• gemengd koor scherzando

    hans groeneveld

Dit is er deze week te doen op de Heuvelrug

HEUVELRUG De Kaap/Stichtse Courant plaatst elke week in de krant een agenda met een selectie van de activiteiten voor de komende week. De agenda wordt samengesteld op basis van het aanbod aan agendaberichten dat via Deel je Nieuws bij de redactie is aangeleverd. De komende week is er onder meer het volgende te doen.

14 januari 2019

Maarn

Koffieochtend en brei-inloop
10:00 Trompplein 5
Op maandag 14 januari, tijdens de Zoute Inval in de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Maarn, zal onder leiding van Miranda Veelbehr van restjes wol met behulp van breimolens dekens gemaakt worden. Iedereen is welkom om aan te schuiven en mee te breien. Vlak voor de zomer zullen de dekens geveild worden. Vooraf aanmelden is niet nodig en er zijn geen kosten aan verbonden.

Driebergen

Lezing Lourdesgrot Driebergen-Rijsenburg
10:00 Buzzigburglaan 1
Driebergenaar Hans Havers vertelt maandag 14 januari om 10.00 uur tijdens de Zoute Inval in de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Driebergen, over de geschiedenis van het grootseminarie Rijsenburg en de Lourdesgrot op het seminarieterrein. In 1858 vertelde de molenaarsdochter Bernadette dat Maria aan haar verschenen was in een grot bij het Franse dorp Lourdes. De grote aantrekkingskracht van deze gebeurtenis heeft over de hele wereld geleid tot het kopiëren van de grot met een beeld van Maria in de houding waarin zij verscheen. In Nederland zijn in de loop der jaren zo'n 150 Lourdesgrotten gebouwd; de Lourdesgrot in Driebergen is rond 1900 gebouwd op het terrein van het voormalige grootseminarie Rijsenburg (1857-1968). Begin 2016 is de Lourdesgrot gerenoveerd en een nieuw Mariabeeld geplaatst. Met ondersteuning van historische foto's komt een belangrijk stuk geschiedenis van het dorp tot leven.

Openbare repetities Scherzando
19:45 Damhertlaan 87
Gemengd koor Scherzando in Driebergen houdt openbare repetities op de maandagavonden 14 en 21 januari. Scherzando bestaat in 2019 25 jaar en bij een 25-jarig jubileum hoort wat extra's. Op zondag 7 april een concert samen met Wishful Singing en op zondag 24 november de uitvoering met projectleden van de Carmina Burana. Opgeven kan bij secretaris@scherzandokoor.nl (of 0343-513498/06-13686213)

Doorn

Lezing Kunstkring Doorn en omstreken
20:00 Kerkplein 1
De Kunstkring Doorn en omstreken houdt op op maandag 14 januari de lezing Zadkine aan Zee. Ossip Zadkine (1888-1967) wordt gerekend tot de belangrijkste beeldhouwers van de twintigste eeuw. Geboren in Wit-Rusland vestigde hij zich in 1910 in Parijs. Daar leerde hij de moderne kunst kennen, waaraan hij vanaf 1911 zelf een bijdrage ging leveren met primitivistische sculpturen in steen en hout. Onder invloed van het kubisme ontwikkelde hij begin jaren twintig een geheel eigen stijl, die gedurende de jaren dertig steeds dynamischer en barokker werd. Museum Beelden aan Zee toont tot en met 3 maart een uitgebreid overzicht van het oeuvre van deze Parijse meester van het modernisme. De lezing door drs. Lisette le Blanc wordt afgewisseld met muziek door het Utrechts Saxofoon Kwartet. Leden en jongeren onder 21 jaar gratis.

16 januari 2019

Doorn

Handwerkcafé en biljarten in de Cantina
10:00 Kerkplein 4
Lekker biljarten? Of juist aan de slag met een eigen brei-, haak- of borduurwerkje? Kom dan ook naar de Cantina. Iedere woensdag vanaf 10.00 uur tot 12.00 uur. Ook is het mogelijk om een spelletje te spelen, te kaarten of te biljarten. De Zoute Inval is een vrij toegankelijke inloopochtend georganiseerd door de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Doorn.

