• Dorpsjournalist.nl

Discussie over koopzondag leeft weer op

HEUVELRUG De politieke discussieavond over de toekomst van de koopzondag heeft nog geen duidelijkheid opgeleverd. Raadsleden, ondernemers en kerkgangers spraken vorige week donderdag over de kwestie. Zoals te verwachten viel, bleven de meningen over de zondagsopening verdeeld. De vraag is nu, of de gemeenteraad dit voorjaar al een definitief besluit over de voortzetting van de koopzondag wil nemen, of liever nog even om de hete brij heen blijft draaien.

Michiel Schaaij

In het laatste geval ligt het voor de hand om opnieuw een enquête onder inwoners en ondernemers uit te schrijven. Een vergelijking met de eerdere gemeentelijke rondvraag over de koopzondag kan dan duidelijk maken of het draagvlak is gestegen of gedaald. Daarna kan dan de knoop worden doorgehakt. Voorlopig blijkt de Heuvelrugpolitiek het niet alleen oneens over de openingstijden van de plaatselijke winkels, maar zelfs over de uitkomst van de discussieavond in het Doornse cultuurhuis.

RELIGIEUS Tegenstander Hans Waaldijk (Groen Links/PvdA) meent dat de meeste bezoekers van de bijeenkomst de zondagsopening niet willen uitbreiden naar Hemelvaartsdag, tweede paasdag en andere feestdagen. Maar volgens VVD-er Rob Jorg vonden de ruimschoots aanwezige SGP'ers zo'n uitbreiding van de koopzondag ,,minder problematisch". Ook CDA-raadslid Teunis Reedijk zegt dat winkelopening op bijvoorbeeld tweede paasdag geen religieus probleem is.

VERRUIMING Volgens de Amerongse ondernemersvoorman Rein van Ee is verruiming van de koopzondag naar wettelijke feestdagen een logische ontwikkeling. ,,Als we dat nu tegenhouden, dan staan we hier over een paar jaar weer", voorspelde hij. Van Ee is er bovendien van overtuigd, dat kleine winkeliers veel meer last hebben van internetverkopen dan van winkelopening op zon- en feestdagen.