• Lex van Lieshout ANP Photo

College in verlegenheid gebracht door treinaffaire

HEUVELRUG Burgemeester en wethouders zijn ernstig in verlegenheid gebracht. Tijdens hun treinreis naar het VNG-congres in Maastricht klapten ze uitgebreid en luid uit de school over vertrouwelijke Heuvelrugse kwesties. Een in de treincoupé aanwezige universitair hoofddocent schreef er een blog over. Oppositiepartijen in de gemeenteraad tonen zich onthutst.

Michiel Schaaij

Fractieleider Hugo Prakke van D'66 noemt de gang van zaken bizar. ,,Dit is ongelofelijk, ik sta echt perplex. Collegevergaderingen zijn geheim, dus dan ga je al die informatie toch niet hardop delen in een treincoupé?" Prakke vindt dat burgemeester en wethouders zich amateuristisch hebben gedragen en gaat zich met zijn fractie beraden over mogelijke vervolgstappen in de gemeenteraad.

OP HET MATJE Ook BVH-leider Sybe Streekstra reageert in harde bewoordingen op de loslippigheid van het nieuwbakken college. ,,Wat mij betreft zijn ze door de mand gevallen. Tijdens de eerstvolgende raadsvergadering roep ik ze op het matje", aldus Streekstra. Volgens de nestor van de Heuvelrugpolitiek hebben de debuterende wethouders Chantal Broekhuis (CDA), Rob Jorg (VVD) en Hans Waaldijk (OPEN) een ernstige beginnersfout gemaakt.

MINACHTING Dat de ervaren burgemeester Frits Naafs niet heeft ingegrepen, vindt Streekstra onbegrijpelijk. Over de vertrouwelijke zaken die in de treincoupé open en bloot op tafel werden gelegd, oordeelt de BVH-leider onverbiddelijk. Uit het geciteerde gesprek in de treincoupé blijkt onder andere, dat wethouder Waaldijk een probleem beheersbaar moet houden, door de raad een beetje om de tuin te leiden. ,,Minachting van de raad", zegt Streekstra.

DOM ,,Het is dom om collegezaken te bespreken in een trein, waar iedereen bij zit", zegt fractieleider Dick Karssen. Hij wil zo snel mogelijk van burgemeester en wethouders horen, dat ze dat zelf ook dom vinden. Maar volgens Karssen had de universitair hoofddocent ook op een andere manier kunnen reageren dan er een blog over te schrijven. ,,Hij had het college ook kunnen waarschuwen, maar dat heeft hij kennelijk niet gedaan", aldus Karssen.

WANTROUWEN Als het aan Karssen ligt, hoeft de treinaffaire geen politieke consequenties te krijgen. ,,De vraag is: hoe groot maken we dit in de politiek. Stuur je het college naar huis? Dat zou kunnen, maar dat gaat mij te ver." De ChristenUnie zal een eventuele motie van wantrouwen daarom niet steunen ,,tenzij er echt mensen geschaad zouden zijn".