• Politie

Crimefighters boeken succes

HEUVELRUG Er lijkt nog geen einde gekomen aan de daling van het aantal woninginbraken in Utrechtse Heuvelrug. Dat blijkt uit de veiligheidscijfers van de gemeente. In vergelijking met een jaar eerder werden er in 2018 zo'n 20 procent minder woningkraken geregistreerd. Daarmee scoren de Heuvelrugdorpen beter dan de rest van Midden-Nederland.

Michiel Schaaij

CRIMEFIGHTERS Het totaal aantal misdrijven in Utrechtse Heuvelrug daalde met 13 procent, terwijl de daling in de hele regio beperkt bleef tot vier procent. Volgens burgemeester Frits Naafs is het succes geen reden om tevreden achterover te leunen. Zo blijven de Heuvelrugse crimefighters regelmatig kentekens van auto's scannen, met name bij de snelwegafrit in Driebergen.

KENTEKENSCAN Nieuw is dat de inzet van ANPR-apparatuur nu wordt afgestemd met Veenendaal. Eerder bleek dat wanneer inbrekers een ANPR-camera herkennen, ze één of twee afritten verder rijden en dan alsnog hun slag slaan. ,,We willen niet dat als als we hier kentekens scannen, het in Veenendaal gierend uit de hand loopt", aldus Naafs.

SAMENWERKING De samenwerking met buurgemeenten strekt zich ook uit tot andere vormen van criminaliteit, zoals fraude, witwassen en hennepteelt. ,,Criminelen stoppen niet bij de gemeentegrens en daarom is de samenwerking met andere gemeenten op de Heuvelrug geïntensiveerd", zegt Naafs. ,,Door de handen ineen te slaan, kunnen we ons beter weren tegen ondermijnende criminaliteit.

WIETPLANTAGES Volgens de burgemeester wordt er tijdens het huidige winterweer niet extra gecontroleerd, of onder onbesneeuwde daken wellicht een wietplantage is gevestigd. ,,We jagen nu niet extra op wietplantages. Maar als de politie of de opsporingsambtenaren signalen binnenkrijgen, worden die natuurlijk wel serieus opgepakt."

GEWELD Het aantal geweldsmisdrijven, waaronder mishandeling, nam in 2018 af met 28 procent. Heuvelruggers lijken elkaar minder naar het leven te staan, want ook het aantal geregistreerde bedreigingen is met bijna een derde verminderd. Regionaal werd slechts een kleine daling van één procent waargenomen. De enige vorm van criminaliteit die vorig jaar uit de toon sprong, was winkeldiefstal. De cijfers tonen een forse stijging van 37 procent.