Filmhuis Doorn
20:00 Kerkplein 4
Filmhuis Doorn vertoont de film 'Hannah'. Deze dramafilm gaat over een vrouw die worstelt met haar eigen identiteit, nadat haar man in de gevangenis belandt. De zaal is open om 19.30 uur. Entree: zes euro per persoon.

Driebergen

Concert Koningsberger
20:00 Hoofdstraat 117a
Zanger Maarten Koningsberger komt samen met pianist Bas Verheijden op woensdag 16 januari om 20.00 uur optreden in de Grote Kerk Driebergen. Het programma bestaat uit twaalf groepjes van twee liederen met dezelfde tekst, door twee componisten op muziek gezet. Koningsberger zal de liederen toelichten, waardoor het luisteren nog leuker wordt. Sinds 2017 vormen muzikale zielsverwanten Koningsberger en Verheijden een duo.

17 januari 2019

Leersum

Lezing kampeerreis Bulgarije/Griekenland
10:00 Hoflaan 31
Ans en Frans Groot, beiden reisbegeleiders bij de ANWB, geven op donderdag 17 januari om 10.00 uur tijdens de Zoute Inval in de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Leersum een lezing over hun ervaringen tijdens een kampeerreis naar Bulgarije en Griekenland. De toegang is gratis, vooraf aanmelden is niet nodig.

Amerongen

Inspiratieavond over voorlezen met gebaren
20:00 Allemanswaard 13
Voorlezen is bijzonder goed voor de taalontwikkeling van jonge kinderen. Speciaal voor geïnteresseerden verzorgt Wapperkids in samenwerking met de Bibliotheek Z-O-U-T in de Bibliotheek van Amerongen een inspiratieavond. Deze workshop is bedoeld als voorbereiding op de Nationale Voorleesdagen (23 januari toto en met 2 februari). Tijdens deze praktische workshop staat het prentenboek van De Nationale Voorleesdagen 'Een huis voor Harry' centraal. Na een theoretische inleiding over de meerwaarde van voorlezen met gebaren inclusief voorbeelden, is er een praktische workshop waarbij gebaren bij het prentenboek getoond en geoefend kunnen worden. Deze workshop is gratis. De workshop duurt tot circa 21.00 uur De inloop is vanaf 19.30 uur.

Leven van sterren en de maansverduistering
20:00 Veenseweg 8
Tijdens een lezing op 17 januari in Amerongen over sterrenkunde bespreekt Urijan Poerink de levensloop van sterren en planeten. Ons zonnestelsel komt aan de orde en ook wordt vooruitgeblikt op een bijzonder fenomeen: de totale maansverduistering in de vroege ochtend van maandag 21 januari. ,,Sterren hebben niet het eeuwige leven. Ze worden 'geboren', leven kortstondig of heel lang en zullen dan onherroepelijk 'sterven'. Overal in de kosmos zien we kraamkamers van sterren: enorme stof- en gaswolken waarin ontelbare sterren en planeten worden gevormd. Ook zien we overal sterren in de nadagen van hun leven en zijn we regelmatig getuigen van de ongelooflijk heftige dood van een zware ster." Urijan Poerink is amateurastronoom en bestuurslid van Sterrenwacht Halley in Vinkel. In juni 2007 is er een asteroïde naar hem vernoemd: 10982 Poerink (2672 T-3). Aanmelden kan via www.cursusprojectamerongen.nl.

19 januari 2019

Driebergen

De Liedjestrein rijdt weer
10:30 Klaproos 2
In 't Hoge Licht is zaterdag 19 januari de Liedjestrein weer aanwezig. De Liedjestrein is een tweewekelijks peuter/kleuterprogramma voor jonge kinderen en hun (groot)ouders, waarin de deelnemers veel liedjes zingen, luisteren naar een verhaal en lekker spelen. In de pauze is er wat lekkers te eten en drinken. Verjaardagen worden gevierd met 'vuurwerk'. Meer informatie is verkrijgbaar bij Anita De Bruin, telefoonnummer 0343-521566.

