• GLOCALmedia

Debat over treinaffaire

HEUVELRUG De treinaffaire rond burgemeester en wethouders blijft de gemoederen bezighouden. De Heuvelrugpolitiek is nog steeds verontwaardigd over de indiscrete treingesprekken van vorige week. Vanavond(donderdag) vanaf half acht voelt de gemeenteraad het college aan de tand. Burgemeester Frits Naafs houdt zich voorlopig op de vlakte. ,,Ik weet niet precies wat er gaat gebeuren, we wachten de discussie af", aldus Naafs.

Michiel Schaaij

De kritiek op de handelwijze van het college in de trein naar Maastricht beperkt zich niet tot de oppositie. Naast schriftelijke vragen van collegepartij VVD, heeft de fractie van coalitiegenoot Open laten weten dat het ze de treinaffaire pijnlijk vindt. De beantwoording van de VVD-vragen door Naafs geeft volgens Open slechts voor een deel duidelijkheid en werpt nieuwe vragen op. ,,We zijn verbaasd over de naïviteit van het college en hadden meer omgevingsbewustzijn verwacht", aldus een verklaring van Open.

ZELFREFLECTIE In aanloop naar het debat van vanavond zegt D66 zich zorgen te maken over de manier waarop het college de belangen van inwoners en medewerkers op het punt van de privacy behartigt. Het dit voorjaar afgezwaaide D66-raadslid Erwin Kamp vindt dat het burgemeester en wethouders aan zelfreflectie ontbreekt. Volgens Kamp is het college teveel bezig met 'damage control'.  Hij zegt dat de manier waarop het college nu met de treinaffaire omgaat, niet in het belang is van de lokale democratie.

AFTREDEN In een stemming op de website van AD Utrechts Nieuwsblad zegt driekwart van de deelnemers, dat het hele Heuvelrugcollege zijn verantwoordelijkheid moet nemen en moet aftreden. Inmiddels hebben al meer dan 2300 lezers meegedaan met de poll. Het CDA-raadslid Teunis Reedijk maakt via Twitter bezwaar tegen die stemming. Hij betitelde de poll als ,,een heus volksgericht zonder hoor en wederhoor".

MOTIEVEN Reedijk werpt verder de vraag op of de Limburgse universitaire docent, die in de treincoupé getuige was van de collegevergadering, misschien iets niet goed heeft verstaan. In de extra ingelaste raadsvergadering van donderdagavond wil Reedijk, net als veel andere raadsleden, vooral duidelijkheid over de motieven waarom de gemeenteraad om de tuin geleid zou moeten worden.

OPVOLGING Wethouder Hans Waaldijk (Open) zou daarover een opmerkingen hebben gemaakt, toen het college sprak over de opvolging van de opgestapte bestuurder Frederik Swart van de Sociale Dorpsteams. De Heuvelrugpolitiek is verontwaardigd over die manier van doen en wil het naadje van de kous weten. Waaldijk zelf kan niet bij de ingelaste vergadering aanwezig zijn vanwege een medische ingreep. Volgens een gemeentewoordvoerder was die al eerder ingepland.