• deuitdaging vindt binnenkort plaats in de gangen van het atelier aan de Bosstraat

    Marc Satijn

Derde editie van 'deuitdaging'

DRIEBERGEN Ruim twintig kunstenaars zullen in het weekend van 13, 14 en 15 augustus hun mooiste werk tonen met als thema 'verborgen'. Dit onder de noemer 'deuitdaging', wat nu voor de derde keer wordt gehouden in het voormalig gemeentekantoor aan de Bosstraat 1.

Marc Satijn

 

Initiatiefnemers Roel Berg en Bep van Delden kenden het fenomeen vanuit Amersfoort. ,,Vrienden van ons hadden daar een atelier in een leegstaand kantoorpand. Het idee om de vele ruimte die ze daar hadden te delen met andere mensen resulteerde in het initiatief 'De Opdracht': een tentoonstelling met een thema waar diverse kunstenaars hun werk konden laten zien", aldus de initiatiefnemers, die hierdoor geïnspireerd raakten voor het Driebergse concept, wat nu reeds twee edities erop heeft zitten.

 

ONTMOETING De vorige edities - die plaatsvonden in december en maart - van 'deuitdaging' bleken al een waar succes. ,,Vooral de ontmoeting onderling maakt dat het zo leuk is", vertelt Bep van Delden enthousiast. ,,Je hebt de gelegenheid om je werk toe te lichten aan alle deelnemers en om het te laten zien aan alle bezoekers." 

 

VERBORGEN Deze editie staat het kunstinitiatief in het teken van het thema 'verborgen' en zullen ruim twintig kustenaars hun werk tentoonstellen. ,,Het is niet alleen maar 2D-werk. Vorige keer bleek het al heel afwisselend: we hadden een videokunstenaar, er kwamen beelden en mensen gingen met keramiek aan de gang", vertelt Berg, die vorige keer nog zelf een volledige installatie maakte in de trapgang. ,,De uitdaging is om deelnemers verder te laten denken, daarom kiezen wij ook iedere keer voor uitdagende thema's." 

 

UITGEBREIDER Toch is het initiatief gaandeweg steeds groter geworden. ,,We hebben bedacht om niet alleen maar te focussen op 'deuitdaging', maar om ook de kunstenaars hun atelier te laten openen", aldus de initiatiefnemers, die aangeven dat tevens de galerie erbij betrokken wordt. ,,Maar de nadruk ligt vooral op tentoonstelling in de gang en de galerie." 

 

PROJECTEN Zelf is Bep van Delden nog zoekende naar wat ze zelf gaat maken in het teken van het thema. ,,In ieder geval wordt het iets met boekbinden", vertelt de boekkunstenares. Roel Berg heeft daarentegen al wel een idee wat hij gaat creëren. ,,Het zit in mijn hoofd en is meestal wel haalbaar", lacht de kunstenaar. In ieder geval weten ze al wel te melden dat er door één deelnemer voor de kinderen een 'zoek de verschillen' zal worden gemaakt, waar een prijsje aan zal worden gehangen. ,,Een leuke activiteit voor de kinderen dus."

 

VERVOLG 'Deuitdaging' zal plaatsvinden in de ateliers aan de Bosstraat, de locatie die onlangs nog in het nieuws kwam omdat de kunstenaars binnenkort het pand moeten verlaten. ,,Wij willen wel heel graag dit evenement een vervolg geven, maar zijn dus nog zoekende naar een goede nieuwe locatie hiervoor." 

[]Het evenement vindt plaats op 13, 14 en 15 augustus van 13.00 tot 17.00 uur aan Bosstraat 1.