergen-Rijsenburg

Repaircafé bij de inloop Driebergen
13:00 Oranjelaan 73
Broodroosters, lampjes, föhns, kleding of speelgoed: alles wat het niet meer doet, is welkom. En maakt kans op een geslaagde reparatie. De vaklui van het RepairCafé weten bijna altijd raad. Meer informatie is verkrijgbaar bij Janneke Stoevelaar: J.Stoevelaar@kwintes.nl.

Leersum

Voorleesfeestje bibliotheek Leersum
15:30 Hoflaan 31
In de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Leersum wordt op vrijdag 25 januari om 15.30 uur voorgelezen aan de hand van het prentenboek 'Een huis voor Harry' van Leo Timmers. Dit boek is verkozen tot het Prentenboek van het jaar 2019. Het prentenboek 'Een huis voor Harry' gaat over de zwaarlijvige kater Harry, een echte huiskat.

Archeologisch koffie-uur
19:00 Hoflaan 31
Iedere laatste vrijdag van de maand, dus ook 25 januari, is er van 19.00 tot 20.00 uur een archeologisch koffie-uur bij de Tijdlijn van Leersum in de bibliotheek. Toegang is gratis en aanmelden hoeft niet. De gemeente archeoloog zal geregeld aanwezig zijn. Meer informatie is verkrijgbaar via tijdlijn.leersum@gmail.com.

26 januari 2019

Maarn

Indoor rommelmarkt
9:00 Trompplein 5
Dé jaarlijkse winter-rommelmarkt in Dorphuis De Twee Marken in Maarn. Met ruim vijftig aanbieders van allerhande artikelen. Gratis toegang, parkeren en op slechts vijf minuten lopen van station Maarn.

Doorn

Open dag Heuvelrug Muziekschool Doorn
13:00 Kerkplein 4
Op zaterdag 26 januari van van 13.00 tot 15.30 uur is de open dag van de Heuvelrug Muziekschool in het Cultuurhuis in Doorn. De open dag start om 13.00 uur met het docentenconcert met als thema 'Het beest met de achternaam' (verhaal van Annie M. G. Schmidt, bewerking Heleen Delis). Om 14.30 uur is er in de raadszaal een open les voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar en hun ouders. Op 15 februari start de cursus 'Spelen met Muziek' voor deze leeftijdsgroep.

28 januari 2019

Driebergen

Lezing Lourdesgrot Driebergen-Rijsenburg
10:00 Buzzigburglaan 1
Driebergenaar Hans Havers vertelt maandag 28 januari om 10.00 uur tijdens de Zoute Inval in de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Driebergen, over de geschiedenis van het grootseminarie Rijsenburg en de Lourdesgrot op het seminarieterrein. In 1858 vertelde de molenaarsdochter Bernadette dat Maria aan haar verschenen was in een grot bij het Franse dorp Lourdes. De grote aantrekkingskracht van deze gebeurtenis heeft over de hele wereld geleid tot het kopiëren van de grot met een beeld van Maria in de houding waarin zij verscheen. De Lourdesgrot in Driebergen is rond 1900 gebouwd. Begin 2016 is de Lourdesgrot gerenoveerd en een nieuw Mariabeeld geplaatst. Velen bezoeken dagelijks de grot. Met ondersteuning van historische foto's komt een belangrijk stuk geschiedenis van ons dorp tot leven. De Zoute Inval is gratis toegankelijk.

Koffie en spelletjes
10:00 Buzzigburglaan 1
Zin in een gezelschapsspelletje spelen of ontspannen met anderen koffie drinken? Kom dan naar de Zoute Inval. Wekelijks houdt de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Driebergen een moment voor ontmoeting en ontspanning. Gezellig met anderen een kopje koffie of thee drinken en de krant te lezen of juist een spelletje te spelen.

