• Marc Satijn

De Jeugdraad: een 'gezellige' bouwgroep

LEERSUM Een jonge groep bouwers waar iedereen welkom is. Het is kenmerkend voor de Leersumse Bouwgroep De Jeugdraad. Een bouwgroep die nu 12,5 jaar bestaat, maar als het aan bouwers Esther van Wees, Willemijn en Joanne Duijn, Mariska Meijers, Jeannine van der Waerdt en Judith Hogendoorn ligt nog vele jaren door zal gaan. In ieder geval zullen ze ook dit jaar weer pronken met hun praalwagen op het Leersumse Bloemencorso, die samen met negen anderen wordt gebouwd aan de Nieuwe Steeg.

Marc Satijn

 

Dit jaar zal de wagen van de Jeugdraad onder de naam 'Rhino' in de programmaboekjes worden opgenomen. ,,Wij vonden dit een leuke wagen, die wij uiteindelijk van een jongerengroep van het corso in Beltrum hebben kunnen overnemen", vertelt Mariska. Voordat de keuze op de reuze-neushoorn gevallen was, wist de groep in ieder geval wat zij niet wilden. ,,Wij wilden geen mens én geen wagen van het fruitcorso."

 

Hoe de wagen er dit jaar exact uit komt te zien, willen ze nog niet loslaten. ,,Ik ga daar nog weinig over vertellen, maar het zal bestaan uit tien verschillende soorten dahlia's", zegt Mariska geheimzinnig. Daarnaast bouwen ze bij de Jeugdraad ook een kleinere jeugdwagen, waar jongeren onder de zestien zich om bekommeren. ,,Daar zullen wij dit jaar een 'bakje vis' gaan maken.''

 

BLOEMENKONINGIN Vorig jaar was een bijzonder jaar voor de groep, aangezien ze de bloemenkoningin leverden: Jeannine van de Waerdt. ,,Het was toch wel heel erg leuk om haar als koningin te hebben. Je beleeft het corso dan toch net even iets anders dan normaal. Zeker toen zij langskwam op de vrijdagavond, samen met Windkracht 10!", vertellen de groepsleden enthousiast. Zelf is de voormalig Bloemenkoningin toch blij weer 'gewoon' bij haar bouwgroep aan de slag te kunnen. ,,Het is toch wel echt superleuk om weer aan de gang te gaan. Eén jaar bloemenkoningin is voldoende", lacht ze.

 

ZELFSTANDIG Voor Willemijn -die meebouwt aan de jeugdwagen-  is vooral het feit dat ze zelf aan de slag kan hetgeen wat haar plezier geeft in het corso. ,,Soms kunnen mensen denken: 'ach, dat is maar een kind', maar hier mogen wij gewoon alles zelf doen", stelt de twaalfjarige, die het corso erg gezellig vindt. Toch ziet zij deze passie niet terug bij haar eigen klasgenoten op school. ,,Ik heb geen idee waarom dat bij hen minder speelt. Ik denk dat ze gewoon niet weten wat het inhoudt."

Volgens Judith is het 'gezien worden' binnen de groep toch een belangrijk kenmerk van de Jeugdraad. ,,We vinden het vooral belangrijk dat de jeugd van Leersum echt de corsokoorts krijgt. We zetten dan ook geen springkussen neer, maar ze mogen echt zelf konten en plakken. Dat is belangrijk én leuk voor de kids. Ze zien dan echt hun eigen bloemen op de wagen." De vijftienjarige Joanne beaamt dit. ,,Alles wat je hier doet, wordt gewaardeerd."

 

HELPEN Dit jaar hoopt de Jeugdraad weer op een hoge opkomst van mensen die komen helpen. ,,In onze goede jaren hadden wij gewoon 200 mensen zitten, maar ook nu hebben wij een trouwe groep mensen die ons komen helpen." In ieder geval zullen er ruim 100.000 dahlia's moeten worden gekond en geplakt op de beweegbare praalwagen van De Jeugdraad en hopen ze -net als vorig jaar- rond vier uur 's nachts klaar te zijn. ,,Dan nog even snel twee uur slapen en weer door", zegt Mariska lachend.