• Erik Pekkeriet (wur), Jelica Honders (Cursusproject), Gerrit Polder (wur), Gwenda Kroon (namens ouders), Henk van de Mheen (scholen), niet op foto: Helma Bouman (Bibliotheek ZOUT).

    Commissie Robotproject

Cursusproject, universiteit, bibliotheek en scholen slaan handen ineen voor robotproject

AMERONGEN Vorig jaar experimenteerde het Cursusproject Amerongen al samen met Wageningen University en Research met een Robot Event voor de Heuvelrug. Dit bleek een groot succes, waarbij ruim honderd kinderen actief aan de slag gingen met robots. Hoogtepunt was de Mindstorms Challenge waarbij teams van twee personen streden om de slimste robot die binnen drie uur gerealiseerd moest worden. ,,Dit jaar pakken we nog meer uit", aldus Jelica Honders van het Cursusproject,

,,We willen jeugd ook graag goed voorbereiden op de verschillende robotwedstrijden". Scholen en Bibliotheek ZOUT zijn aangehaakt en ook organiseert het cursusproject een kleine Workshop reeks. Dit alles moet leiden tot geoefende deelname op het Heuvelrug Robot Event dat wordt gehouden op 24 juni 2017 in Amerongen (Allemanswaard).

,,We gaan op die dag zo'n beetje heel Allemanswaard gebruiken", aldus Erik Pekkeriet, senior projectmanager van het Wageningse Agro Food Robotics team. Van Bibliotheek, tot café, van theaterzaal tot sporthal. Het moet iets leuks en leerzaams worden voor jeugd en volwassenen. Jongens en meisjes. Inmiddels is een commissie in het leven geroepen die de organisatie op zich heeft genomen (foto). Het programma voor de 24ste staat al aardig in de steigers. Hoofdelementen zijn de Lego Mindstorms Challenge in het theater en de Drone wedstrijd in de sporthal. Daarnaast zijn er tal van binnendruppel activiteiten voor het publiek. Kinderen kunnen aan de slag met Scratch Junior, een eigen borstelbot bouwen, rescue robots door de bibliotheek besturen, 3D ontwerpen en 3D printen. En ook Wageningen zal het nodige aan agro and foodrobots presenteren. ,,Daarnaast zijn we in gesprek met nog enkele hotspots op het gebied van robotica en autonoom rijden."

Voor de scholen zijn we een scholenproject gestart. Wij faciliteren de scholen met LEGO Mindstorms setjes en zorgen voor de distributie van de Mindstorms setjes tussen de scholen en bieden een kort lespakket aan met instructie. Inmiddels zijn vier basisscholen in Amerongen en Rhenen aangehaakt. ,,Met Mindstorms kun je via de laptop sensoren koppelen met een computerblok en vervolgens weer (intelligente) motoren aansturen. Zo bouw je een echte robot die werkt op sensorinformatie."

Kinderen die Mindstorms hebben kunnen ook zelf oefenen. Een drietal voorbeeld wedstrijdopdrachten staan al op de site, waaronder de wedstrijdopdracht van het afgelopen jaar. Geïnteresseerde scholen kunnen zich melden via de site van het cursusproject (curusprojectamerongen.nl. zoekwoord: robot event). De grootste focus ligt nu op het Crowdfund, want om voldoende Mindstormssetjes voor de scholen aan te kunnen schaffen is geld nodig. We richten ons met het Crowdfund niet alleen op bedrijven, maar ook op ouders, vrienden en liefhebbers die techniek een warm hart toedragen. Donoren bieden we in ieder geval een kijkje achter de schermen van Wageningen Research robotica voor de agro en food en worden extra verwend op het event.