• Bouwgroep Buurman & Buurvrouw. De laatste week is het alle hens aan dek. Nu nog in de papier maché, zaterdag in de dahlia's.

    Wilco Willemse

'Corsokoorts' heerst weer in Leersum

LEERSUM Veel Leersumers leven er al maanden naartoe; zaterdag is het zover. Dan vindt het grootste evenement van de gemeente Utrechtse Heuvelrug plaats: het 66ste Bloemencorso van Leersum. Honderden vrijwilligers die aangesloten zijn bij een bouwgroep maken de handen vuil om de toeschouwers een waar spektakel te bezorgen. Een miljoen dahlia's worden komend weekend verwerkt op de wagens, die zaterdag om 14.00 uur in stoet door Leersum-Noord rijden.

Wilco Willemse

Veel bouwgroepen doen al jaren mee met het corso, andere dit jaar voor het eerst en helaas valt er af en toe ook wel eens een bouwgroep af. Zo deed Brandweer Leersum al heel vaak mee. Een vaste groep bouwers maakte de wagen en in de nacht van Leersum waren tientallen mensen aan het konten, lijmen en plakken om de wagen op de weg te krijgen.

BRANDWEER Mark van der Neut van Brandweer Leersum: ,,Helaas lukte het niet meer om genoeg vrijwilligers actief te krijgen. De laatste jaren waren het niet meer de actieve leden, maar de ereleden die de bouwgroep vormden. De gemiddelde leeftijd liet dat niet meer toe, zodat besloten werd te stoppen. Ontzettend jammer natuurlijk. Dit jaar rijdt Brandweer Leersum mee met een promo-wagen, onze eigen brandweerauto. We hebben nieuwe vrijwilligers nodig, eigenlijk komen we nu vijf brandwachten tekort. We brengen dat onder de aandacht door mee te rijden in de optocht van het bloemencorso. Geïnteresseerden nodigen we uit om een keer te komen kijken tijdens een trainingsavond op maandag. Even aanmelden bij de postcommandant door een mailtje te sturen naar mark.van.der.neut@vru.nl is voldoende."

BUURMAN & BUURVROUW Dit jaar doet Bouwgroep Buurman & Buurvrouw voor het eerst mee aan het bloemencorso met een wagen die ze zelf bouwden. Niet geheel toevallig wonen alle bouwers bij elkaar in de straat. Tijdens een buurtbarbecue van de nieuwe bewoners aan de Koningin Emmalaan en Mauritslaan kwam het onderwerp 'meedoen aan het corso' ter sprake. Er werd enthousiast gereageerd en dus gaf de nieuwe bouwgroep zich op.

Initiatiefnemers zijn Jeroen van Dijk en Jeroen Besseling. Van Dijk: ,,Het corso zit ons in het bloed. Als echte Leersumer wil je dat er een mooie optocht is en daar kun je zelf iets aan doen. Meehelpen bij een andere wagen of, zoals wij deden, zelf de stoute schoenen aantrekken. De buurt doet enthousiast mee en dus werden we Bouwgroep Buurman & Buurvrouw."

Besseling: ,,Met de gekozen naam voor de bouwgroep was onze eerste wagen ook snel bedacht. We wilden een wagen met Buurman & Buurman in de hoofdrol en dat is gelukt. We hebben 45.000 dahlia's besteld en die plakken we komend weekend op de wagen. Donderdagmiddag kunnen we de bloemen en de lijm halen en dan gaan we meteen aan de slag. De wagen staat in een tent hier in de straat, dus we verwachten dat het lekker druk wordt. We hopen vrijdagavond rond middernacht klaar te zijn."

'OPA SJAAK' Nieuwe bouwgroepen worden hartelijk verwelkomd in Leersum. Van Dijk: ,,De hulp die we hebben ontvangen is fantastisch. Het wereldje is klein. We gebruiken het oude onderstel van De Knuffelweide en de stellage van de tent is nog van Hoog Leersum. Ook hebben we van Brandweer Leersum de nodige spulletjes gekregen. 'Opa Sjaak' was jarenlang betrokken bij het bouwen van de wagens van de brandweer en helpt hier nu regelmatig mee. Die ervaring is top."