• Victor Schutijser

De Hondspol kijkt vooruit

DRIEBERGEN Met de onthulling van het bouwbord aan de weg is een mijlpaal bereikt voor Zorgboerderij De Hondspol. ,,De Hondspol is de laatste jaren in heel wat stroomversnellingen terecht gekomen, maar ze is er iedere keer ook weer uit gekomen. Koppigheid is hierbij een leidend uitgangspunt. Er is heel hard gewerkt en er wordt nog heel hard gewerkt. Ik hoop en wens dat de Hondspol nu in wat rustiger water terecht gekomen is. En dat de werkers en bewoners hier een thuis vinden", aldus Henk Bakker, die al jarenlang betrokken is bij De Hondspol.

Victor Schutijser

 

,,In april hebben we de boerderij gekocht en nu gaan we renoveren", vertelt Marcel Schoenmakers, boer van Zorgboerderij De Hondspol. ,,We wisten al dat er heel veel achterstallig onderhoud was dat hebben we meegenomen in de koop. Alle gebouwen worden nu opgeknapt en geschilderd."

BEGRIP ,,De Hondspol is een begrip, maar mensen moeten het ook wel doen. En dat is natuurlijk gebeurd. Dat steuntje is geweldig. Zonder hun was het niet gelukt, dan had ik het ook niet voor elkaar gekregen", vertelt Schoenmakers trots.,,Nu moeten we het nog waarmaken, dat we blijven bestaan, dat we genoeg cliënten hebben, we moeten groeien. Maar we zijn net twee maanden van onszelf, dus dat is een proces dat we moeten aangaan. Het is wel een mooi proces", zegt Schoenmakers.

,,Het geeft ook zoveel kracht en steun dat het ons gelukt is, dat maakt het mooi. Het fijne van schilderen en onderhoud is dat je meteen ziet dat er wat gebeurt. Dat maakt de verbeteringen tastbaar", vertelt Schoenmakers.

 

,,Eigenlijk was het sterk verwaarloosd allemaal. De vorige eigenaren hebben het onderhoud laten versloffen. Dat is ontzettend jammer. Als je kritisch je ogen langs de gebouwen laat gaan zie je dat er zat aan mankeert en dat het niet voor zijn tijd is om er wat aan te doen", legt Ardwie Schoenmaker van Heuvelrug Schilderwerken uit.,,Het is een bio-ecologische zorgboerderij, wij doen het onderhoud ook ecologisch", aldus Schoenmaker. ,,We zijn om dit moment bezig met 'De Bij', een heel groot houten gebouw. Daar zat boktor in, nu halen we al het hout van het gebouw. Er komt een houtsoort op die niet behandeld hoeft te worden."

 

GELE MUREN ,,De gebouwen worden een voor een aangepakt, het eerste gebouw is al klaar. Straks wordt dit een plaatje, het ziet er nu niet uit. De kleur geel is bewust gekozen omdat er zouten in de muur zaten. Dat geeft allemaal gele vlekken", legt Schoenmaker uit. ,,Toen zei ik weet je wat we kunnen doen, we kunnen ook de muren geel verven. Als je kijkt bij kasteel Sterkenburg zijn de bijgebouwen ook allemaal geel. We hebben gekozen voor een gematigde geel wat ook bij het geheel past.",,Als de zouten er nu door komen zie je de vlekken niet. Het smoelt ook beter, Marcel bijvoorbeeld is een boer, die willen wit en groen. Ze moesten er wel een beetje aan wennen. Maar met name de klanten vinden het heel erg mooi", aldus Schoenmaker.