30 januari 2019

Doorn

Presentatie 'Aan het sterfbed'
10:00 Kerkplein 4
Korine van Veldhuijsen, journalist & publicist, geeft woensdag 30 januari om 10.00 uur een bijzondere presentatie over haar in 2018 verschenen boek 'Aan het sterfbed' tijdens de Zoute Inval in de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Doorn. 'Aan het sterfbed' is een boek over de dood. Verhalen van naasten over een overlijden dat hen diep heeft geraakt, opgetekend door Korine van Veldhuijsen. Verhalen van ouders, grootouders, kinderen, verzorgenden, medewerkers van een hospice of een ziekenhuis. Over hun zonen, dochters, vaders, moeders, broers, zussen, gasten en patiënten. Van een plotselinge dood tot een langdurig ziekbed en vanuit diverse culturele achtergronden. Ieder verhaal is troostend en aangrijpend. De Zoute Inval, bijeenkomsten speciaal voor volwassenen, staat wekelijks op woensdag van 10.00 tot 12.00 uur geprogrammeerd in de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Doorn, te vinden aan het Kerkplein 2 in Doorn. De toegang is gratis.

Voorleesfeestje in bibliotheek Doorn
14:30 Kerkplein 4
In de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Doorn wordt woensdag 30 januari om 14.30 uur voorgelezen aan de hand van het prentenboek 'Noni in het Winterwoud' van Niek Schuil en Tjitske Mosmans. Het verhaal uit prentenboek 'Noni in het Winterwoud' gaat over Noni. Noni zit heerlijk te dromen wanneer ze opschrikt van een vreemde witte beer. Hij weet de weg naar huis niet meer. Noni gaat met hem mee op zoek naar zijn huis. Een lief en hartverwarmend verhaal over onbekende plekken en bijzondere ontmoetingen. De voorleesfeestjes vinden plaats in het kader van De Nationale Voorleesdagen in verschillende vestigingen van de Bibliotheek Z-O-U-T.

Lezing Kunstkring Doorn en omstreken
20:00 Kerkplein 1
De Kunstkring Doorn en omstreken houdt woensdag 30 januarde lezing 'Glans en Geluk - Kunst uit de wereld van de Islam'. Van vloeiende kalligrafie tot weelderige bloemenpracht, van geometrische sterpatronen tot oneindige arabesken en levensechte vogels en vissen. Aan de hand van zo'n driehonderd voorwerpen presenteert de tentoonstelling 'Glans en Geluk' de verbluffende ornamentiek van islamitische kunst uit de periode 900-1900. 'Glans en Geluk – Kunst uit de Wereld van de Islam', tot en met 3 maart te zien in het Gemeentemuseum in Den Haag, brengt vele verworvenheden van de islamitische kunst bij elkaar. Het is een tentoonstelling vol pracht en praal, waarbij de nadruk ligt op het ornamentele karakter van islamitische kunst en de verhalen over cultuur, traditie en ambacht. De rijke collectie van het museum wordt na lange tijd weer in de schijnwerpers gezet. Arabist en kunsthistoricus dr. Luit Mols zal de lezing verzorgen.

31 januari 2019

Leersum

Workshop valpreventie
10:00 Hoflaan 31
In de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Leersum kunnen belangstellenden donderdag 31 januari een workshop bijwonen op het gebied van valpreventie. Deze workshop wordt gegeven door Aikidodocent Piet Lagerwaard en maakt onderdeel uit van de Zoute Inval, wekelijkse vrij toegankelijke bijeenkomsten speciaal voor volwassenen. Tijdens deze workshop geeft Lagerwaard demonstraties en praktische tips. De toegang is gratis, vooraf aanmelden is niet nodig.

1 februari 2019

Maarn

Voorleesfeestje bibliotheek Maarn
10:30 Trompplein 5
In de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Maarn wordt vrijdag 1 februari om 10.30 uur voorgelezen aan de hand van het prentenboek 'Een huis voor Harry' van Leo Timmers. Dit boek is verkozen tot het Prentenboek van het jaar 2019. Het prentenboek 'Een huis voor Harry' gaat over de zwaarlijvige kater Harry, een echte huiskat. De voorleesfeestjes vinden plaats in het kader van De Nationale Voorleesdagen in verschillende vestigingen van de Bibliotheek Z-O-U-T.

