• Voor coördinator Eric Heijenberg is een dag snoeien in een boomgaard iedere keer een feestje.

    Babs Bouwman

De ware parels van het buitengebied

HEUVELRUG Het Oranje Fonds organiseert NLdoet: de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart kan iedereen die dat wil een dagje de handen uit de mouwen te steken. Stichtingen, verenigingen, zorginstellingen, kinderboerderijen en voedselbanken hebben zich bij NLdoet aangemeld om grote klussen te klaren. De Hoogstambrigade Kromme Rijnstreek doet al sinds haar oprichting in 2012 mee met deze landelijke vrijwilligersactie. Dit om de eigen doelstelling, het behoud van hoogstamfruitboomgaarden, in de belangstelling te zetten. Maar het is voor hen ook de ideale manier om nieuwe vrijwilligers aan te trekken. Wie mee wil werken kan zich aanmelden via NLdoet.

Babs Bouwman

Vrijwilligers zijn het kloppend hart van vele sociale initiatieven. Het Oranje Fonds laat met NLdoet zien hoe belangrijk actieve burgers voor de samenleving zijn. De klussen tijdens de landelijke actiedagen lopen uiteen van het opknappen van een buurthuis, een wandeling maken met de bewoners van een zorghuis tot aan het maken van een afrastering voor heideschapen. De hoogstambrigade heeft voor de NLdoet dagen twee interessante locaties uitgekozen: Kasteel Sterkenburg in Driebergen en Camping de Boomgaard in Bunnik.

AFTRAP Op vrijdag 15 maart is de hoogstambrigade aan het werk in de boomgaard bij Ridderhofstad Sterkenburg. Het kasteel beschikt over een huisboomgaard met een mooie mix van jonge en oude bomen. De bomen zijn in een goede conditie, maar moeten natuurlijk wel hun jaarlijkse onderhoudsbeurt krijgen. Leuk om te weten dat de provinciale aftrap van Utrecht die dag bij kasteel Sterkenburg is. Een gedeputeerde van de provincie komt helpen met het snoeiwerk en er zal ongetwijfeld wat pers aanwezig zijn.

Op zaterdag 16 maart gaat de brigade aan het werk bij Buitengoed De Boomgaard in Bunnik. Een grote boomgaard met hoofdzakelijk zeer oude goudrenetten. Door het achterstallig onderhoud een grote klus, waar vooral wat grover zaagwerk nodig is.

SOEP De Hoogstambrigade Kromme Rijnstreek gaat professioneel en veilig te werk. De enthousiaste groep vrijwilligers voert regulier en achterstallig onderhoud uit in boomgaarden bij kastelen, landgoederen of boerderijen. Eigenaren zien hun bomen weer vitaal worden, met vers hout, mooie bloesem en mooi fruit.

Coördinator Eric Heijenberg vindt het werken met deze hechte club een feestje: ,,Je komt op de mooiste plekken: en tijdens de lunch krijg je de lekkerste soep." Iedereen die van groen en van buiten werken houdt, is welkom om mee te doen. Er is geen speciale kennis vereist. Informatie via: e.heijenberg@planet.nl.

Meer informatie op hoogstambrigade-krommerijnstreek.nl