• Marc Satijn

De Zonnebloem Doorn viert 40-jarig jubileum

DOORN Burgemeester Frits Naafs krijgt vandaag de kans om veertig kaarsjes uit te blazen tijdens een feestelijke bijeenkomst van de Doornse afdeling van De Zonnebloem. De vereniging viert namelijk haar veertigjarig bestaan met al haar vrijwilligers in het Cultuurhuis in Doorn met taart. ,,Daarnaast ontvangt iedereen - inclusief de 'gasten' - chocolade in de vorm van een zonnebloem", vertelt bestuurslid Betty Engelhard, die de langst zittende vrijwilliger is binnen de afdeling.

Marc Satijn

 

Engelhard - die onlangs nog genomineerd was als 'Vrijwilliger van het jaar' - is al ruim twaalf jaar bestuurslid binnen de vereniging, die zorgt draagt voor huisbezoeken bij en dagjes uit voor mensen met lichamelijke beperkingen door ziekte, leeftijd of handicap. De vrijwilligersnominatie kwam voor haar als totale verrassing. ,,Ik zie het als een stuk waardering vanuit de bestuursleden en vrijwilligers. Dat zeg je niet iedere dag tegen elkaar."

 

FUNCTIE Het is vooral de wederzijdse betrokkenheid die er voor zorgt dat Engelhard al twaalf jaar op dezelfde plek zit. ,,Ik heb de mooiste functie van het bestuur: ik coördineer bezoekwerk en organiseer de activiteiten. Daarnaast ga ik bij iedereen op bezoek voor een kennismakings- en evaluatiegesprek."

 

De betrokkenheid is volgens haar wel de sleutel tot het succes van de vereniging. ,,Wanneer je als groep vrijwilligers enthousiast bent en open staat om te luisteren naar de wensen en verlangens van gasten, dan ben je echt samen aan iets bezig en kan er meer dan je denkt", stelt Engelhard, die concludeert dat De Zonnebloem op dit moment erg goed draait. 

 

Het veertigjarig jubileum zal dan ook worden gevierd met alle 21 vrijwilligers, die allen een cadeautje meekrijgen voor de zestig gasten. ,,Dat aantal is relatief laag. Gedurende de jaren zien wij wel helaas een afname in de hoeveelheid gasten. ,,Veel moeten het om gezondheidsredenen laten afweten. Tegelijk is de aanwas van nieuwe gasten beperkt: door maatschappelijke ontwikkelingen - mensen blijven langer zelf mobiel en actief - en door de nieuwe communicatiemiddelen."

 

1 OP 1 Op dit moment probeert de vereniging de drempel voor gasten zo laag mogelijk te houden. ,,Een vrijwilliger probeert iedere maand op bezoek te gaan bij een gast. Vanuit die gesprekken leer je ze beter kennen en kom je te weten wat ze willen. Wellicht komt daar dan een 1-op-1 activiteit uit: bijvoorbeeld samen koffie drinken", vertelt Engelhard, die aangeeft dat hieruit ook 'aanhaakactiviteiten' kunnen komen, gericht op gezelligheid, cultuur of natuur. ,,Een bezoek aan een museum of voorstelling kan interessant zijn voor meerdere gasten."

 

Donderdag om half vier wordt het jubileum in het Cultuurhuis in Doorn gevierd in het bijzijn van de vrijwilligers. ,,De Zonnebloem staat dan mooi centraal binnen de gemeente", zegt Engelhard enthousiast.