• Michaëlkerk Leersum
  • Sebastiaan Bode
  • Gemeente Utrechtse Heuvelrug
  • Foto: Marc Satijn
  • Dirk-Jan Bode
  • Archief

De tango is ten einde gekomen

AMERONGEN ,,Lieve mensen. Mijn lieve Hans is vannacht overleden. Hij heeft genoten van het ochtendritueel het afgelopen jaar daarvoor mijn warme dank nader bericht volgt nog ik hoop dat dit daar komt waar het moet zijn. Kadigibeet." Dit schreef zijn vrouw Karolien op Twitter nadat Hans Nijhof in de nacht van vrijdag op zaterdag was overleden.

Hubert van Zanten

Na een ziekteperiode van meer dan een jaar moest Hans Nijhof zich gewonnen geven. Het lichaam kon niet meer. Hij was tot een jaar geleden wethouder van Utrechtse Heuvelrug. Hij legde zijn functie neer, kort nadat hij te horen had gekregen dat hij slokdarmkanker met uitzaaiingen had.

DIAGNOSE Op Koningsdag 2018 deed Hans Nijhof als wethouder van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug samen met zijn collega's een rondje langs de feestvierende dorpen. Hij had daar veel plezier in. De dag sloten ze af met een barbecue en daar ging het mis. Er sloeg iets vast in z'n slokdarm. Hij was ineens hartstikke ziek en moest overgeven. Op dat moment wist hij het al: ik heb slokdarmkanker. Vanaf dat moment ging het snel.

Na dat weekend kwam hij al snel bij een specialist terecht, die zijn vermoeden bevestigde. Slokdarmkanker met uitzaaiingen in lymfe, maar vooral in de lever. Onbehandelbaar, ongeneeslijk ziek. De eerste inschatting was dat hij nog een maand of zeven had. De wereld sloeg onder zijn voeten weg. ,,Er was even geen toekomst meer."

De gemeente bracht een kleine week na het slechte nieuws een persbericht uit. De eerste zinnen: Ik moet u vertellen dat ik ziek ben. Ernstig ziek. Ik heb slokdarmkanker met uitzaaiingen. De slechtst denkbare boodschap. Deze zinnen lieten aan duidelijkheid al niets meer te wensen over. Nijhof vertelde daarover: ,,Daar wilde ik ook niet omheen draaien. Geen vaag gedoe. Zo is het en hier moeten we het mee doen. Ik ben wel ziek, maar wil me geen patiënt voelen."

WETHOUDER Als wethouder was hij geliefd en werd alom gewaardeerd. Hij was volop bezig met zijn werk in deze prachtgemeente, zoals hij het zelf omschreef. ,,Een interessante portefeuille, het fijne dorp Leersum waar ik dorpswethouder voor mocht zijn en fantastische collega's om samen de klus te klaren. Het kon niet op."

De gemeenteraadsverkiezingen had zijn partij OPEN goed afgesloten en eigenlijk was het wel duidelijk dat Nijhof de komende vier jaar weer als wethouder aan de slag kon.,,Een baan die me past als een jas, waar ik de voorgaande vier jaar enorm veel plezier aan had mogen beleven." De diagnose kwam midden in de formatie. Voor Nijhof was het wel meteen duidelijk, werken ging niet meer.

SOCIALE MEDIA Op sociale media begon hij met zijn volgende carrière. Op Facebook en vooral op Twitter deed hij verslag van het verloop van zijn ziekte. Zelf schreef hij: "Leeft het leven als palliatief hedonist. Danst een tango op leven met kanker."

Nijhof was maandag de hele dag 'trending' op Twitter. Hem werd toen een goede morgen gewenst door cabaretier Jochem Myjer. Die twitterde dat het een hele mooie dag was om Nijhof een goedemorgen te wensen. Dat gebeurde vervolgens massaal. De wens werd later veranderd in 'Goedemiddag Hans'. Het weekend ervoor was Nijhof in het ziekenhuis opgenomen. Uit een scan bleek maandag dat hij een dubbele longembolie had. Ook daarover deed de oud-wethouder niet geheimzinnig. ,,Longembolie. Beide kanten en veel. Opname en instellen. 2 a 3 dagen ziekenhuis. Hopelijk dan minder benauwd." En later: ,,Door de longscan (CT) getrokken. Longembolie dus. Straks gesprek met longarts en oncologe. Gezeik allemaal. The torture never stops."

Hans Nijhof overleed in de nacht van vrijdag op zaterdag. Hij is 60 jaar geworden.