• Jan van Cappelle heeft een eigen minibieb gemaakt voor De WIjngaard

    Marc Satijn

De Wijngaard krijgt minibieb

DOORN De Doornse wijk De Wijngaard is sinds afgelopen vrijdag een minibieb rijker. Een initiatief van buurtbewoners Jan en Sandra van Cappelle zorgt er nu voor dat iedereen boeken en dvd's gratis kan halen, ruilen of brengen in een door Jan duurzaam gebouwde kast. ,,De eerste boeken zijn al geruild en gehaald", vertelt Jan trots.

Marc Satijn

De minibieb is al op meerdere plekken in Doorn te vinden, waaronder in Palmstad en op Plein 1923. ,,Wij hebben een grotere kast geplaatst op het pleintje halverwege de Bloemengaard, omdat dit voor een voltallige woonwijk is. Daarnaast is de locatie mooi centraal gelegen in De Wijngaard", aldus de initiatiefnemer, die ook een minibieb plaatst in een Utrechtse kerk.

KLEIN INKOMEN In tegenstelling tot vele andere minibiebs zijn er in de 'Bloemengaardbieb' - naast boeken - ook dvd's te vinden. ,,Veel mensen met een klein inkomen hebben het geld niet om iedere maand boeken te halen. Dan is de gewone bieb te duur. Ook voor hun is het een mooie oplossing om toch te kunnen lezen", aldus Jan, die er voor wil zorgen dan ook het assortiment continu blijft wisselen. ,,Ik wil spullen gaan ruilen tussen de kast in Utrecht en die aan de Bloemengaard. Zo blijft er altijd iets nieuws te vinden en kunnen we inspelen op de vraag.."

DUURZAAM De buurt-bibliotheek is door Jan gemaakt van gerecycled materiaal. ,,Je hoeft niet altijd met nieuwe spullen te werken. Deze kast bestaat uit een oud boekenrek en oude pallets, voorzien van kleppen waar de boeken onder liggen."

ONTMOETINGSPLEK De minibieb moet volgens Jan en Sandra een multifunctionele rol krijgen binnen de wijk. ,,Het mooiste is als het als een ontmoetingsplaats gaat werken... Een beetje leven in de buurt waardoor mensen elkaar nog een spreken. Hoe mooi is het als er bijvoorbeeld een koffiemiddag wordt georganiseerd of als iemand broodjes gaat bakken op het pleintje?" Volg de Facebookpagina www.facebook.com/bloemengaardbieb om op de hoogte te blijven.