• Marc Satijn

Darthuizer Toneel is trots op haar Bloemenkoningin

LEERSUM Een stralende, spontane Bloemenkoningin die erg goed weet wat ze wil. Zo wordt de huidige Bloemenkoningin Sofie van Lunteren (20) omschreven. Met al diverse promotie-activiteiten achter de rug, waaronder het Kersenfestival, heeft Sofie nog drie weken te gaan om het Corso te promoten. ,,Het grappige bij Sofie: zodra de jurk aan is, gaat er een knop om... dan zit ze volledig in haar rol", beschrijft begeleidster Roelie Charvat.

Marc Satijn

Toch is Sofie nog niet gewend aan de bekendheid die zij geniet als Bloemenkoningin. ,,Iedere keer is het weer bijzonder, want normaal val je niet zo op. Mensen kijken toch anders naar je, zoals kinderen nu vol bewondering. Als ik achter de kassa van de supermarkt zit is dat toch anders", lacht ze.

APETROTS Sofie heeft wel ervaring met het in de spotlights staan door haar deelname aan het Darthuizer Toneel, dat normaal ook haar bouwgroep is. Voorzitter Connelie van Brenk is dan ook apetrots. ,,Bij de vereniging werd wel gedacht dat één van onze jonge meiden ooit Bloemenkoningin zou worden, dus wij vinden het een eer", aldus Connelie. Volgens haar betreurden de leden van de vereniging wel dat de naam van de Koningin geheim werd gehouden tot het einde. ,,Daardoor waren veel leden niet aanwezig bij de bekendmaking, die er wel graag bij waren geweest."

GREASE De bouwgroep ervaart een bijzonder corso. Niet is het alleen de 65e editie van het corso, ook hebben ze ditmaal de Koningin in hun groep. ,,Wij hadden al in gedachten om een mooie wagen met toeters en bellen te maken, die lastig uitvoerbaar is. Toen dit bekend werd gingen we hier honderd procent voor. We maken er een feestelijk corso van, met Grease als onderwerp", aldus Connelie. Op de corsoavond zal er op de bouwplaats wel worden stilgestaan bij de Bloemenkoningin, die overigens nog geregeld meehelpt aan de wagen. ,,Het is jammer dat ik niet volledig betrokken ben, maar hoe ik nu mijn corso meemaak, maak je nooit meer mee. Het is maar voor één jaar, aldus Sofie.

Ondanks dat ze Sofie af en toe moeten missen, maakt Connelie zich niet druk om een gebrek aan 'handjes'. ,,De meeste wagen bouwen wij zelf, wat tot op heden altijd goed gaat. Ons voordeel is het toneel: onder de 20 jaar en boven de 40 jaar hebben we voldoende mensen, daartussen is er een gebrek. Maar leeftijd maakt nooit uit, iedereen danst en feest met elkaar."

Ze verwacht dan ook een grootse feestavond. ,,Tijdens het bouwen hebben we ook collectieve pauze's, waarin we een aantal energizers doen, zoals bijvoorbeeld een stoelendans. Ook is er een grote BBQ tussen 17 en 18 uur, dus wij vermaken ons wel", aldus Connelie, die verwacht rond een uur of twee 's nachts klaar te zijn. ,,Overigens zoeken wij nog wel altijd leden voor de toneelvereniging, zeker tussen de 20 en 40 jaar", vult ze nog snel aan.

PRIJSUITREIKING Het moment waar Sofie het meeste naar uitkijkt? ,,Daar werd mij ook al naar gevraagd door Hans Charvat tijdens het sollicitatiegesprek. Ik vind dat de prijsuitreiking, echt een hoogtepunt! Het is dan gezellig, iedereen doet de polonaise en maakt poortjes voor elkaar. Nu gaan ik dat een keer vanaf de andere kant meemaken."

ZON Ook naar de rest van de dag kijkt ze al uit, alleen had het voorop rijden in een auto voor haar niet gehoeven. ,,Het met mensen zijn is veel leuker, dan zit ik in mijn eentje vooraan..." Ook heeft Sofie maar een wens om van het Bloemencorso een groot succes te maken. ,,Zon!", zegt ze vol overtuiging. ,,Het moet niet regenen, dat is echt zonde!"