• Google Maps

College vinkt therapie af

HEUVELRUG Het college heeft na een tweedaagse, begeleide teambuildingsessie en een speciale training nieuwe afspraken gemaakt over de vergaderdiscipline. Dat schrijft burgemeester Frits Naafs in een brief aan de gemeenteraad. Afgelopen zomer ontstond grote opschudding over het loslippige gedrag van B en W tijdens een gezamenlijke treinreis naar Maastricht. De bestuurscultuur blijft regelmatig onderwerp van gesprek, belooft Naafs nu.

Michiel Schaaij 

In juli legde de gemeenteraad Naafs en zijn wethouders nog het vuur aan de schenen over de geruchtmakende treinaffaire, die landelijke aandacht trok. In een openbare treincoupé had het college hardop privacy-gevoelige informatie gedeeld. Een universitair hoofddocent was daar getuige van en schreef een ophefmakende blog op de website van de Universiteit Maastricht.

DOOR HET STOF Naafs en de wethouders Gerrit Boonzaaijer (SGP), Chantal Broekhuis (CDA), Rob Jorg (VVD) en Hans Waaldijk (Open) kwamen daardoor in een lastig parket. Tijdens een ingelaste raadsvergadering moesten ze diep door het stof. Ze overleefden twee moties van wantrouwen en beloofden om een training te volgen bij hoogleraar Prof. Dr. Marcel Boogers van de Universiteit Twente.

INSPIREREND Die is op 8 oktober naar Doorn gekomen om Naafs en de wethouders te leren elkaar aan te spreken op privacyschendend gedrag. Tijdens de bijeenkomst met Boogers werd onder andere gereflecteerd op de loslippigheid en nagedacht over manieren om herhaling te voorkomen. Eén van de conclusies was, dat omgevingsbewustzijn daarbij een belangrijke rol speelt.

SCHERP HOUDEN In opdracht van de Heuvelrugpolitiek hebben burgemeester en wethouders de sessie training uit eigen zak betaald. ,,Het was nuttig en inspirerend. We hebben nu motie uitgevoerd", zegt Naafs in een toelichting. In zijn brief aan de gemeenteraad belooft hij dat de collegeleden elkaar scherp zullen houden. De burgemeester ziet daarbij een leidende rol voor zichzelf weggelegd.