Amerongen

Bang mannetje in Amerongen
15:00 Allemanswaard 13
Joes Boonen speelt zaterdag 19 januari in de Allemanswaard in Amerongen het jeugdmuziektheaterprogramma genaamd 'Bang Mannetje'. Deze voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en gaat over Bang Mannetje. Een vrolijke, interactieve voorstelling gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Mathilde Stein en Mies van Hout. Bang Mannetje is voor alles bang. Bang om de straat op te gaan in zijn lievelingsbloemenbroek, bang om iets te zeggen als er iemand voordringt bij de bakker en bang voor spoken onder zijn bed. De toverboom kan hem veranderen in een dapper mannetje. Maar dan moet hij wel eerst de draak, de spin en de heks in het wilde woeste woud trotseren! Gaat het hem lukken om de toverboom te vinden? In een intieme sfeer speelt en zingt Joes een dag uit het leven van Bang Mannetje. Herkenbaar voor iedereen, van klein tot groot, die weleens bang is.

20 januari 2019

Driebergen

Stable Roof Jazz Band bij Champ'Aubert
14:30 Boterbloem 11
Bij Jazzclub Champ 'Aubert, aan de Boterbloem in Driebergen, treedt op zondag 20 januari The Stable Roof Jazz Band op. Het optreden begint om 14.30 uur en duur tot 17.30 uur. De band speelt naast de traditionele Engelse jazz ook New Orleans jazz, Dixieland/Mainstream, Swing,Gospel,Big city blues en zelfs een vleugje (swingende) soul. De band speelt in een zevenkoppige bezetting met vier man in de frontline.

21 januari 2019

Driebergen

Koffie en spelletjes
10:00 Buzzigburglaan 1
Zin in een gezelschapsspelletje spelen of ontspannen met anderen koffie drinken? Kom dan naar de Zoute Inval. Wekelijks houdt de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Driebergen een moment voor ontmoeting en ontspanning. Gezellig met anderen een kopje koffie of thee drinken en de krant te lezen of juist een spelletje te spelen.

Maarn

Lezing Mirjam Musch
10:00 Trompplein 5
Maandag 21 januari tijdens de Zoute Inval in de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Maarn geeft Mirjam Musch een lezing. Mirjam Musch is een van onze nieuwkomers. Met haar man woont ze sinds juli 2018 in Maarn. Ze heeft lange tijd gewerkt voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Latijns Amerika en daarnaast ontelbare werkreizen gemaakt naar Afrika en Azië voor Hivos. Zij was directeur van verschillende grote programma's. De gedichten die ze presenteert, schreef ze tijdens haar reizen. De bundel ligt in de boekhandels van Guatemala en Den Haag. Het is niet nodig vooraf aan te melden en er zijn geen kosten aan verbonden.

22 januari 2019

Doorn

EvenementenXpress naar Frans Hals Museum
9:30 Berkenweg 33
De tentoonstelling 'Frans Hals en de Modernen' in Haarlem toont de enorme impact die Frans Hals had op moderne schilders als bijv. Van Gogh en Manet. Vooraf opgeven is noodzakelijk. Info: Janine van Dijk, 06-13269555.

23 januari 2019

Driebergen

IKO-lezing over Gaudi door drs. Timmerman
10:00 Parklaan 7
Een lezing over 'Antonio Gaudi' door drs. Jan L. Timmerman. Gaudi was één van de meest oorspronkelijke architecten in het Barcelona van omstreeks 1900. Zijn opzienbarende gebouwen, met name de beroemde kathedraal de Sagrada Familia, fascineren nog altijd. Jan Timmerman is kunsthistoricus en verbonden aan de Hollandse Academie, Amsterdam.

Doorn

Handwerkcafé en biljarten in de Cantina
10:00 Kerkplein 4
Lekker biljarten? Of juist aan de slag met een eigen brei-, haak- of borduurwerkje? Iedere woensdag vanaf 10.00 uur tot 12.00 uur. Ook is het mogelijk om een spelletje te spelen, te kaarten of te biljarten. De Zoute Inval is een vrij toegankelijke inloopochtend georganiseerd door de Bibliotheek Z-O-U-T vestiging Doorn.

Dit is een selectie van door lezers aangeleverde activiteiten. Ook in de agenda? Deel uw activiteit dan minimaal een week van tevoren bij Deel je Nieuws.