• Reinier van Kuyk

De voedselbank zoekt huisvesting

LEERSUM Na een zoektocht van ruim een jaar en het overwegen van circa veertig locaties, is het de voedselbank nog niet gelukt om een nieuwe locatie te vinden. Daarom vindt men het tijd om de hulp in te schakelen van de inwoners van de Utrechtse Heuvelrug. De gemeente heeft ver van tevoren aangegeven dat er op de locatie in Leersum iets anders komt, daardoor moet men eind volgend jaar een nieuwe locatie hebben.

Jeroen van der Veer

 

Op de Pomplaan in Leersum heeft men nu de perfecte locatie om de goederen op te slaan en in te pakken, om deze in Doorn vervolgens uit te geven. Daar gaat echter een einde aan komen en daarom is de zoektocht naar een nieuwe plek al een tijd bezig. ,,Alleen het blijkt lastiger dan gedacht", aldus bestuurslid Linda Platvoet.

 

WARM HART De voedselbank heeft het een ruimte nodig van zo'n 150 vierkante meter en moet er een koelcel geplaatst kunnen worden. ,,Maar de bus moet ook goed heen en weer kunnen rijden", vult Reinier van Kuyk zijn collega aan. ,,Mocht dus iemand iets weten, trek dan aan de bel."

Zo'n zeventig gezinnen in de Utrechtse Heuvelrug maken gebruik van de voedselbank. ,,Wij zijn dagelijks druk bezig onze voorraad te vergroten", aldus Van Kuyk. ,,Daarvoor houden we bijvoorbeeld acties en krijgen wij voedsel van lokale middenstand en supermarkten. Je merkt aan alles dat de Utrechtse Heuvelrug de voedselbank een warm hart toedraagt."

VRIJWILLIG Beide personen doen het vrijwilligerswerk bij de voedselbank met veel liefde en dat komt vooral door de dankbaarheid die men ziet bij hun 'klanten'. ,,Natuurlijk is het vervelend om te zien dat mensen nog steeds in armoede leven, maar wij zijn erg blij dat we hen kunnen helpen. Dat doen we met een team van bijna 70 enthousiaste vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor de voedselbank", aldus Platvoet. ,,Jong en oud, iedereen die wil en kan helpen, is bij ons welkom."

 

ACTIES Om aan genoeg inhoud te komen voor in de voedselpakketten, houdt de voedselbank diverse inzamelingsacties. Bij supermarkten staat men bijvoorbeeld om zo het winkelend publiek te vragen om producten te doneren.

,,Je merkt dat men bereid is iets extra's voor de medemens te doen en daar zijn wij dankbaar voor. Toch hoor je in de gesprekjes dat mensen verbaasd zijn dat er ook in de Utrechtse Heuvelrug armoede heerst. Het lijkt soms een ver-van-mijn-bed-show, maar ook hier hebben mensen het zwaar."

Daarom wil de voedselbank zich in blijven zetten en wordt er gehoopt op een nieuwe locatie om de goederen vakkundig in te kunnen pakken. ,,De gemeente steunt ons en helpt ook mee. We hebben nog even de tijd, maar we willen voorkomen dat wij hals over kop moeten zoeken naar een locatie. Die tijd besteden wij liever aan de mensen die leven in armoede, om ze op die manier een lichtpuntje te kunnen bezorgen."