• Bouwgroep 'De Poentjes' gaan een stap verder en maken een 'eigen' wagen

    Marc Satijn

'De Poentjes' gaan een stap verder

LEERSUM In 2010 nam de familie Van de Geer nog als familiebouwgroep deel aan het Leersumse Bloemencorso. Nu - zes jaar later - is bouwgroep 'de Poentjes' uitgegroeid tot een ruim dertig koppig team, bestaande uit een hechte vrienden- en familiegroep die overal in de hele regio wonen. Vorig jaar was de groep nog de grote prijswinnaar, maar of ze dit jaar een prijs in de wacht slepen... de Poentjes zelf zijn daar nog niet zo zeker van.

Marc Satijn

 

,,Wij hebben dit jaar besloten om voor het eerst sinds onze deelname helemaal zelf een wagen te gaan bouwen", vertelt de 18-jarige Corina van de Geer, die de drijvende kracht achter het geheel is. ,,Vorig jaar deden wij voor het eerst mee in de categorie Grote Praalwagens en toen vielen wij direct in de grote prijzen. We wilden dit jaar dus nog een stapje verder gaan."

 

LEGO Ze kiezen dan ook niet direct voor een simpel ontwerp. ,,Dit jaar maken wij een Lego Boomhut, geïnspireerd op mijn broertje van zes die graag met Lego speelt", legt Corina uit, die dan ook eerst de praalwagen daadwerkelijk met Legosteentjes als schaalmodel in elkaar heeft gezet. Op basis van hun 'bouwwerk' hebben ze een tekening gemaakt, ondersteund door een vriend van Corina's vader, die ervaringsdeskundige is op dat gebied.

 

,,We hebben er wel voor gekozen om er geen draaiende elementen in te zetten. Dat vonden wij niet bij Lego passen, want dat staat normaal ook stil", stelt de bouwgroep, die wel voor enige beweging zorgt met de komst van een schommel en een touwladder in het geheel. ,,Daarnaast komt er ook een picknickkleed achterop de wagen waar mensen op gaan picknicken tijdens het Corso." 

 

DRUK Op dit moment wordt er dan ook hard gewerkt om de praalwagen in Lego-stijl op tijd af te krijgen. ,,Je begint er mee en denkt: dat doen we wel even", vertelt Corina, die aanvult dat dát wel even tegenviel. ,,Zo hebben wij maar vier slijptollen en wil je het toch goed stevig in elkaar zetten." 

Het formaat van de wagen is dan ook niet niets. Met een hoogte van 5 tot 6 meter en een kleine zeventig- tot tachtigduizend dahlia's is ook deze wagen groots te noemen. Met een kleine dertig man wordt er iedere week hard gewerkt, ondanks dat de vakantie en de gezelligheid nog wel eens roet in het eten gooit. ,,Het is erg verleidelijk om met zo'n grote groep te gaan ouwehoeren. Als er een paar niets staan te doen ga je toch gezellig even een praatje maken", vertelt Corina lachend.

 

DOEL De bouwgroep heeft volgens Corina in ieder geval één doel wat prijzen betreft: geen laatste worden. ,,Dat we dit jaar niet in de grote prijzen gaan vallen durf ik bijna met zekerheid wel te stellen. Er zijn andere bouwgroepen met gigantische bewegende wagens, zoals een Transformer." Het is dan ook de gezelligheid die binnen de groep het allerbelangrijkste is. 

De Poentjes roept dan ook iedereen op om te komen helpen de wagen af te ronden. ,,Wij zoeken nog helpende handen voor de voorafgaande donderdagavond en de vrijdag vanaf 9 uur 's ochtends. Voor de kinderen is er een springkussen en voor eten wordt gezorgd." Helpen kan op de Boerenbuurt 11. Of De Poentjes volgend jaar weer een eigen wagen gaan bouwen? ,,Geen idee. Dat ligt eraan hoe enthousiast we zijn", lacht Corina.

Voorlopig hebben ze de handen vol aan de wagen van dit jaar en is het afwachten of ze de bouwstenen op tijd op de juiste plek weten te krijgen.