• Marc Satijn

'De zondag is écht voor de bouwers'

LEERSUM Nog maar een dag te gaan en dan is het zo ver: het Bloemencorso Leersum. Een groot deel van Leersum was de afgelopen dagen en nachten in de weer om de ruim 1,4 miljoen bestelde dahlia's te gaan konten en plakken en te zorgen dat de wagens gereed zijn om zaterdag aan de start te verschijnen. Voor wie de praalwagens niet kan bewonderen tijdens de grote tocht op zaterdag is er een mooie oplossing: zondag kan er nog éénmaal naar alle wagens worden gekeken.

Marc Satijn

 

Medeorganisator Marloes Rijsmus en fanatiek corsowagenbouwer Wim Verhagen van bouwgroep Larsheim vinden de zondag misschien wel bijna net zo belangrijk als de zaterdag. ,,De zondag is namelijk écht voor de bouwers", stelt Wim, die daarmee vooral doelt op het feit dat een groot deel van het dan binnengehaalde entreebedrag naar de bouwgroepen gaat. ,,Een zeer welkome aanvulling die er voor zorgt dat we volgend jaar weer van start kunnen gaan."

 

PROMOTEN Toch is het niet alleen maar financieel interessant. ,,Het is als bouwer mooi om het publiek te kunnen spreken. We kunnen de wagen promoten en zo nog beter laten zien wat we gemaakt hebben. Op zaterdag rijden we namelijk twee rondjes en kan er eventueel vooraf of achteraf een vrijstaande foto worden gemaakt, maar op zondag is daar alle ruimte voor", vertelt Wim enthousiast.

 

ACTIVITEITEN Volgens Marloes is de zondag al helemaal interessant voor de bezoekers, aangezien er een hoop activiteiten zijn voor de helft van het entreebedrag van de zaterdag. ,,Wij hebben onder andere muziek van een DJ en een leuke zanger, de braderie is nog steeds aanwezig op de Engweg, het Foodtruckfestival blijft staan op het Kerkplein en Dweilorkest Windkracht 10 uit Zoeren zorgt voor vrolijke muziek", aldus Rijsmus, die ook vertelt dat er een bierkar is, een opblaasbare stormbaan en een heuse rodeo-stier.

 

WAGENS Daarnaast staan de wagens voor het eerst op een andere manier opgesteld dan de afgelopen jaren. ,,We gaan nu de gehele Engweg gebruiken, waarbij wij beginnen op het Kerkplein met het Foodplein, waarna vervolgens met via de lange Beestenbus van Ouwehands Dierenpark kan doorlopen langs de mini's en de luxe wagens richting alle overige praalwagens. Deze staan nu allemaal bij elkaar en bij de braderie, waardoor het één geheel is geworden."

 

Wim benadrukt wel dat er hoe dan ook gezorgd gaat worden voor een eyecatcher bij de rotonde. ,,Normaal stonden daar de eerste wagens al en zag iedereen dat er iets aan de hand was. Nu staan de praalwagens meer van de grote weg af en gaan we werken met een grote tekstkar, zodat bezoekers wel weten dat er op zondag wat te beleven is in Leersum."

 

PRIJZEN Ondanks dat het voor de bezoekers een feest is om ook op zondag een kijkje te nemen bij het corso, blijft het voor de bouwers even spannend. ,,Op zondag wordt ook de bouwersprijs uitgereikt, waarbij de bouwgroepen onderling elkaar beoordelen", vertelt Wim, die na 40 jaar wagens bouwen bij het corso nog steeds hoopt op een mooie prijs. ,,Ook de pechprijs zal worden uitgereikt op de zondag, want er kan het hele weekend nog wat gebeuren", vult Marloes aan.

 

Op zondag kan iedereen het terrein op vanaf 10.30 uur, maar vanaf 14.00 uur zal ook de figuratie van de bouwgroepen aanwezig zijn. Meer informatie over het programma en het corso is te vinden op www.bloemencorsoleersum.nl