• Jannie Leenders is aan het bellen, een van de manieren om in deze tijd in contact met elkaar te blijven.

    Ellenoor Piersma

Bellen en schrijven in plaats van eten

DRIEBERGEN De Gouden Diners, een vrijwilligersproject van De Brug in Driebergen, brengt ouderen bij elkaar die het gezellig vinden om samen een maaltijd voor te bereiden onder leiding van een kok, en het daarna aan een mooi gedekte tafel te verorberen. De deelnemers zijn zeventigplussers, de groep die nu met klem wordt geadviseerd om thuis te blijven om zo niet ziek te worden door het corona-virus. Dus de diners gaan de komende tijd niet door.

,,Ik baalde flink van de noodzakelijke maatregelen", zegt Ellenoor Piersma, coördinator. ,,Ik mis de mensen enorm! Ik word blij van groepen mensen, dus deze periode is lastig, ik ben niet geboren om alleen te leven."

Om toch in contact te blijven met de oudere deelnemers van de maaltijden belde Piersma hen op. Puur voor de gezelligheid. En natuurlijk ook om van hen te vernemen of ze voldoende boodschappen in huis hebben om nu in hun eentje een maaltijd te maken. En als dat niet zo is, wordt er wat geregeld.

Door nieuwe communicatie middelen, zoals WhatsAppen op de mobiele telefoon is elkaar bellen voor langdurige leuterige kletspraatjes een beetje uit de tijd geraakt. ,,In een tijd van crisis zijn mensen altijd verhalen aan elkaar gaan vertellen. En dat is nu niet anders. Die verhalen hoeven echt geen bijzondere te zijn, misschien wel juist niet. Omdat het gewone leven zo herkenbaar is, kun je je ook snel inleven in juist de gewone dingetjes in het leven", aldus Piersma.

SCHRIJVEN Piersma heeft een tip voor de ouderen. ,,Juist nu je zoveel tijd hebt, is er de mogelijkheid om eigen geschiedenis op te schrijven. Dat hoeft helemaal niet in prachtige zinnen. Pak gewoon pen en papier, of duik achter de computer, en ga het doen. En het liefst over leuke zaken. Hoe je je partner hebt ontmoet. Of de overweging over welk beroep uiteindelijk is gekozen. Die ene favoriete juffrouw of meester. Of je je weleens hebt geschaamd over een voorval, maar nu, met het klimmen der jaren daar hartelijk om kan lachen. Een lievelingsgerecht van vroeger en wat echt te vies was om op te eten. Of je een dwarse puber was, of juist niet. De koop van de eerste fiets, brommer, auto of huis. En wat je bij die aankopen voelde. Vooral gewone dingen. Schrijf ze op. De kinderen en kleinkinderen zullen er blij mee zijn!"