• Eigen foto

'De meest boeiende rivier van Nederland'

HEUVELRUG Het boek 'Langs de Nederrijn', een portret van een karakteristieke landstreek tussen Wage­ningen en Wijk bij Duurstede, is onlangs verschenen. Het beschrijft de rijke natuur, cultuur en ontstaans­geschiedenis van de Nederrijn en het omringende landschap, van Veluwe­zoom, Gelderse Vallei en Utrechtse Heuvelrug tot Kromme Rijngebied en Betuwe. Het rijk geïllustreerde boek neemt de lezer mee op een ontdekkingstocht langs de rivier. Met suggesties voor fietstochten en wandelingen.

Simon van der Meer

Het boek begint met een portret van de rivier en haar beide oevers. Aan de noordkant de Veluwezoom, de Gelderse Vallei, de Utrechtse Heuvelrug en het Kromme Rijngebied, aan de andere kant het Betuwse land met zijn eeuwenoude dorpen, zijn boom- en fruitteelt, de boerderijen, verspreid door het lage land.

En tussen de beide oevers de Nederrijn met zijn veerhuizen en nog enkele steenfabrieken, maar ook met zijn adellijke huizen in de uiterwaarden en langs de dijk. De Nederrijn stroomt door het land maar ook door de tijd. Het boek schenkt aandacht aan het ontstaan en aan die geschiedenis van eeuwen.

ONTDEKKINGSTOCHT Veruit de meeste aandacht van het boek gaat uit naar de verrassende ontdekkingstocht van Wageningen naar Wijk bij Duurstede, heen langs de noordkant en terug door de Betuwe. Het wordt een tocht boordevol verhalen - mooie, boeiende, verdrietige, kleurige verhalen maar allemaal wel authentiek. De schrijver kan geestig vertellen. Hij heeft veel gelezen en veel onderzoek gedaan, zelfs een literatuuropgave van 7 pagina's. De tocht wordt vaak onderbroken door gedichten van Gerrit Achterberg en Drs. P en Annie M.G. Schmidt en veel andere.

De hele tocht passeert in elf etappes de revue, van Lexkesveer bij Wageningen via Rhenen en Amerongen naar Wijk bij Duurstede en via Maurik en Kesteren en Opheusden terug, met alle wetenswaardigheden die je onderweg kunt tegenkomen: veren en herbergen en anemonen, grutto's en stuwen en donjons, stadjes en steenfabrieken en kastelen - je kunt het zo gek niet bedenken. Bovendien is het boek verlucht met foto's en aquarellen en heel veel bijzonderheden in kleurige kaders.

Het geheel wordt afgesloten met zes 'eigen' ideeën voor fietstochtjes van rond de dertig kilometer - alle zes rond een stukje Nederrijn. Maar de zevende route is misschien wel de mooiste van het hele beschreven traject: in één keer rustig heen en terug langs de Nederrijn, misschien wel de meest boeiende rivier van Nederland. Je zult er maar naast wonen.

Schrijver is dr. Harry Stegeman (1946), sinds 1973 woonachtig in Wijk bij Duurstede. Daar streek hij neer toen hij uiteindelijk een gecombineerde baan kreeg als lector aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle en als senior-onderzoeker in 's Hertogenbosch.

De titel van het boek luidt: 'Langs de Nederrijn', Natuur en cultuur tussen Wageningen en Wijk bij Duurstede.