2 februari 2019

Maarn

Bijeenkomst hersentumor contactgroep
10:30 Trompplein 5
Deze bijeenkomst is bedoeld voor lotgenoten met een hersentumor en betrokkenen. 's Ochtends is er een lezing van Mariska den Hartog van Neuron Hersenpraktijk. Na de lunch is er gelegenheid tot napraten. Graag aanmelden via: John de Bruin, info@hersenletsel.nl of via de website: hersenletsel.nl.

3 februari 2019

Driebergen-Rijsenburg

Franse chanson in concertserie Sparrendaal
15:00 Hoofdstraat 89
Terug in de tijd, de jaren 50, 60 en 70 uit de vorige eeuw. Dat waren de hoogtijdagen van het 'traditionele' Franse chanson met artiesten als Piaf, Brel en Barbara. Het Franse chanson blijft ook in onze tijd nog heerlijk om naar te luisteren, dankzij de melancholieke teksten en mooie melodieën. Nummers als "sous le ciel de Paris", "les feuilles mortes" of "une belle histoire" klinken nog steeds bekend in het gehoor. Je waant je tussen de Franse wijngaarden, genietend van een heerlijk glas bordeaux. Op 3 februari om 15:00 in Buitenplaats Sparrendaal is het vijfde concert uit de reeks van Concertserie Sparrendaal met Franse chansons. Deze worden vertolkt door zangeres Caroline Erkelens, saxofoniste Aubrey Snell en pianiste Nettie Krull. Algemene informatie Zondag 3 februari om 15:00 uur in Buitenplaats Sparrendaal, Hoofdstraat 89 Kaarten via : sparrendaalconcerten@gmail.com of 06 28 91 74 52 Kaarten p.p. €25,00 inclusief één drankje

Driebergen-Rijsenburg

Franse Chanson in Concertserie Sparrendaal
15:00 Hoofdstraat 89
Franse Chansons in Concertserie Sparrendaal Terug in de tijd, de jaren 50, 60 en 70 uit de vorige eeuw. Dat waren de hoogtijdagen van het 'traditionele' Franse chanson met artiesten als Piaf, Brel en Barbara. ,,De Franse chanson blijft in deze tijd nog heerlijk om naar te luisteren, hun melancholische teksten en mooie melodieën klinken nog steeds bekend in het gehoor. Wat is dat toch met die Franse chansons alsof je tussen de Franse wijngaarden zit aan een heerlijk glas bordeaux." Op 3 februari om 15.00 uur in Buitenplaats Sparrendaal is het vijfde concert uit de reeks van Concertserie Sparrendaal met de Franse chansons. Deze wordt vertolkt door Caroline Erkelens en begeleid door saxofoniste Aubrey Snell en pianiste Nettie Krull. Wie kent ze niet 'Voi Un Ami Pleurer' gezongen door Jacques Brel, die Herman van Veen in het Nederlands vertolkte en nog steeds zingt in concertzalen.

4 februari 2019

Maarn

Computer-, tablet- en smartphonehulp
10:00 Trompplein 5
Problemen met uw tablet of smartphone? Bart, ICT-medewerker van de Bibliotheek Z-O-U-T, helpt iedereen graag verder. Tijdens de Zoute Inval maandag 4 februari van 10.00 tot 12.00 uur is het mogelijk om gratis vragen te stellen. Wel handig, neem eventueel opgeladen apparatuur mee.

6 februari 2019

Doorn

Handwerkcafé en biljarten in de Cantina
10:00 Kerkplein 4
Lekker ontspannen biljarten? Geniet samen met anderen van dit oude en fascinerende spel. Of juist aan de slag met een eigen brei-, haak- of borduurwerkje? Kom dan ook naar de Cantina. Iedere woensdag vanaf 10.00 tot 12.00 uur, uiteraard kosteloos. Ook is het mogelijk om een spelletje te spelen, te kaarten of te biljarten. De Zoute Inval is een vrij toegankelijke inloopochtend.

Dit is een selectie van door lezers aangeleverde activiteiten. Ook in de agenda? Deel uw activiteit dan minimaal een week van tevoren bij Deel je Nieuws.